Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τι αναφέρει το Στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου έως το 2024 - Ξεκινά ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Τι αναφέρει το Στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου έως το 2024 - Ξεκινά ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο Καλαμάτας
Του Χάρη Ντιγριντάκη

Το στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου υπό το πρίσμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και των κριτηρίων ESG για την περίοδο έως το 2024 παρουσίασε σήμερα η διοίκηση του Ομίλου σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, υπό τον τίτλο «ΥΠΕΡαξία για την οικονομία, το περιβάλλον και τους πολίτες».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης αποκαλύφθηκε η προοπτική παραχώρησης των 22 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων σε μία ενιαία οντότητα.
Όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, τα 22 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Υπερταμείο, θα προκηρυχθούν ως “πακέτο”, ενώ για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας τόνισε ότι ο διεθνής διαγωνισμός παραχώρησης θα προκηρυχθεί εντός Ιουλίου – Αυγούστου.
Είναι γνωστό ότι για την αναβάθμιση του αεροδρομίου ενδιαφέρεται η ΤΕΜΕΣ (μεταξύ άλλων ελέγχει και το Costa Navarino).
Κατά πληροφορίες η περίοδος παραχώρησης, τόσο των 22 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων, όσο και του αεροδρομίου της Καλαμάτας θα είναι της τάξεως των 30 – 40 έτη. Κάποια εξ αυτών κατόπιν μελέτης που διενεργηθεί ενδέχεται να βγουν και υπο τη μορφή Cluster.
Όλα αυτά βέβαια θα προκύψουν κατόπιν της σταδιακής ολοκλήρωσης των μελετών για την αξιολόγηση αξιοποίησης για τα 22 υπόλοιπα αεροδρόμια.
Τα 22 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία διαχειρίζεται σήμερα η ΥΠΑ, είναι τα ακόλουθα: Χίος, Αλεξανδρούπολη, Άραξος, Κάρπαθος, Λήμνος, Ιωάννινα, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Ικαρία, Κύθηρα, Λέρος, Σητεία, Ν. Αγχίαλος, Κάλυμνος, Σκύρος, Σύρος, Αστυπάλαια, Καστελλόριζο, Καστοριά, Κάσος και Κοζάνη.
Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι: «Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε αξία και ευημερία επιτυγχάνοντας μακροπρόθεσμες αποδόσεις, χτίζοντας σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, στηρίζοντας την πράσινη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία. Αυτή η αποστολή, προσδιορίζει και το νέο ενεργό μας ρόλο».
Σημειώνεται ότι η Διοίκηση του Υπερταμείου ανακοίνωσε άμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 στην ελληνική οικονομία, μέσα από την άσκηση – για πρώτη φορά – του επενδυτικού ρόλου του Υπερταμείου στη χώρα.
Στοχεύει να βελτιώσει την απόδοση μερισμάτων προς το Ελληνικό Δημόσιο κατά 60% την τριετία 2022-2024 και να επιτύχει αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15% έως το 2024. Παράλληλα επιδιώκει να εξορθολογήσει τα λειτουργικά έξοδα και να σταθεροποιήσει την κερδοφορία όλου του Ομίλου σε ποσοστό πάνω από 30%.
Τέλος, εκτιμάται ότι η συνολική συνεισφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθει στα 85 εκατ. ευρώ
Επίσης, η Διοίκηση του Υπερταμείου παρουσίασε τους τρεις «mega» δείκτες απόδοσης για το 2024 που είναι συνδεδεμένοι άρρηκτα με την οικονομία, το περιβάλλον και τους πολίτες. Ειδικότερα η στοχοθεσία αφορά:

  • Για την οικονομία, στην αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά +15%
  • Για το περιβάλλον, στη μείωση εκπομπών άνθρακα κατά -15%
  • Για τους πολίτες, στην αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών κατά +40% από τις τιμές βάσης του 2021.

Επίσης παρουσιάστηκε πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης αναγνωρισιμότητας του Υπερταμείου στο Γενικό Κοινό, από 36% το Μάιο του 2021, έχει αυξηθεί σε 50% τον Ιούνιο του 2022.
Ειδικότερα η Διοίκηση του Υπερταμείου αναφέρθηκε σε μία σειρά από σημαντικά έργα σε προετοιμασία ή σε εξέλιξη. Μεταξύ άλλων πρόκειται για:
α) το πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής και αποτίμησης της αξίας 1000 ακινήτων της ΕΤΑΔ σε συνεργασία με τη Διοίκησή της και με τον σχετικό διαγωνισμό να ξεκινά μέσα στο 2022,
β) την επανεκκίνηση της Διώρυγας της Κορίνθου με αναβαθμίσεις στις αρχές Ιουλίου.
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Στέφανος Γιουρέλης, εστίασε στις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού παρουσιάζοντας την ανάπτυξη έξυπνων υποδομών και συνεργειών, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της θωράκισης του Ομίλου έναντι των κυβερνοεπιθέσεων.
Ειδικότερα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το Υπερταμείο έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας της χώρας. Με ένα ξεχωριστό ESG & Sustainability πλάνο δράσεων ανά εταιρεία, δημιουργεί ένα οικοσύστημα το οποίο συμβάλλει αθροιστικά στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Κλιματικού Νόμου και της Συμφωνίας του Παρισιού.
Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τις Διοικήσεις του, θέτει κριτήρια ESG στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ ευθυγραμμίζει τα επενδυτικά σχέδια των θυγατρικών του με την πράσινη μετάβαση.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης