Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τα 4 νησιά που βρέθηκαν πάνω από τις επιδόσεις του 2019 τον Ιούλιο 2022, «σπάζοντας» ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων

Τα 4 νησιά που βρέθηκαν πάνω από τις επιδόσεις του 2019 τον Ιούλιο 2022, «σπάζοντας» ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων
«Χρυσή εφεδρεία» ο τουρισμός για νέα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Σχετικά Άρθρα
Στις δυνατότητες που έχει το «καλάθι» του τουρισμού υπολογίζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών «της εισαγόμενης ακρίβειας, που βιώνουν οι πολίτες σε όλο το εύρος του οικονομικού τους βίου», εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη.
Διανύοντας και επίσημα πλέον τον Αύγουστο, η δυναμική των ταξιδιωτικών ροών ιδίως στους νησιωτικούς προορισμούς αγγίζει ή και ξεπερνά τα επίπεδα του 2019.
«Τα έσοδα από τον τουρισμό δίνουν τη δυνατότητα στο κράτος να στηρίξει περισσότερο την κοινωνία που χειμάζεται από την ενεργειακή και από τις υπόλοιπες κρίσεις και να έχουμε πολύτιμες εφεδρείες που χρειαζόμαστε ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Παράλληλα, τα έσοδα από τον τουρισμό περνούν άμεσα στην καθημερινή οικονομία και ενισχύουν απευθείας το εισόδημα των πολιτών» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Με… «καλάθι» ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Ο Σεπτέμβριος δεν βρίσκεται μακριά και οι μετρήσεις που προκύπτουν από διαφορετικές πηγές είναι ενθαρρυντικές.
Πλέον απομένει να εξειδικευτούν οι κυβερνητικές προτεραιότητες για το «μαξιλάρι» στο οποίο θα «κουμπώσουν» νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία και αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.
Στο μεταξύ οι εισπράξεις σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του τουρισμού, «εφόσον ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος πάνε καλά» δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και τα 20 δισ για έναν ακόμα βασικό λόγο:
Της ανόδου των τιμών σε καταλύματα, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Παράλληλα οι απώλειες των αγορών της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Κίνας φαίνεται να καλύπτονται τόσο από το «γερό» πορτοφόλι της αμερικανικής αγοράς, όσο και από την ανάκαμψη ευρωπαϊκών «δεξαμενών», κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, των Κάτω Χωρών και της Ρουμανίας.

Στο μεταξύ, «συνεχίζονται οι ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στα έσοδα και τα έξοδα στα ταμεία των επιχειρήσεων», επισημαίνει άνθρωπος της αγοράς.

Κοινωνικός τουρισμός και αφίξεις σε πλήρη ανάπτυξη

Μαζί με το «άλμα» σε αφίξεις στο Νότιο Αιγαίο - σε επίπεδα 20% πάνω από το 2019 - που κατέγραψε για τον Ιούλιο η Πρωτοβουλία για τον Τουρισμό, ακολουθεί ένας Αύγουστος - κατεξοχήν μήνας διακοπών για τη μέση ελληνική οικογένεια που αναγκάζεται να περικόψει τις σχετικές δαπάνες προκειμένου να καλύψει άλλα έξοδα.
Τον περασμένο μήνα οι απευθείας διεθνείς αφίξεις σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο (13% αύξηση για τη Ρόδο, 8% για την Κω, 31% για την Μύκονο και 65% για την Σαντορίνη).
«Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια και λόγω της μεγάλης ζήτησης οι τιμές είναι αυξημένες.
Τις τελευταίες μέρες ανεβαίνει η κινητικότητα και στον εσωτερικό τουρισμό, ιδιαίτερα σε προορισμούς, όπως είναι η Πελοπόννησος που έχουν μεγάλη εξάρτηση από την ελληνική αγορά, αφού «τρέχουν» προγράμματα που μειώνουν το κόστος των διακοπών», λέει επιχειρηματίας από τη Λακωνία.
Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ βρίσκεται σε εξέλιξη από την 1η Αυγούστου με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και αφορά σε 300.000 επιταγές, ενώ ένα δεύτερο, απευθύνεται αποκλειστικά σε 25.000 συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Έμφαση σε Σάμο και Βόρεια Εύβοια

Ταυτόχρονα, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις τουριστικές περιοχές που έχουν πληγεί σημαντικά από φυσικές καταστροφές με το πρόγραμμα NorthEvia – SamosPass με άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών σε Βόρεια Εύβοια και Σάμο, το οποίο θα συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο με αυξημένη επιδότηση.
Επίσης, διευρύνεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» που είχε σημαντική απήχηση και το οποίο προβλέπει την παροχή άυλης ψηφιακής κάρτας για την επιδότηση δαπανών σε ξενοδοχεία και καταλύματα, αξίας 150 ευρώ για κάθε δικαιούχο και 200 ευρώ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%.
Η δεύτερη κλήρωση αναμένεται μάλιστα να πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου και τα vouchers θα μπορούν να εξαργυρωθούν από τους δικαιούχους από τα μέσα του επόμενου μήνα μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Αφορά όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα και δεν αναδείχθηκαν δικαιούχοι στην πρώτη κλήρωση των 31 εκατ. ευρώ, καθώς με απόφαση του πρωθυπουργού προστέθηκαν άλλα 30 εκατ., ευρώ και έτσι διπλασιάστηκαν οι δικαιούχοι, φτάνοντας τις 400.000.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης