Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

GlobalData: Μεγάλο κενό στην ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά από την έλλειψη Ρώσων τουριστών

GlobalData: Μεγάλο κενό στην ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά από την έλλειψη Ρώσων τουριστών
Η Ρωσία ήταν η πέμπτη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά στις διεθνείς αναχωρήσεις το 2021, με 13,7 εκατομμύρια
Η έλλειψη Ρώσων τουριστών αυτό το καλοκαίρι λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας θα αφήσει ένα κενό στην ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά, επισημαίνεται σε μελέτη της GlobalData.
Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) απαγορεύει στα ρωσικά αεροσκάφη να επιχειρούν στον εναέριο χώρο της, τα κράτη του μπλοκ θα δεχθούν πολύ λίγους Ρώσους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι.

Σχεδόν το 20% των ταξιδιών από Ρώσους πραγματοποιήθηκαν Ιούνιο και Ιούλιο

Σύμφωνα με την μελέτη, η Ρωσία ήταν η πέμπτη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά στις διεθνείς αναχωρήσεις το 2021, με 13,7 εκατομμύρια.
Το 2021, σχεδόν το 20% όλων των εξερχόμενων και εσωτερικών ταξιδιών στη Ρωσία πραγματοποιήθηκαν τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
Επιπλέον, οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία δαπάνησαν συνολικά 22,5 δις δολάρια το 2021, γεγονός που την τοποθετεί στις 10 κορυφαίες αγορές προέλευσης παγκοσμίως για τις συνολικές δαπάνες εξερχόμενων τουριστών.
«Η αρχή του καλοκαιριού συνήθως σηματοδοτεί μια εισροή Ρώσων ταξιδιωτών σε ζεστούς ευρωπαϊκούς προορισμούς με ήλιο και παραλία, δήλωσε ο Ralph Hollister, Αναλυτής Ταξιδιών και Τουρισμού στην GlobalData.
Ωστόσο, αυτό δεν θα ισχύει για πολλά έθνη που συνήθως υποδέχονται Ρώσους τουρίστες κάθε χρόνο, οι οποίοι δεν θα κάνουν τη χάρη στα χρονοδιαγράμματα ανάκαμψης μετά την COVID-19».

Οι χαμένοι προορισμοί

Η Ιταλία και η Κύπρος συγκαταλέγονταν στους πέντε πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Ρώσους το 2021. Και την θερινή σεζόν πιθανότατα θα αισθανθούν την οικονομική πίεση της πτώσης των ρωσικών επισκεπτών.
Εξετάζοντας την Κύπρο, οι ρωσικές αφίξεις αντιπροσώπευαν το 6% των συνολικών εισερχόμενων ταξιδιών στις 10 κορυφαίες εισερχόμενες αγορές εισερχόμενων της Κύπρου για το 2021.
Αν και αυτό το ποσοστό δεν είναι συντριπτικό, εξακολουθεί να δείχνει ότι η Ρωσία είναι μια σημαντική αγορά προέλευσης για την Κύπρο.
Σύμφωνα με την Έρευνα Καταναλωτή του τρίτου τριμήνου 2021 της GlobalData, το 61% των Ρώσων δήλωσε ότι συνήθως πραγματοποιεί εκδρομές στον ήλιο και στην παραλία. Πράγμα που σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα λείψουν ιδιαίτερα από τις δημοφιλείς παράκτιες περιοχές της Κύπρου, όπως η Λεμεσός.
Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν τη σημασία της Ρωσίας ως μια διεθνή αγορά πηγής για τον τουρισμό, και μια αγορά που θα λείψει πολύ από πολλούς προορισμούς που τώρα δεν έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους ταξιδιώτες.
Η ισχύς των δαπανών τους βοήθησε στην ανάκαμψη πολλών διεθνών προορισμών όταν τα ταξίδια άνοιξαν ξανά το περασμένο καλοκαίρι. Οι Ρώσοι τουρίστες ταξίδεψαν πέρυσι, παρά το γεγονός ότι η πανδημία εξακολουθούσε να προκαλεί μαζική αβεβαιότητα.

Η εξάλειψη Ρώσων τουριστών σε ΕΕ, θα επηρεάσει τη ζήτηση σε ολόκληρη την Ευρώπη

Όπως υπογραμμίζει ο Ralph Hollister, «αν και έχουν αναφερθεί μόνο η Ιταλία και η Κύπρος, η εξάλειψη των Ρώσων τουριστών στην ΕΕ αυτό το καλοκαίρι θα επηρεάσει τη ζήτηση σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ως αποτέλεσμα, τα χρονοδιαγράμματα ανάκαμψης μετά τον COVID-19 για πολλούς προορισμούς θα παραταθούν λόγω της απώλειας μιας σημαντικής αγοράς προέλευσης».

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης