Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Με αύξηση 18% σε σχέση με το 2019 έκανε ποδαρικό ο Σεπτέμβριος για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Με αύξηση 18% σε σχέση με το 2019 έκανε ποδαρικό ο Σεπτέμβριος για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου
Η επιβατική κίνηση των πρώτων ημερών του Σεπτεμβρίου προμηνύει έναν πολύ δυνατό τουριστικά μήνα
Ως ο πιο ανθεκτικός προορισμός όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη αναδεικνύεται το Νότιο Αιγαίο, εξαργυρώνοντας την εμπιστοσύνη που κέρδισε μέσα στην πανδημία, την πιο δύσκολη περίοδο στην ιστορία του τουρισμού, με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα να καταγράφουν αύξηση των αφίξεων τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό.
Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση, το πτητικό έργο, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες των τουριστικών επιδόσεων, βρίσκεται σταθερά από την αρχή της τουριστικής περιόδου του 2022 μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του πρώτου φθινοπωρινού μήνα, ψηλότερα από το προ-πανδημικό ρεκόρ στον τουρισμό.

Οι αριθμοί του Σεπτεμβρίου

Η επιβατική κίνηση των πρώτων ημερών του Σεπτεμβρίου προμηνύει έναν πολύ δυνατό τουριστικά μήνα, ο οποίος υπερβαίνει κατά 18% την κίνηση του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.
Ειδικότερα, το διάστημα 1-11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.400 πτήσεις με 350.000 περίπου ταξιδιώτες, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της μέσης αύξησης της κίνησης για όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο 17%, πάντοτε σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019.

Εσπασε το φράγμα

Ετσι, το α’ δεκαήμερο του φθινοπώρου βρίσκει το Νότιο Αιγαίο να σπάει το φράγμα των 4,5 εκατ. ταξιδιωτών συνολικά από το εξωτερικό.
Αναλυτικότερα, μόνο τη Ρόδο έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2 εκατ. επισκέπτες μέσω απευθείας διεθνών πτήσεων. Η Κως βρίσκεται πολύ κοντά στο 1 εκατ., η Σαντορίνη στις 675.000 περίπου με αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2019, η Μύκονος ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο και το μικρότερο αεροδρόμιο της Καρπάθου τις 76.000.

Η εικόνα του Αυγούστου

Με αύξηση της τάξης του 14% για τον Αύγουστο αποχαιρέτησε το καλοκαίρι τους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου, στα διεθνή αεροδρόμια του οποίου προσγειώθηκαν περισσότεροι από 1 εκατ. επιβάτες (1.112.207 για την ακρίβεια), μέσω 7.350 απευθείας διεθνών πτήσεων.
Η Ρόδος, συγκεκριμένα, ξεπέρασε, μόνο τον Αύγουστο, το μισό εκατ. επισκέπτες (509.503), η Κως τις 250.000 (256.479), η Σαντορίνη έφτασε τις 177.391 αφίξεις και η Μύκονος τις 146.833, με κάθε ένα από τα νησιά να κινούνται ψηλότερα από τη χρονιά ρεκόρ του 2019.
Με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου, στα παραπάνω περιφερειακά αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου επιτεύχθηκε αύξηση (14%) με ποσοστό κατά 4,6% μεγαλύτερο σε σχέση με την αύξηση της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (9,4%), κάτι που σημαίνει ότι οι επιδόσεις του Νοτίου Αιγαίου ανεβάζουν τον συνολικό μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο.
Χωρίς εκπλήξεις κύλησε ο Αύγουστος αναφορικά με τις ροές ανά χώρα προέλευσης, διατηρώντας τη σύνθεση της πρώτης πεντάδας αναλλοίωτη σχεδόν, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, για κάθε ένα από τα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece.
Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία παραμένουν οι κορυφαίες αγορές για Ρόδο και Κω, ενώ η Ιταλία διατηρεί την πρώτη θέση τόσο στη Μύκονο, όσο και στη Σαντορίνη. Την τελευταία προτιμούν σε υψηλό ποσοστό και οι Βρετανοί, ενώ αντίστοιχα τη δεύτερη θέση στη Μύκονο καταλαμβάνουν οι Γάλλοι.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης