Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πρωτομαγιά: Δεύτερη «ανάσα» σε δημοφιλείς (και κοντινούς) τουριστικούς προορισμούς

Πρωτομαγιά: Δεύτερη «ανάσα» σε δημοφιλείς (και κοντινούς) τουριστικούς προορισμούς
Έλληνες και ξένοι τουρίστες συνθέτουν το παζλ της κινητικότητας στα τέλη Απριλίου, με τα νησιά πρωταγωνιστές
Σχετικά Άρθρα

Ικανοποιητικές είναι οι πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, εκεί δηλαδή όπου η σκυτάλη της κινητικότητας θα περάσει από ένα δυνατό Πάσχα σε ένα πολλά υποσχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Η εισερχόμενη τουριστική κίνηση έχει αρχίσει να αυξάνεται κυρίως με πτήσεις τσάρτερ που προσγειώνονται στην Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο, το Ιόνιο και αλλού, ενώ η Βόρεια Ελλάδα ετοιμάζεται και αυτή να επαναλειτουργήσει στο 100% μέσα στον Μάιο.
Βρισκόμαστε στα τέλη Απριλίου και οι ενδείξεις είναι θετικές, ακόμα και αν η σκιά της ουκρανικής κρίσης και της εκτόξευσης του κόστους στην ενέργεια παραμένει βαριά πάνω από το επιχειρείν. Όσοι δίστασαν και επέλεξαν να κρατήσουν οικειοθελώς κλειστές τις επιχειρήσεις τους μέσα στην πανδημία, δεν έχουν άλλα περιθώρια να πράξουν το ίδιο και φέτος και ετοιμάζονται να τις επαναλειτουργήσουν σε ένα κατά γενική ομολογία «περίεργο» καλοκαίρι.

Αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση για διακοπές

Μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού και ταξιδιωτικών περιορισμών, ο κόσμος θέλει να επιστρέψει στις μετακινήσεις εκτός συνόρων. Οι χώρες χαλαρώνουν τις προϋποθέσεις εισόδου και κινήσεων με την αγορά να επιθυμεί να τηρηθούν μόνο τα απολύτως απαραίτητα στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ούτως ώστε οι επισκέπτες να αισθάνονται περισσότερο ελεύθεροι.
Η αύξηση του revenge tourism εξάλλου, της τάσης δηλαδή που υλοποιεί την έντονη επιθυμία για ταξίδια ακόμη και ως «εκδίκηση» για τον κορωνοϊό και για τον χρόνο που χάθηκε στα lockdown είναι περισσότερο από εμφανής σε όλες τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο και σε αυτήν ποντάρει τα μάλα η τουριστική βιομηχανία, ώστε να ελιχθεί ανάμεσα στους νέους κλυδωνισμούς του πολέμου στην Ουκρανία.
Επιπλέον, πρόθεση της κυβέρνησης είναι το φετινό covid free καλοκαίρι να μην αφορά μόνο τους ξένους τουρίστες, αλλά και τους Έλληνες που ζορίζονται από τις αυξήσεις στην ενέργεια, τα αγαθά και τις πρώτες ύλες, ανακοινώνοντας διεύρυνση των κριτηρίων για τους δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού, ώστε να επωφεληθούν και οι περιοχές που έχουν εξάρτηση από τον εσωτερικό τουρισμό.
Είναι ενδεικτικό ότι οι αναζητήσεις στην Google για παραλίες και νησιά αυξήθηκαν κατά 27% το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2019 και αντίστοιχα, οι ερωτήσεις για ενοικίαση καταλυμάτων, ανέβηκαν κατά 37%.
«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Ελλάδα οδεύει σε μια σεζόν με ανοδικές επιδόσεις που ενδεχόμενα να φτάσουν μέχρι και το 80% ή 90% των αφίξεων του 2019» ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Guardian σε νέο αφιέρωμα που καλεί το ταξιδιωτικό κοινό να ανακαλύψει «ανεξερεύνητες» γωνιές της Ελλάδας ή αλλιώς «κρυμμένους θησαυρούς» κατά τον συντάκτη του άρθρου. «Η αύξηση διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων σε πολλές εταιρείες και για περισσότερους προορισμούς για φέτος σε σχέση με το 2019 στέλνουν πολύ θετικά μηνύματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού» υποστήριξε εκ νέου ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας στον ρ/σ "Παραπολιτικά", εξηγώντας ότι η επιμήκυνση της σεζόν και η ανάδειξη νέων προορισμών σε όλη την χώρα αποτελούν «στρατηγικές κινήσεις για το 2022».

Πληρότητες προ covid στον Αργοσαρωνικό

Οι Αμερικανοί για παράδειγμα θεωρούνται αγορά - «κλειδί» ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του οικονομικού επιτελείου περί τουριστικών εσόδων της τάξης του 80% του 2019 (αρκετοί άνθρωποι της αγοράς θεωρούν επίσης εφικτό τον ίδιο στόχο - εκτός απροόπτου). Οι απευθείας πτήσεις που ξεκίνησαν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά (7 Μαρτίου) αναμένεται να οδηγήσουν στην Αθήνα περίπου 470.000 ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι σκοπεύουν να επισκεφτούν ξανά αγαπημένους τους προορισμούς, όπως είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. «Φέτος το Πάσχα αγγίξαμε το 95% στις πληρότητες και δεν αποκλείεται να φτάσουμε το ίδιο ποσοστό και την Πρωτομαγιά.
Μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας, βλέπουμε και Αμερικανούς, όπως και Γάλλους, Βρετανούς, αλλά και Έλληνες που ζητούν δωμάτια για το τριήμερο. Είμαστε ψηλά σε κρατήσεις», τονίζει η πρόεδρος των ξενοδόχων Ύδρας κ. Μαρία Κλαδάκη – Πιερρουτσάκου.
Παρόμοιο το σκηνικό και στην Αίγινα, με τους ξενοδόχους ωστόσο να επισημαίνουν ότι μπορεί το νησί τους λόγω εγγύτητας με την πρωτεύουσα να είναι sold out τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ο αθέμιτος ανταγωνισμός ωστόσο που προκαλεί η βραχυχρόνια μίσθωση που όπως υποστηρίζουν «ανθεί» χωρίς να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και υποχρεώσεις (ΦΠΑ, φόρος διαμονής, δημοτικά τέλη επαγγελματικής στέγης, ασφαλιστικές εισφορές, υγειονομικά πρωτόκολλα κλπ.) δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις. «Έχουμε μετρήσει 800 καταλύματα που διατίθενται σε αντίστοιχες πλατφόρμες και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πρέπει να ισχύουν ίδιοι κανόνες. Η Αίγινα φέτος μέχρι και τον Νοέμβριο, μπορεί να είναι γεμάτη όλα τα Σαββατοκύριακα από Έλληνες και ξένους που έρχονται κυρίως από την Αθήνα μαζί με όσους επισκέπτονται το νησί αυθημερόν», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Καλαμάκης, πρόεδρος των ξενοδόχων. Χαρακτηρίζει δε, «εκρηκτικό» το τριήμερο του φετινού Πάσχα και εκτιμά ότι παρά το ότι τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα την Κυριακή, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΝΟ για την εργατική Πρωτομαγιά, η πληρότητες ενδέχεται να προσεγγίσουν ξανά το 90%.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης