Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Γεμίσαμε τουρίστες και φάνηκαν τα προβλήματα» - Τι λένε στο BN επιχειρηματίες για τις υποδομές δημοφιλών προορισμών

«Γεμίσαμε τουρίστες και φάνηκαν τα προβλήματα» - Τι λένε στο BN επιχειρηματίες για τις υποδομές δημοφιλών προορισμών
Ετοιμάζονται σιγά σιγά να... κάνουν ταμείο οι άνθρωποι του τουρισμού που καλωσόρισαν τον Σεπτέμβριο με συγκρατημένη αισιοδοξία.
Ετοιμάζονται σιγά σιγά να... κάνουν ταμείο οι άνθρωποι του τουρισμού που καλωσόρισαν τον Σεπτέμβριο με συγκρατημένη αισιοδοξία.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου, τουλάχιστον όσον αφορά το πρώτο του δεκαπενθήμερο, θα κινηθεί με τη... φόρα του Αυγούστου, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικές πληρότητες και σε πολλές περιπτώσεις υψηλές, όπως για παράδειγμα στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη που κυμαίνονται από 60% έως 80%, ειδικά σε πεντάστερα καταλύματα.

«Η δυναμική του Αυγούστου συνεχίζεται και μάλιστα οι επισκέπτες μας μπορούν να βρουν καταλύματα ακόμη και για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, σε καλύτερες τιμές.
Υπάρχει αυξημένη ζήτηση και φαίνεται να κερδίζεται το στοίχημα για φέτος, αρκεί να φτάσουμε μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς να σημειωθεί κάποια δυσάρεστη ανατροπή», σημειώνει παράγοντας της αγοράς που αναθεωρεί τις προβλέψεις του για τα έσοδα προς τα πάνω «λόγω μετακίνησης του κέντρου βάρους σε ακριβότερα καταλύματα κατά την υψηλή τουριστική περίοδο».

Στενάζουν οι υποδομές στα νησιά

Όμως, η αγωνία για το 50% των εσόδων του 2019 μετατρέπεται σε αγωνία για το εάν θα αντέξουν οι υποδομές σε αρκετές περιοχές της χώρας και μάλιστα όχι στις λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά.
Μπορεί η φετινή σεζόν να φτάνει στο τέλος της, όμως οι επιχειρηματίες του τουρισμού δεν θέλουν με τίποτα να σκεφτούν ότι «μια ανοδική πορεία του τουρισμού του χρόνου αλλά και για τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε να ανακοπεί όχι λόγω πανδημίας, αλλά λόγω έλλειψης ικανών υποδομών να αντέχουν αυξημένες ροές».
Το παράδειγμα της Μυκόνου με τα προβλήματα στην αποχέτευση και στην ύδρευση, όπου η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ανέδειξε τον προβληματισμό του κλάδου για την επόμενη μέρα και μάλιστα σύντομα - ενόψει 2022.
Η απότομη προσγείωση κρούει ηχηρά τον κώδωνα του κινδύνου:«Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι τουρίστες που θέλουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα, ενδιαφέρονται για την ποιότητα και δεν θέλουν να ταλαιπωρηθούν.
Όταν περιοχές υψηλής ζήτησης όπως είναι τα νησιά των Κυκλάδων βλέπουν τις υποδομές τους να στενάζουν, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.
Η πανδημία έδειξε ότι η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος είναι προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη, ενώ οι πρόσφατες πυρκαγιές επιβάλλουν να έχουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας την προστασία του περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη και την αειφορία απέναντι στην κλιματική κρίση που μας απειλεί», λέει επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο.

«Αναβάθμιση δικτύων για να κρατηθούμε στις πρώτες θέσεις»

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέει ξενοδόχος της Καβάλας στο BN: «Υπάρχουν χρόνιες παθογένειες που μας εμποδίζουν να εξελιχθούμε περισσότερο.
Θα μπορούσαμε να κατευθύνουμε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να έχουμε αναβάθμιση δικτύων και να κρατηθούμε στις πρώτες θέσεις της τουριστικής ζήτησης.
Δεν μπορεί να μας απασχολούν ακόμη ζητήματα όπως διακοπές ρεύματος, η διαχείριση των λυμάτων ή η κατάσταση των δρόμων ή η δασοπροστασία.
Πρέπει να δώσουμε επιτέλους λύσεις, όχι μόνο για εμάς τους κατοίκους, αλλά και για τους επισκέπτες μας, γιατί στο τέλος θα μας γυρίσουν την πλάτη».
«Αν θέλουμε ο τουρισμός να πρωταγωνιστήσει και αύριο, χρειάζονται μια σειρά από εμβληματικά έργα και αναβάθμιση δικτύων και λιμανιών σε μικρά, αλλά δημοφιλή νησιά και όχι μόνο.
Φέτος είδαμε ότι οι απαιτήσεις αυξήθηκαν και φέρνουν περισσότερα έσοδα. Αν οι τουρίστες ταλαιπωρηθούν, δεν θα ξανάρθουν.
Η ποιότητα πρέπει να είναι ο πρώτος μας στόχος για να προσελκύσουμε πελάτες με γερό πορτοφόλι», σημειώνει επιχειρηματίας από τη Νάξο.
Ειδικά όπως λέει, όταν με βάση τα επίσημα νούμερα που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος (μέση δαπάνη ανά ταξίδι τον Ιούνιο 2021 στα 729 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο νούμερο του Ιουνίου του 2019) φαίνεται ότι οι δαπάνες των ξένων επισκεπτών επιστρέφουν στις καλές εποχές που ξόδευαν περισσότερο.
«Τα τελευταία χρόνια και παρά την κρίση, έγιναν ιδιωτικές επενδύσεις σε ξενοδοχεία και ανακαινίσεις κτιρίων, όμως οι κρατικές υποδομές έμειναν «στάσιμες» ή μόνο κάποιες από αυτές υλοποιήθηκαν», προσθέτει.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης