Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Oι αλλαγές στην χορήγηση διαβατηρίου - Ποιοι δεν μπορούν να βγάλουν

Oι αλλαγές στην χορήγηση διαβατηρίου - Ποιοι δεν μπορούν να βγάλουν
Κατ΄ εξαίρεση, επιτρέπεται η χορήγηση διαβατηρίου για νοσηλεία στο εξωτερικό

Διευρύνεται ο κατάλογος των περιπτώσεων που αποκλείεται η έκδοση διαβατηρίων, σύμφωνα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος το οποίο κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε) για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.
Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπονται περιλαμβάνεται πως αρμόδια για την έκδοση διαβατηρίων θα είναι πλέον η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του αρχηγείου της ΕΛΑΣ., αντί της Διεύθυνσης Ασφαλείας που είναι σήμερα.

Ποιοι δεν μπορούν να βγάλουν διαβατήριο

Στις περιπτώσεις εκείνες που δεν χορηγείται διαβατήριο λόγω καταδικαστικών αποφάσεων προστίθενται νέα αδικήματα, όπως:

  • Ψευδούς βεβαίωσης.
  • Ψευδούς κατάθεσης.
  • Παράνομης χρήσης ή κατοχής γνησίου διαβατηρίου.
  • Παράνομης διακίνησης πολιτών τρίτων χωρών.

Στις περιπτώσεις που δεν χορηγείται διαβατήριο περιλαμβάνονται επίσης και οι περιπτώσεις τελεσίδικης καταδίκης για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της υπεξαγωγής εγγράφων ή έχουν επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, έχει κηρυχθεί πολίτης ανυπότακτος ή λιποτάκτης, έχει επιβληθεί προσωρινή κράτησης, είναι υπόδικος, εκκρεμεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση η οποία δεν έχει εκτελεστεί, κ.λπ.

Ποια αδικήματα αφαιρέθηκαν

Από τον κατάλογο αφαιρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, τα αδικήματα της:

  • Ψευδούς ανωμοτής κατάθεσης.
  • Εμπορίας δούλων.
  • Ακούσιας απαγωγής.

Οι εξαιρέσεις

Κατ΄ εξαίρεση, επιτρέπεται η χορήγηση διαβατηρίου για νοσήλια στο εξωτερικό, μεταξύ των άλλων, του ίδιου του εμπλεκόμενου σε δικαστικές διενέξεις ή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β΄ βαθμού, θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β΄ βαθμού, κ.λπ.
Η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων θα είναι πενταετής για τους ενήλικες και τους ανήλικους που έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη της ηλικίας του και τρία έτη για τα διαβατήρια των υπόλοιπων ανηλίκων.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης