Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πλησιάζει το 60% του 2019 ο πήχης των τουριστικών εσόδων για το 2021

Πλησιάζει το 60% του 2019 ο πήχης των τουριστικών εσόδων για το 2021
Η κινητικότητα στις διεθνείς αφίξεις «γεννά» προσδοκίες  ότι το ποσοστό θα ξεπεραστεί
Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται το «ράλι» του τουρισμού παρ΄ όλο που έχουμε μπει στον Σεπτέμβριο, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι μήνας που σε ορισμένους προορισμούς ίσως καταφέρει να φτάσει τα επίπεδα του 2019. Τα έσοδα του τρίτου τριμήνου (Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος) ανεβάζουν στην ουσία και το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κάνουν παράγοντες της αγοράς να μιλούν για ποσά που θα ξεπεράσουν ακόμη και τα 12 δις, δηλαδή πάνω από το 65% της τελευταίας χρονιάς που δεν επηρεάστηκε από την πανδημία - το 2019 που είχε προσελκύσει 34 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις και 18 δις έσοδα στη χώρα μας.
Πολλοί μιλούν για ευχάριστη ανατροπή, αν σκεφτεί κανείς ότι οι εκτιμήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 – θεωρητικά χαμένο από τις συνθήκες που επέβαλε η πανδημία - ξεκίνησαν από το 40%, στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου οι προβλέψεις ανέβηκαν στο 50% και, σήμερα πλέον μετά και τα στοιχεία του πρώτου 15νθημέρου του Σεπτεμβρίου, φτάσαμε να μιλάμε για ποσοστό 60% του 2019, δηλαδή πάνω από 10 δις «ταμείο».
Ανάκαμψη δηλαδή που έρχεται να επιβεβαιώσει τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που άρχισαν να διαφαίνονται από τον Αύγουστο, όταν η Ελλάδα βρέθηκε να κατέχει τις μικρότερες απώλειες πτήσεων σε σχέση με το 2019 και δημοφιλή της νησιά να ξεπερνούν σε επισκέψεις ακόμη και τη χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.
Την ίδια ώρα, θετικά είναι και τα στοιχεία του Οκτωβρίου ιδιαίτερα για τη Νότια Ελλάδα και την Κρήτη, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα η σεζόν αναμένεται να τερματιστεί περί τα μέσα του επόμενου μήνα, ελλείψει τουριστών από τα Βαλκάνια.

«Δύσκολο στοίχημα, αλλά μπορεί να κερδηθεί»

Το να ξεπεράσουμε ακόμη και το 60% των εσόδων του 2019, παράγοντες του τουριστικού κλάδου το θεωρούν δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.
«Είναι ένα «στοίχημα» που μπορούμε να το κερδίσουμε και σε αυτό θα συμβάλλουν κατά πολύ τόσο οι επιδόσεις Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, όσο και τα εισοδήματα των τουριστών που μας προτιμούν.
Βλέπουμε ότι η τάση να μας επισκέπτονται τουρίστες με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια ή και διάθεση να δαπανήσουν περισσότερα στις διακοπές τους που έγινε αισθητή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, συνεχίζεται έως και σήμερα.
Εντοπίζουμε δηλαδή ότι ο τουρισμός πολυτελείας και οι κρατήσεις στα πεντάστερα ή τα τετράστερα καταλύματα παραμένουν σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα», τονίζουν ξενοδοχειακές πηγές.
Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως ο καλύτερος ταξιδιωτικός προορισμός πολυτελείας της χρονιάς στα βραβεία "Inspire me Award", που καθιέρωσε φέτος για πρώτη φορά το έγκυρο γερμανικό επαγγελματικό online περιοδικό "LuxusInsider", με το βραβείο να παραλαμβάνει η προϊσταμένη ΕΟΤ Γερμανίας κ. Νικολέττα Λεκανίδη.
Η Γερμανία είναι σημαντική αγορά για την Ελλάδα, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2019 ήρθαν στην Ελλάδα 4,026 εκατ. Γερμανοί τουρίστες και άφησαν συνολικά έσοδα στην χώρα 2,959 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, αυξημένη ζήτηση για διακοπές κατά τους φθινοπωρινούς μήνες καταγράφεται στο κομμάτι του πολυτελούς τουρισμού, σύμφωνα με την Ένωση Ρώσων Τουριστικών Πρακτόρων, ATOR, ενώ και η αγοραστική δύναμη τουριστών από τις ΗΠΑ που «ψήφισαν» Ελλάδα, συμπεριλαμβάνεται στα συν της φετινής χρονιάς.

Γεμάτα τα αεροπλάνα με Ρώσους τουρίστες στην Κρήτη

Ο Σεπτέμβριος από το δεύτερο δεκαπενθήμερο, ο Οκτώβριος μέχρι και ο Νοέμβριος σε ορισμένες περιπτώσεις είναι από τους καλούς μήνες και για την Κρήτη.
Όπως λέει στο ΒΝ ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης «τα λίγα αεροπλάνα έστω που ταξιδεύουν από τη Ρωσία προς τον προορισμό μας, καταφθάνουν γεμάτα και τον Σεπτέμβριο, όπως και τον Οκτώβριο και είναι τουρίστες που προτιμούν τα πεντάστερα και τα τετράστερα ξενοδοχεία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τους Γερμανούς που προτιμούν σταθερά την Κρήτη, αύξηση κρατήσεων παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και από τη βρετανική αγορά, εξαιτίας αλλαγών στο σύστημα του φωτεινού σηματοδότη.
Σύμφωνα με δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων οι αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τον Οκτώβριο και θα αφορούν μεσογειακούς προορισμούς, ανάμεσά τους και την Ελλάδα και θα έχουν να κάνουν με απλούστευση διαδικασιών, μείωση του κόστους και με συνδυασμό της πράσινης και πορτοκαλί λίστας σε ενιαίο επίπεδο.

Στο «τιμόνι» της ανόδου το Νότιο Αιγαίο

Τον Σεπτέμβριο, η κίνηση στα αεροδρόμια των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων ξεπέρασε ήδη τους 270 χιλιάδες επιβάτες από το εξωτερικό, με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη να διπλασιάζουν τις περσινές τους επιδόσεις. Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, ενώ πέρυσι η Σαντορίνη υποδέχθηκε ολόκληρο το μήνα περισσότερους από 33 χιλιάδες επισκέπτες μέσω απευθείας διεθνών αφίξεων, μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2021 τους είχε ήδη ξεπεράσει φτάνοντας τις 45 χιλιάδες αφίξεις.
Το ίδιο ισχύει και για τη Μύκονο, καθώς τις πρώτες δέκα μέρες καλύφθηκαν όλες οι αφίξεις του περσινού Σεπτεμβρίου, χωρίς να υπολογίζονται οι επιβάτες που μετακινούνται μέσω ακτοπλοΐας και εκείνοι που καταφθάνουν μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport, προτού ακόμη μπει ο Αύγουστος, η Σαντορίνη είχε διπλασιάσει τους επισκέπτες που προσγειώθηκαν στο νησί ολόκληρο το 2020, ενώ και στη Μύκονο οι απευθείας επιβάτες του εξωτερικού είχαν σχεδόν διαπλαστεί έως και τις πρώτες είκοσι μέρες του Αυγούστου.
Ειδικά όσον αφορά τα μικρότερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αυτά ήταν γεμάτα, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας η Κάρπαθος τριπλασίασε την επιβατική της κίνηση κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τις απευθείας διεθνείς πτήσεις του 2020.
Η Ρόδος υποδέχτηκε μέχρι στιγμής 780 χιλιάδες διεθνείς αφίξεις, από 584 χιλιάδες του 2020 (στοιχεία Fraport).
Περισσότεροι από 62 χιλιάδες επιβάτες από το εξωτερικό επισκέφθηκαν έως τις 12 Σεπτεμβρίου την Κω, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των αεροπορικών αφίξεων στο νησί στις 500 χιλιάδες (στοιχεία Πρωτοβουλίας Ν. Αιγαίου).
Συνολικά, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1,723 εκατ. τουρίστες έως και τις 22 Αυγούστου, όταν οι αφίξεις πέρυσι στο σύνολο της σεζόν, ήταν 1,189 εκατ.

«Άνοιγμα» Κικίλια στους Κινέζους τουρίστες

«Ο τουρισμός και ο πολιτισμός αποτελούν προνομιακό πεδίο συνεργασίας και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ λαών και πολιτισμών, πόσο μάλλον μεταξύ αυτών με μακραίωνη ιστορία», είπε ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας στον χαιρετισμό του κατά την τελετή έναρξης του έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας.
Το άνοιγμα των συνόρων της Κίνας, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας αναμένεται μόνο όταν αισθανθούν ότι μπορούν να ελέγξουν την πανδημία, ωστόσο η κινεζική αγορά παραμένει μεγάλος στόχος για προορισμούς που τους έχει λείψει από πέρυσι, όπως είναι η Σαντορίνη. Το 2019 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 140 χιλιάδες Κινέζοι και προ πανδημίας, ο πήχης είχε τεθεί στις 500 χιλιάδες προτού έρθει η ανατροπή λόγω Covid.
«Στο υπουργείο Τουρισμού επιδιώκουμε την εμβάθυνση της διμερούς τουριστικής συνεργασίας με την Κίνα, καθώς και την προώθηση δράσεων και πολιτικών που αναβαθμίζουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, συντελώντας, έτσι, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω της ανάπτυξης των ειδικών μορφών τουρισμού (πολιτιστικός τουρισμός, γαμήλιος τουρισμός, τουρισμός υγείας και ευεξίας, κινηματογραφικός τουρισμός, κ.ά.) και της γνωριμίας των επισκεπτών από την Κίνα με νέους τόπους και σημεία ενδιαφέροντος ανά την επικράτεια», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης