Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Με ψηφιακό lifting και επιδοτήσεις, η κυβέρνηση ενισχύει τον εσωτερικό τουρισμό

Με ψηφιακό lifting και επιδοτήσεις, η κυβέρνηση ενισχύει τον εσωτερικό τουρισμό

Συντονισμός υπουργείων για να τονωθούν οι διακοπές των ευάλωτων και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις  

Σχετικά Άρθρα

«Είμαστε ικανοποιημένοι» δηλώνει στο BN o πρόεδρος των ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού κ. Θεόδωρος Ρουμελιώτης για τη «στήριξη που παρέχεται στην περιοχή μας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.
Το μέτρο θα δώσει «ανάσα» στις επιχειρήσεις, άλλωστε ήταν κάτι που το θέλαμε και το είχαμε προτείνει από την πλευρά μας» είπε, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προσφέρει οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ σε όσους επιλέξουν φέτος τη Βόρεια Εύβοια για τις διακοπές τους.
Μάλιστα το μπόνους αυξάνεται στα 300 ευρώ για όσους θελήσουν να επισκεφτούν τη Σάμο, η οποία επλήγη από το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, με βάση τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λεπτομέρειες του προγράμματος αναμένεται να γίνουν γνωστές έως και την ερχόμενη εβδομάδα.
«Θα ανοίξει μια πλατφόρμα όπου επιχειρήσεις και ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επωφελούνται από την επιδότηση και θα αφορά διαμονή, διατροφή και καταστήματα, ενώ θα μπορούν να επιδοτούνται όσοι Έλληνες είναι άνω των 18 ετών, ανεξάρτητα από το ύψος της φορολογικής τους δήλωσης, αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί με εισοδηματικά κριτήρια», προσθέτει ο κ. Ρουμελιώτης. Το έκτακτο μέτρο είναι διακριτό από άλλα προγράμματα (πχ. κοινωνικού τουρισμού) και στοχεύει στην αύξηση της ζήτησης από τον εσωτερικό τουρισμό.   

Αυξάνονται οι επιδοτήσεις για διακοπές  

Η κυβέρνηση  προκειμένου να κατευνάσει την πίεση που δέχονται τα ελληνικά νοικοκυριά προχώρησε σε νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» (δεν ήταν  αρχικά να συνεχιστεί) στη λογική του freedom pass για την περίοδο 2022 – 2025, ύψους 30 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑ, το οποίο απευθύνεται σε 200 χιλιάδες δικαιούχους. Έκαστος θα λάβει ψηφιακή κάρτα ύψους 150 ευρώ, για επιδότηση τουριστικών δαπανών που αφορούν στη διαμονή του.  Τις λεπτομέρειες θα διευκρινίζει σχετική ΚΥΑ, ενώ τη συνέχιση του προγράμματος ήθελαν όχι μόνο οι ευάλωτοι, αλλά και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε περιοχές ιδιαίτερα που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τον εσωτερικό τουρισμό. 
«Εάν γίνεται εύκολα και χωρίς γραφειοκρατία, τότε το πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένεται να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που ακόμα προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές που άνοιξε η πανδημία. Σίγουρα με την ενεργειακή κρίση και το υψηλό κόστος λειτουργίας λόγω ακρίβειας, θα χρειαστούν χρόνια για να επουλωθούν», σημειώνει ξενοδόχος από την Πιερία. Το νέο πρόγραμμα χρησιμοποιεί ως βάση του την εφαρμογή του freedom pass και υπόσχεται ψηφιακή διαδικασία χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις – ιδιαίτερα απλή και άμεσα αποτελεσματική, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τις τουριστικές επιχειρήσεις.  

Εσωτερικός τουρισμός κοντινών αποστάσεων;  

Την ίδια στιγμή, μεγάλος είναι ο προβληματισμός των ανθρώπων του τουρισμού στα νησιά που απαιτούν ακριβότερες μετακινήσεις λόγω των συνθηκών. Ο συνδυασμός του ανεβασμένου κόστους ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων με την αυξημένη τιμή της βενζίνης πλήττει την ανταγωνιστικότητα αρκετών προορισμών που ενώ βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών, σημαντική μερίδα τους στρέφεται σε άλλες κοντινότερες επιλογές.  «Αναζητούν οικονομικές λύσεις, ειδικά αν πρόκειται για οικογένειες όπου το κόστος πολλαπλασιάζεται επί τέσσερα. Αλλά και χρήματα να τους περισσεύουν, προτιμούν να τα δαπανήσουν αλλού, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα μεγαλύτερο νησί όπου θα χρειαστούν οπωσδήποτε αυτοκίνητο» λέει επιχειρηματίας της Ρόδου και προσθέτει ότι μια τετραμελής οικογένεια που ταξιδεύει με πλοίο από τον Πειραιά χρειάζεται για οικονομική θέση με επιστροφή, χωρίς καμπίνα και αυτοκίνητο, περίπου 600 ευρώ. «Είναι καλύτερα να μεταβεί στο εξωτερικό» σχολιάζει.  
Τουριστικός πράκτορας της Κρήτης τονίζει δε, ότι πολλές οικογένειες που σκέφτονται να επισκεφτούν το νησί θα διαμείνουν κυρίως σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια, εκτός και αν πρόκειται για Έλληνες που κάνουν κάθε χρόνο διακοπές στο ίδιο μέρος και δύσκολα αλλάζουν συνήθειες. «Οι Αθηναίοι θα προτιμήσουν κοντινούς προορισμούς φέτος ή νησιά που θα έχουν μεγαλύτερη επιδότηση», σημειώνει. Εξάλλου, για να τονωθούν οι διακοπές των Ελλήνων, την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για το 2022, από 30 σε 35 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΠΟΞ.  «Έχω ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, έτσι ώστε να καλυφθούν ιδιαίτερα περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και έχουν ανάγκη ειδικής στήριξης. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί  με ακόμα καλύτερους όρους σε σχέση με πέρυσι», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης.  

Νένα Ουζουνίδου  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης