Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Μέρες προ covid για ευρωπαϊκούς προορισμούς που αναστέλλουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό 

Μέρες προ covid για ευρωπαϊκούς προορισμούς που αναστέλλουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό 
Η χαλάρωση υγειονομικών πρωτοκόλλων «διαβατήριο» για τη σεζόν μετά από δύο χρόνια πανδημίας, υποστηρίζουν επιχειρηματίες
Σχετικά Άρθρα

Το πρώτο βήμα προς την τουριστική κανονικότητα της μετά covid εποχής έγινε στην Ελλάδα, με την αναστολή όλων των περιορισμών που ίσχυαν για τον κορωνοϊό – πλην της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και τα μέσα μεταφοράς - έως τις 31 Αυγούστου.
Παρά το ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλόγιστη χρήση της ελευθερίας δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μια νέα έξαρση ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, φέτος η εικόνα στους προορισμούς είναι εντελώς διαφορετική.  
Η μη υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών για την είσοδο στη χώρα ήδη από την Πρωτομαγιά άλλαξε τα δεδομένα, ενώ εξετάζεται να αρθεί και η υποχρέωση της μάσκας για ορισμένους κλειστούς χώρους από την 1η Ιουνίου. Η ευθύνη πλέον καταλήγει στους πολίτες που θα πρέπει να μάθουν να αυτοπροστατεύονται συμβιώνοντας με τον ιό, αλλά και στα εκατομμύρια τουριστών που αναμένεται να επισκεφτούν ελληνικούς προορισμούς για ήλιο & θάλασσα.
Παραμένει βέβαια η σύσταση για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός ατόμων.  
«Η χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι το φετινό διαβατήριο, διότι ο κόσμος θέλει να «εκδικηθεί τον ιό» που έμεινε κλεισμένος στο σπίτι λόγω covid επί δύο χρόνια και αυτή είναι μια τάση που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», δηλώνει άνθρωπος του τουρισμού. Ήδη, μετά τη χαλάρωση, η βρετανική Metro έσπευσε να απευθύνει πρόσκληση σε εκατομμύρια αναγνώστες της να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα και να ζήσουν το καλοκαιρινό όνειρο σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, κάνοντας ειδική μνεία σε Σκόπελο, Παξούς, Νάξο, Ικαρία και Σίφνο.  
«Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι γιατί οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operators επενδύουν στη χώρα μας και φυσικά η προσαρμογή του πλαισίου των πρωτοκόλλων, έτσι ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να έρχονται και από τα βόρεια χερσαία σύνορά μας, καθώς είναι πρώτη χώρα σε εναλλακτικό τουρισμό, βοηθάει σε αυτό.
Επομένως, η εικόνα από τους επαγγελματίες του χώρου εδώ στη Ρουμανία είναι πολύ θετική αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας» διαπίστωσε από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας κατά τις επαφές που είχε στο Βουκουρέστι.   

Τι ισχύει σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία   

Η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις «απελευθερωμένες από μέτρα» χώρες της Μεσογείου, όταν από την 1η Μαΐου επέτρεψε την είσοδο στους τουρίστες χωρίς αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, σε μια προσπάθεια να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις ταξιδιωτικές ροές - αλλά και στα τουριστικά έσοδα. «Φέτος το καλοκαίρι θα θυμίζει πολύ το 2019, ελπίζουμε το ίδιο να ισχύσει και για τις εισπράξεις. Παραμένουμε επιφυλακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο να έχουμε κάποια δραματική ανατροπή, αλλά τα μηνύματα που εισπράττουμε για την ώρα είναι πολύ θετικά. Υπάρχει ζήτηση, έστω και της τελευταίας στιγμής», σχολιάζει επιχειρηματίας της Πάρου.  Την ίδια στιγμή, όσοι επισκέπτονται σήμερα την Ιταλία δεν χρειάζεται να συμπληρώνουν τη φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF), ούτε να επιδεικνύουν το “Green Pass” στις υπηρεσίες, ωστόσο απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό πρόσφατης ανάρρωσης από τον κορωνοϊό προκειμένου να εισέλθουν οι τουρίστες στο έδαφός της έως τις 30 Μαΐου και όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο ή λεωφορείο πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας (FFP2).  
Αντίστοιχα η Ισπανία που ετοιμάζεται φέτος να πάρει τη ρεβάνς, τον περασμένο Μάρτιο υποδέχτηκε 8 φορές περισσότερους τουρίστες σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021, ορισμένοι περιορισμοί όμως θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 15 Μαΐου ανάμεσά τους και για ταξιδιώτες άνω των 18, οι οποίοι θα πρέπει ή να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή να έχουν αναρρώσει πρόσφατα, ενώ για τα παιδιά από 12 έως 17 ετών απαιτείται αρνητικό τεστ για να εισέλθουν στη χώρα.  Παρ΄ όλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής κυβέρνησης  οι τουριστικές αφίξεις Μαρτίου ήταν τρεις φορές επάνω σε σχέση με τον προ covid μέσο όρο, δηλαδή 4 εκατομμύρια επισκέπτες. Στην Ισπανία οι μάσκες δεν είναι πλέον υποχρεωτικές στους εξωτερικούς χώρους όπως και στην ηπειρωτική Πορτογαλία (εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς), όπου και εκεί παραμένουν σε ισχύ οι κανόνες εισόδου στη χώρα.  

Που δεν είναι υποχρεωτικό το πιστοποιητικό  

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτα κράτη που ανέστειλαν τους περιορισμούς στις πύλες εισόδου. Η Κροατία ήρε αντίστοιχα τους κανόνες για πολίτες της ΕΕ και κατήργησε τα περισσότερα μέτρα, μεταξύ αυτών και τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Η Μαδέρα επίσης έχει προχωρήσει σε άρση όλων των μέτρων, εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην εστίαση και της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού πραγματοποιούνται οι επισκέψεις στο Μαυροβούνιο (η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους – εστίαση), αλλά και στη Βουδαπέστη που έγινε εσχάτως ένας από τους πιο δημοφιλείς city break προορισμούς λόγω της πλήρης άρσης των περιορισμών εισόδου στην Ουγγαρία, όπως και της χρήσης μάσκας που δεν είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς – εσωτερικούς χώρους.  
Στο χάρτη με τις χώρες όπου έχουν καταργηθεί οι κανόνες εισόδου, βρίσκονται οι Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τσεχία.  «Ο κόσμος έχει ανάγκη από περισσότερη ελευθερία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει να τον επηρεάζει και είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα οι κρατήσεις ανεβάζουν ρυθμούς», λέει από την πλευρά του ξενοδόχος από τα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook κ. Alan French, το  30% των κρατήσεων του Ομίλου κατευθύνεται σε ελληνικούς προορισμούς αυτή την εβδομάδα. Οι ρυθμοί των κρατήσεων ξεπέρασαν την Ισπανία με τη χώρα μας να διατηρείται σε σταθερά υψηλότερα επίπεδα από την Τουρκία και με τους περισσότερους εν δυνάμει ταξιδιώτες να κλείνουν διακοπές σε σχετικά κοντινές ημερομηνίες αναχώρησης και να δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα πακέτα all inclusive.  
 
Νένα Ουζουνίδου  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης