Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι τουρίστες επιστρέφουν στην Αθήνα και μαζί τους οι ελπίδες για ανάκαμψη του city break

Οι τουρίστες επιστρέφουν στην Αθήνα και μαζί τους οι ελπίδες για ανάκαμψη του city break
Ο Μάιος είναι μήνας που δείχνει σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα στο κέντρο της πρωτεύουσας
Σχετικά Άρθρα

Εικόνες προ πανδημίας επιστρέφουν στο κέντρο της Αθήνας, από την εποχή δηλαδή που η πρωτεύουσα συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό τουριστών και αυτό γίνεται εμφανές πια τόσο στην Πλάκα, όσο και στην Ακρόπολη, στα Μουσεία, στην Ερμού, στο Μοναστηράκι, στο μετρό και αλλού.
«Βλέπουμε κόσμο τις τελευταίες ημέρες και οι προσδοκίες μας για ανάκαμψη θεωρώ ότι έχουν αρχίσει να γίνονται βάσιμες. Μπορεί το πληθωριστικό τσουνάμι να μας προβληματίζει, όμως οι τουριστικές ροές είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα που μας επιτρέπει να ελπίζουμε πως οι μεγάλες απώλειες που είχαμε τις δύο χρονιές της πανδημίας στις δωδεκάμηνης λειτουργίας τουριστικές επιχειρήσεις θα αρχίσουν να αναπληρώνονται» εκτιμά άνθρωπος της αγοράς. Επισημαίνει δε πως «κάτι τέτοιο βέβαια, δεν μπορεί να γίνει χωρίς στήριξη του επιχειρείν αυτή τη δύσκολη περίοδο, με στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων» και φέρνει ως παράδειγμα την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής υποχρεώσεων.
Είτε με γκρουπ, είτε μεμονωμένα, τουρίστες καταφθάνουν στην Αθήνα και ο Μάιος αναδεικνύεται σε μήνα που για πολλούς θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή του city break - όχι όμως για όλους. «Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η μέση πληρότητα στην Αττική κυμαίνεται γύρω στο 50%, με πολλές κρατήσεις last minute και κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Καλύτερη είναι η κατάσταση στο κέντρο της πόλης και σε μεγαλύτερα ξενοδοχεία, αλλά όσο απομακρυνόμαστε από αυτό, οι κρατήσεις μειώνονται. Θέλουμε να ισχύσουν ίσοι κανόνες ανταγωνισμού με τη βραχυχρόνια μίσθωση, διότι είναι λυπηρό να ξεπηδούν νέες μονάδες φιλοξενίας και να αυτοαποκαλούνται ξενοδοχεία χωρίς κανέναν έλεγχο. Μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε την εικόνα του προορισμού και θα τον ενισχύσουμε στο μέλλον τουριστικά, είναι η μεγάλη πρόκληση της μετά covid - εποχής», συμπληρώνει ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας.

Κικίλιας: «Μεγαλώνει η σεζόν στον τουρισμό»

Εξ ου και η ξεχωριστές αναφορές του υπουργού Τουρισμού για την εικόνα της Αθήνας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. «Η Αθήνα επιστρέφει δυναμικά. Οι τουρίστες κάνουν ουρά, περιμένοντας κάτω από την Ακρόπολη, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Πλάκα, στου Ψυρρή. Οι καταστηματάρχες στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι μού μεταφέρουν ότι έχουν πολλές δεκαετίες να δουν τόσο πολύ κόσμο αυτή την εποχή», υπογράμμισε ο κ. Βασίλης Κικίλιας. Ορισμένοι θεωρούν ότι η προσέγγιση των μεγεθών του 2019 (6,5 εκατ. επισκέπτες στην Αθήνα) είναι ακόμη πολύ μακριά, ωστόσο άλλοι μεταφέρουν την πεποίθηση πως όλα είναι πιθανά. Σε αυτήν τη συγκρατημένη προσμονή ευελπιστεί και το οικονομικό επιτελείο στην σκιά της ουκρανικής κρίσης και της ακρίβειας στην ενέργεια και τις τιμές, για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
"Μήπως η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας δεν είναι και δεν ήταν για χρόνια η ελληνική επιχείρηση, η οικογενειακή; Ή μήπως οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν- στην αρχή δυο μήνες ή τρεις, τώρα πέντε ή έξι, τη μεγαλώσαμε την περίοδο, μεγαλώνει η σεζόν στον τουρισμό- δεν είναι μεγάλο κομμάτι της οικονομίας της χώρας; Και αν όλα αυτά μαζί είναι το 25% του ΑΕΠ της χώρας, κυρίες και κύριοι, είναι 1 στα 4 ευρώ στην ελληνική οικονομία, αυτό δεν είναι το υπουργείο Οικονομικών ή δεν είναι το υπουργείο Ανάπτυξης; Προφανώς είναι και τα δυο", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κικίλιας στο 14ο συνέδριο της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. «Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε μια χώρα κανονική, υποδειγματική, μια χώρα σταθερότητας που καταγράφει ρεκόρ τουρισμού, κι αυτό είναι το νέο branding που πρέπει να διατηρήσουμε» υπογράμμισε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ζάππειο με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης και την ανακήρυξη του 2022 ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας.

Οι Αμερικανοί και οι άλλοι

«Η Αθήνα έχει τους Αμερικανούς τουρίστες που καταφθάνουν από τα τέλη Μαρτίου, για αυτό και έχει περισσότερη κίνηση, σε αντίθεση με τη Βόρεια Ελλάδα» ήταν το σχόλιο επαγγελματία για την εικόνα που αντικρίζει κανείς στην πρωτεύουσα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αυτή την εποχή, το ταξιδιωτικό προφίλ των επισκεπτών της Αθήνας αναφέρεται σε ζευγάρια και φίλους με τη σκυτάλη να περνά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στις οικογένειες. «Θα πάρει φέτος η Αθήνα το τουριστικό rebound;» κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα, ωστόσο επιχειρηματίας εξηγεί πως «εάν δεν υπάρξει κάποια πολύ άσχημη εξέλιξη, είναι πιθανό σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια το 2022 να είναι χρονιά κανονικότητας, ενώ το 2023 να είναι έτος υπεροχής ακόμα και των μεγεθών του 2019». Τονίζει όμως ότι για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να γίνει η Αθήνα νούμερο ένα trend για τα συνέδρια και προϋποθέτει ανάκαμψη του συνεδριακού τουρισμού, καθώς αυτό αποτελεί σημαντικό κομμάτι του τουριστικού της προφίλ.
Οι αυξημένες (προσδοκώμενες) τουριστικές ροές από τις ΗΠΑ – 500 χιλιάδες αφίξεις, 9 πτήσεις την ημέρα, 63 δρομολόγια την εβδομάδα – στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» γέννησαν ελπίδες και για διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα αεροδρόμια της Αμερικής, αλλά και για περισσότερα έσοδα μέχρι το χειμώνα, καθώς πρόκειται για τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Η παρουσία των Αμερικανών καλύπτει μάλιστα και την απουσία των Κινέζων, ενώ η Αθήνα και ο Αργοσαρωνικός βρίσκονται στις πρώτες θέσεις προτίμησης των Γάλλων. Τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ, τη Γερμανία και τη σκανδιναβική αγορά που έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές επισκέπτονται και την Αθήνα με την πρωτεύουσα να ελπίζει να αποκτήσει μεγάλες τουριστικές ροές και από την Αυστραλία έπειτα από δύο χρόνια, αλλά και από τον Καναδά με δύο απευθείας πτήσεις.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης