Τουρισμός & Αερομεταφορές

Σταδιακή ανάκαμψη προβλέπουν οι πράκτορες κρουαζιέρας

Σταδιακή ανάκαμψη προβλέπουν οι πράκτορες κρουαζιέρας
Οι ακυρώσεις από τις εταιρείες κρουαζιέρας έχουν επίσης πλήξει τις κρατήσεις
Οι πωλήσεις κρουαζιέρας ανακάμπτουν πιο αργά από ό,τι οι χερσαίες διακοπές, αλλά είναι έτοιμες να επιστρέψουν καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί, υπογραμίζουν οι διεθνείς πράκτορες.
Το εμπόριο, αποδίδει τις υποτονικές πωλήσεις στις -άδικες κατά πολλούς- οδηγίες κατά της κρουαζιέρας που εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Οι ακυρώσεις από τις εταιρείες κρουαζιέρας έχουν επίσης πλήξει τις κρατήσεις.
Παρά το γεγονός ότι το CDC των ΗΠΑ δήλωσε αυτό το μήνα ότι οι οδηγίες του κατά της κρουαζιέρας δεν θα παραταθούν, ο διευθύνων σύμβουλος της Cruise365 Anthony Blackmore εκτίμησε ότι οι πωλήσεις ήταν “δύο έως τρεις εβδομάδες πίσω” από τη γενική αγορά, με τα ευρωπαϊκά ταξίδια του 2022 να είναι τα πιο δημοφιλή.
“Η κρουαζιέρα υποτιμήθηκε στις ΗΠΑ και αυτό είχε μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις μεταξύ των Χριστουγέννων και των πρώτων ημερών του Ιανουαρίου”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.
” Οι πωλήσεις θα επανέλθουν αν η κυβέρνηση καταργήσει τις δοκιμές επιστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο”.
Ο πρόεδρος της Miles Morgan Travel, Miles Morgan, δήλωσε ότι οι πωλήσεις των χερσαίων πτήσεων μικρών αποστάσεων οδηγούσαν τις κρατήσεις, με τον όμιλο να αναφέρει ότι η περασμένη Δευτέρα ήταν η καλύτερη ημέρα συναλλαγών από την πανδημία.
Η κρουαζιέρα αντιπροσωπεύει συνήθως το ένα τρίτο των πωλήσεων του πρακτορείου, αλλά επί του παρόντος οι κρατήσεις δεν έφτασαν επουδενί στο ποσοστό αυτό.
Ο Morgan δήλωσε:”Η κρουαζιέρα βγήκε πιο αργά από τα Χριστούγεννα, αλλά η δυναμική θα αυξηθεί τον επόμενο μήνα”.
Οι ακυρώσεις έχουν αποδειχθεί πηγή απογοήτευσης. Ο πρόεδρος της Spear Travels, Peter Cookson, δήλωσε: “Η κρουαζιέρα αποτελεί περίπου το 25% της επιχείρησής μας, αλλά προς το παρόν ακυρώνονται την τελευταία στιγμή, λίγο πριν από την αναχώρηση”. Ωστόσο, προέβλεψε μια λαμπρή προοπτική μακροπρόθεσμα, προσθέτοντας: “Η αγορά θα επανέλθει σίγουρα”.
Ο διευθυντής του Idle Travel, Tony Mann, δήλωσε ότι οι πελάτες κρουαζιέρας παραμένουν επιφυλακτικοί. “Έχουμε αρκετή δουλειά, αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί για την αγορά κρουαζιέρας”, είπε. “Απλά θα έρθει λίγο αργότερα. Ο Φεβρουάριος θα μπορούσε να είναι ο νέος Ιανουάριος για την κρουαζιέρα”.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Cruise Nation Phil Evans συμφώνησε: “Νομίζω ότι η αγορά θα επανέλθει τον Φεβρουάριο. Βλέπουμε ήδη ότι οι πωλήσεις ανακάμπτουν και έχουμε κάποιες θετικές ημέρες αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είναι ακόμα εκεί που θέλουμε να είναι”.

Μεσόγειος και ελληνικά νησιά προηγούνται στις κρατήσεις

Η Advantage Travel Partnership δήλωσε ότι οι πωλήσεις κρουαζιέρας αυξάνονται, ιδίως για το τέλος του 2022 και για το 2023.
Η διευθύντρια αναψυχής Kelly Cookes παραδέχτηκε ότι η κρουαζιέρα δεν είχε απολαύσει “την ίδια άνοδο με τις γενικές πωλήσεις” λόγω της αρνητικής δημοσιότητας, αλλά δήλωσε: “Καθώς τα νέα γύρω από την πανδημία βελτιώνονται και οι περιορισμοί χαλαρώνουν, αναμένουμε ισχυρές πωλήσεις κρουαζιέρας”.
Η Travel Network Group δήλωσε ότι οι πωλήσεις βελτιώνονται, με τη Μεσόγειο και τα ελληνικά νησιά να είναι οι προορισμοί με τις περισσότερες κρατήσεις, ακολουθούμενες από την Καραϊβική, την Αυστραλία, τη Βαλτική και τις υπερατλαντικές κρουαζιέρες, ενώ οι πελάτες ανταλλάσσουν τόσο τις κρουαζιέρες ποταμών όσο και τις κρουαζιέρες ωκεανών για να κλείσουν πιο ακριβά ταξίδια.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης