Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τα 6 ελληνικά νησιά που συνδέονται με ένα... σαγηνευτικό «κοινό απόκοσμο μυστικό»

Τα 6 ελληνικά νησιά που συνδέονται με ένα... σαγηνευτικό «κοινό απόκοσμο μυστικό»
Της Κατερίνας Καρσιώτη
Από τη Σητεία, την Λέρο και την Κάρπαθο μέχρι την Ικαρία, τη Σκύρο και την Αστυπάλαια ο επισκέπτης κινείσαι σε μία κοινή τροχιά αυθεντική και προπάντων ξεχωριστή.
Στα τουριστικά μέσα του εξωτερικού υπάρχουν έξι ελληνικά νησιά για τα οποία οι tour operators και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν φτιάξει τον δικό τους ύμνο.
Ένας “ύμνος” για τα μυστικά σημεία αυτών των νησιών, για τα απόκρυφα μυστικά, για τα καταγάλανα καταφύγια, για την αυθεντικότητα έναντι στη μαζικότητα και για τις ιστορίες και τους μύθους που κρατούν αιώνες τώρα.
Η Σκύρος, η Σητεία, η Κάρπαθος, η Αστυπάλαια, η Ικαρία και η Λέρος έχουν ένα κοινό μυστικό που σχετίζεται άμεσα με τα μυστικά σημεία που προτείνουν. Προορισμοί που στο ξένο τύπο “φιγουράρουν” ψηλά ωθώντας τον επισκέπτη να τους ανακαλύψει από μία διαφορετική σκοπιά.

Το ολιστικό καταφύγιο: Σκύρος

Η Σκύρος, το νοτιότερο στολίδι του αρχιπελάγους των άγριων Σποράδων, όπου βρίσκεται θαμμένος ο Βρετανός ποιητής Ρόμπερτ Μπρουκ και όπου ο θρύλος λέει ότι ο Θησέας εκτοξεύτηκε από έναν βράχο από τον βασιλιά Λυκομήδη, είναι περισσότερο γνωστή για τoν μοναδικό της εναλλακτικό παλμό.
Τα retreat γιόγκα και ευεξίας πρωταγωνιστούν και εγκλωβίζουν κάθε επισκέπτη σε συνδυασμό με την μεθυστική ομορφιά της. Τα άπλετα πευκώδη τοπία μαζί με την ράτσα των σκυριανών πόνυ κλέβουν την ματιά σου μέχρι την Χώρα που «χύνεται» σαν λευκή λάβα πάνω από έναν βράχο στην κορυφή ενός βυζαντινού κάστρου.

Η θαυματουργή: Ικαρία

Γνωστό και ως ο τόπος “όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν” για αυτό και για πολλούς είναι γνωστό ως το νησί της μακροζωίας.
Εκτός από τις ιαματικές πηγές που γιατρεύουν ψυχή και σώμα καθώς και τις παρθένες παραλίες που σε ωθούν να ξενιτευτείς για πάντα στο απέραντο γαλάζιο, η Ικαρία σου προσφέρει το πιο μεθυστικό κρασί αφού ο μύθος λέει ότι στο νησί γεννήθηκε ο θεός Διόνυσος.

Ο ήρωας του πολέμου: Λέρος

Ένα νησί με την γαλήνη να καλπάζει από τα δάση μέχρι τους κολπίσκους του νησιού.Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φημολογείται ότι ο Μουσολίνι χρησιμοποίησε αυτό το μικροσκοπικό νησί στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας ως στρατιωτικό του αρχηγείο και η πρωτεύουσα Λακκί θεωρείται ότι εκπροσωπεί σε μεγάλο βαθμό την ιταλική αρχιτεκτονική εκτός της χώρας.
Γαστρονομικά σκαρφαλώνει ψηλά σε όλο τον κόσμο για τις ψαροταβέρνες που σερβίρουν τα καλύτερα στρείδια της Ευρώπης. Η εμπειρία απλά είναι ανεπανάληπτα γευστική.

Η Κρητικιά που γοητεύει: Σητεία

Μακριά από την κοσμοσυρροή του νησιού μπορείς να βρεις το ησυχαστήριο σου στη Σητεία. Να κολυμπήσεις σε μία από τις πιο “παρθένες” παραλίες που ακούει στο όνομα Βάι και να μαγευτείς από το φοινικόδασος για το οποίο πλέκει εγκώμιο όλη η Ευρώπη.
Στις αυθεντικές ταβέρνες της περιοχής το “κλέφτικο” έχει την τιμητική του με την συνταγή να θέλεις να την κλέψεις σίγουρα στο τόπο της καταγωγής σου.
Δεν μπορείς να την επισκεφτείς και να μην επισκεφθείς το Γεωπάρκο Σητείας που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco, μια τεράστια έκταση άγριας φύσης διάσπαρτη με μονοπάτια πεζοπορίας ανάμεσα στα γραφικά χωριά.

Η πράσινη θεά: Αστυπάλαια

Σε αυτό το νησί των Δωδεκανήσων σε σχήμα πεταλούδας, η εμπειρία σου εκτοξεύεται.Για τους λάτρεις της θάλασσας, το νησί αποτελεί πόλο έλξης καθώς οι περισσότεροι προσγειώνονται στο παράδεισο της για να χαλαρώσουν και να απολαύσεις το δικό της καταγάλανο σκηνικό που διαφέρει από τα υπόλοιπα.
Από την μία λοιπόν σε σαγηνεύουν τα αστραφτερά νερά από την άλλη όμως τα σοκάκια της Χώρας έχουν να σου διηγηθούν ιστορίες με το κάστρο, τους γραφικούς νερόμυλους και τα γοητευτικά ταβερνάκια να αποτελούν το κύριο δέλεαρ.

Η “απόμακρη” αλλά και τόσο κοσμική: Κάρπαθος

Η Κάρπαθος αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Όμηρο στην Ιλιάδα με το εγκώμιο από τους θαυμαστές της να πλέκεται μέχρι και σήμερα.
Θα ανακαλύψεις ψηλά σε κορυφές αρχαία σπίτια στο χρώμα των ξεθωριασμένων τούβλων, θα εξερευνήσεις τοπίο σε μερικά σημεία απάτητο και θα συναντήσεις σπάνιες μεσογειακές φώκιες που έχουν “χτίσει” εκεί τα σπίτια τους.
27 μίλια από την Ρόδο θα έρθεις αντιμέτωπος με μία λαογραφία, ήθη και έθιμα που σίγουρα θα σε εντυπωσιάσουν και θα θέλεις να την επισκέπτεσαι μετά ξανά και ξανά. Και αυτό γιατί έχει την δυναμική να γίνει ο τόπος σου.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης