Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τουρισμός 2022: Θετικές οι ενδείξεις για το φθινόπωρο, αβέβαιος ο χειμώνας λόγω διεθνών εξελίξεων στο ενεργειακό

Τουρισμός 2022: Θετικές οι ενδείξεις για το φθινόπωρο, αβέβαιος ο χειμώνας λόγω διεθνών εξελίξεων στο ενεργειακό
Προβληματισμός για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.
Να κεφαλαιοποιήσουν τη δυναμική του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου και να επιμηκύνουν το καλοκαίρι όσο πιο βαθιά γίνεται μέσα στον χειμώνα, επιχειρούν προορισμοί που είδαν αφίξεις, πληρότητες και τζίρους να πλησιάζουν ή και να υπερβαίνουν τα νούμερα του 2019.
Η ενεργειακή κρίση που δείχνει τα δόντια της με μέτρα στην Ευρώπη τρομάζει όχι μόνο την τσέπη της μέσης οικογένειας που βλέπει με αβεβαιότητα τα οικονομικά της, αλλά και τον τουρισμό που ελπίζει στο «σωστό» ταμείο για να συμβάλλει τα μέγιστα στον κουμπαρά της ελληνικής οικονομίας.
Το 2022 ήταν μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και ενδείξεις των πρώτων μηνών της χρονιάς που λόγω πανδημίας και ουκρανικού έκανε υποτονική πρεμιέρα, αλλά συνεχίστηκε δυναμικά από την άνοιξη. Δεν αποκλείεται, εφόσον επιβεβαιωθούν τα επίσημα στοιχεία στο τέλος της χρονιάς, να σημειωθεί και νέο ρεκόρ στις επιδόσεις της «βαριάς βιομηχανίας».
Τα μεγέθη στο Νότιο Αιγαίο ήδη ξεπερνούν τα αντίστοιχα της προ covid εποχής, όπου άνθρωποι του τουρισμού στα δημοφιλή νησιά εύχονται η σεζόν να ολοκληρωθεί (για πρώτη φορά) τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ώστε οι επιπτώσεις της ενεργειακής ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού να είναι οι μικρότερες δυνατές για την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις.

Δυσοίωνες προβλέψεις από Νοέμβριο

Το δίχτυ ανασφάλειας που εξαπλώνεται στην Ευρώπη φτάνει αργά ή γρήγορα και στη χώρα μας, με παράγοντες του τουρισμού να μιλούν για διεθνείς εξελίξεις που θα επηρεάσουν και τον τουρισμό – έναν τομέα που διατηρεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων και με ανθεκτικότητα που εκπλήσσει ευχάριστα, ξεπερνώντας όλες τις μεγάλες κρίσεις.
«Ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος απέναντι στις κρίσεις. Συγκρούεται η ανάγκη για ταξίδια με την αίσθηση ότι ο τουρισμός είναι πολυτέλεια και δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για τον Ευρωπαίο όταν έχει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει για τη θέρμανση και το ηλεκτρικό» τονίζει επιχειρηματίας από τη Ρόδο.
Εκτιμά ότι τα μέτρα που λαμβάνουν για τον χειμώνα ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια θα αλλάξουν τις προτεραιότητες για τα νοικοκυριά μέσα στο 2023, επειδή η ακρίβεια θα «ροκανίσει» τα διαθέσιμα εισοδήματα.
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις που θα είναι ανοιχτές και τον χειμώνα, βλέπουν να υψώνεται μπροστά τους νέος Γολγοθάς.
«Από Νοέμβριο, οι πληρότητες αναμένονται χαμηλές και με την τιμή του ρεύματος στα ύψη» εκτιμά επιχειρηματίας που διατηρεί κατάλυμα δωδεκάμηνης λειτουργίας σε επαρχιακή πόλη.
Υπολογίζει ότι μετά την καλοκαιρινή «ανάσα», «έρχεται ίσως ο πιο βαρύς χειμώνας από την έναρξη της πανδημίας».
Ενώ, όπως λέει «περνάμε στη μετάβαση προς την κανονικότητα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πως θα είναι για τον τουρισμό μας το 2023.
Πάντως οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές, ανησυχούμε ότι θα είναι άλλη μια χρονιά επιβίωσης.
Ανασφάλεια νιώθουν και οι εποχικές επιχειρήσεις αντίστοιχα για του χρόνου, διότι η όλη κατάσταση επηρεάζει τις βασικές μας αγορές που θα πρέπει να βγουν αλώβητες από την κρίση του χειμώνα, πράγμα που φαντάζει δύσκολο».

Ξενοδόχοι: Ρίσκο η επέκταση το χειμώνα


Την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι στις νότιες περιοχές της χώρας όπου το κλίμα του χειμώνα είναι ήπιος και διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, ζητούν να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να επεκταθεί η σεζόν μέχρι την άνοιξη του 2023.
Θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν συνταξιούχους του Βορρά που θα επέλεγαν την Ελλάδα για να «ξεχειμωνιάσουν», ώστε να γλιτώσουν αυξημένες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς θέρμανσης.
Πρόκειται για αναδυόμενη τάση στην αγορά οργανωμένων διακοπών για φέτος με ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού να διαφημίζουν ήδη πακέτα με πολυήμερες διανυκτερεύσεις σε θερμούς προορισμούς, σε ανταγωνιστικές τιμές.
Ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας έχει ζητήσει τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών και των επιχειρήσεων προκειμένου να πετύχει το «στοίχημα» που έχει προαναγγείλει, ξεκινώντας επαφές με τη διεθνή τουριστική αγορά.
Εκπρόσωποι των ξενοδόχων μιλούν για «ρίσκο» και αναφέρουν ότι αεροπορικές εταιρείες καταγράφουν μειωμένη ζήτηση, λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και του λειτουργικού τους κόστους.
«Για να κρατήσουμε επιχειρήσεις ανοιχτές και τον χειμώνα, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε πελατεία.
Εφόσον για να παράδειγμα, δεν μειωθούν οι φόροι αεροδρομίων για την περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου, δεν γίνει δωρεάν η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους κλπ τότε δεν θα εκπέμψουμε το μήνυμα ότι δίνουμε κίνητρα στην αγορά.
Ήδη το κόστος λειτουργίας είναι αυξημένο κατά 30% στη δωματιοδιανυκτέρευση και είναι αναγκαίο να επιδοτηθεί η εργασία αντί η ανεργία, για να παραμένουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία.
Να μηδενιστούν τα δημοτικά τέλη για να πωλούν οι επιχειρήσεις σε οικονομικότερες τιμές και να επιδοτηθεί παράλληλα το ενεργειακό κόστος λειτουργίας» εξηγεί ξενοδόχος της Κρήτης.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης