Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ο ελληνικός τουρισμός… από τα τερτίπια του B. Johnson, στη λάμψη του Antonio Banderas

Ο ελληνικός τουρισμός… από τα τερτίπια του B. Johnson, στη λάμψη του Antonio Banderas

Τουριστικές επιχειρήσεις: «Το ελληνικό καλοκαίρι θα έχει απρόβλεπτη συνέχεια»

Σχετικά Άρθρα
«Μόνο σε θαύμα» ελπίζουν πια ολόκληροι ελληνικοί προορισμοί για να κατορθώσουν να ορθοποδήσουν τουριστικά από τις αρχές του επόμενου μήνα, όσο το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς παραμένει «τοπίο στην ομίχλη».
Η μετάθεση της «ημέρας ελευθερίας» για τις 19 Ιουλίου με ταυτόχρονη χαλάρωση των περιορισμών για τον κορωνοϊο από τον πρωθυπουργό κ. Β. Johnson, «ισοπέδωσε» τις ελπίδες τους για έναν «καλό τουριστικά Ιούλιο».
Έτσι, περιοχές που εξαρτώνται σημαντικά από τη νούμερο 2 δεξαμενή εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, δηλαδή τα νησιά του Ιονίου και όχι μόνο, αλλά και η Ρόδος, η Κως, η Κρήτη, η Σκιάθος κ.α. έχουν σκεπαστεί με «πέπλο απογοήτευσης», αφού βλέπουν να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να δουν ουσιαστικές ροές πριν από τον Αύγουστο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η συνεχιζόμενη επιβολή καραντίνας στους Βρετανούς που επιστρέφουν στη χώρα τους θα κρατήσει στο μηδέν τα έσοδα από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό ισοδυναμεί με καταστροφή για αρκετές μονάδες οι οποίες θα αναγκαστούν να αναβάλουν περαιτέρω το άνοιγμά τους», τονίζει ξενοδόχος που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στα Επτάνησα. Εκτιμά ότι «μετά από έναν «χαμένο» Ιούνιο θα χρειαστεί να περιμένουμε και άλλον ένα μήνα για να δούμε κρατήσεις», αφού προβλέπει ότι οι τουριστικές ροές θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται από τα τέλη Ιουλίου και έπειτα.

Φόβοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αγορές

Η στάση που κρατά μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει θορυβήσει μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών που πιστεύουν ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση το χρήμα».
Οι ανατροπές μπορεί να συμβούν από τη μια μέρα στην άλλη και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι «το ελληνικό καλοκαίρι πάει πίσω με απρόβλεπτη συνέχεια».
Χαρακτηριστικοί είναι οι φόβοι ολοένα και περισσότερων πλέον ξενοδόχων ότι «την τακτική Johnson ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες και ίσως αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους για τα ταξίδια στο εξωτερικό».
«Είναι ξεκάθαρο ότι η βρετανική κυβέρνηση «ακούει» τους οικονομολόγους που θέλουν να κρατήσουν ένα «κομμάτι της τουριστικής πίτας» εντός συνόρων εξαιτίας της οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας» λέει επιχειρηματίας από τη Ζάκυνθο, που απορεί «γιατί παραμένει στο πορτοκαλί μια περιοχή όταν τα επιδημιολογικά της δεδομένα είναι χαμηλά».
Μιλά για «πολιτική απόφαση που έχει να κάνει και με το Brexit, γιατί σίγουρα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στο μυαλό του κ. Johnson για να απελευθερώσει φέτος τα ταξίδια».

Μεταλλάξεις και ακυρώσεις

Αν και η νέα αξιολόγηση της κατάστασης από τις βρετανικές αρχές θα συμβεί στις 28 Ιουνίου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η «χώρα θα κλειδώσει για τέσσερις εβδομάδες», ώστε να δοθεί στους πολίτες της ικανός χρόνος για να εμβολιαστούν και να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης στην ινδική μετάλλαξη που είναι έως και 80% πιο μεταδοτική.
«Με την TUI να έχει φρενάρει τις κρατήσεις σε ελληνικούς προορισμούς λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, δεν μπορούμε να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές», τονίζουν Έλληνες ξενοδόχοι.
Αρκετοί βλέπουν ακόμα και «αντίποινα» και στο βάθος «αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που θα είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν με άλλον τρόπο».
«Δύσκολο να «πιάσουμε» το 40% των εσόδων του 2019», υποστηρίζει ξενοδόχος από το Νότιο Αιγαίο που υπολογίζει τη βρετανική αγορά στο 50% του συνολικού του τζίρου.
«Έφερε 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 και ένα εκατομμύριο πέρυσι που σημαίνει 2,5 δισ. και 749 εκατ. εισπράξεις αντίστοιχα, σύμφωνα με την ΤτΕ.
Ποιες αγορές θα βρεθούν για να καλύψουν αυτή τη «μαύρη τρύπα»; αναρωτιέται παράγοντας του τουριστικού κλάδου, εύλογα.
«Πόσο μάλλον όταν η Ρωσία και οι Σκανδιναβικές χώρες παραμένουν για την ώρα κλειστές και το χρονοδιάγραμμα είναι άγνωστο» προσθέτει.

Ο Αντόνιο Μπαντέρας... στην οδό Τσιμισκή

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζονται να στρώσουν... «κόκκινο χαλί» και να πρωταγωνιστήσουν σε χολιγουντιανές σκηνές δράσης.
Η έλευση του σταρ Antonio Banderas μέσα στις επόμενες ημέρες για τα γυρίσματα της ταινίας «Baraccuda» έχει προκαλέσει «σούσουρο» στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο, αφού η παραγωγή που θα πραγματοποιήσει όλα τα γυρίσματα στην Κεντρική Μακεδονία, αναζητά ήδη 1000 κομπάρσους που θα πλαισιώσουν τον δημοφιλή ηθοποιό και έτσι, μια ολόκληρη περιοχή ευελπιστεί ότι θα επωφεληθεί από την προβολή, αλλά και από την κινητικότητα που θα ξεδιπλώνεται για περίπου ένα μήνα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα κλπ.
«Πράγματι η προβολή θα είναι τεράστια και μάλιστα από το πουθενά», εκτιμά ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος.
Αν και τα σκηνικά, οι κατασκευές και οι εγκαταστάσεις που έχουν αρχίσει να στήνονται για τα γυρίσματα που θα ξεκινήσουν στις 28 Ιουνίου θα παραπέμπουν σε γειτονιές του... Μαϊάμι, ωστόσο και μόνο η παρουσία τόσων ανθρώπων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αυστραλία και την Αμερική είναι ικανή για να ωφελήσει αρκετούς κλάδους από αυτήν την κινητικότητα, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να βάλει τη Θεσσαλονίκη στο χάρτη των κινηματογραφικών προορισμών.
«Η κινητικότητα που θα προκύψει θα είναι ίση με μια μικρή εκθεσιακή διοργάνωση και αυτό είναι καλός οιωνός για την πόλη που έχει ανάγκη να ανασάνει τουριστικά», σύμφωνα με τον κ. Μανδρίνο.

«Να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες»

Ιδιαίτερα χαρούμενος δηλώνει από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος βλέπει τις προσπάθειες που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο όταν επισκέφτηκε το Χόλιγουντ, να παίρνουν σάρκα και οστά, ενώ έχει προχωρήσει και την προαγορά του οικοπέδου στη Θέρμη που θα στεγάσει κινηματογραφικά στούντιο.
Αποκάλυψε δε, ότι για αρκετές ώρες θα κλείσει η οδός Τσιμισκή ώστε να γυριστούν σκηνές καταδίωξης, ενώ χαρακτήρισε τον Banderas «πολύ προσγειωμένο άνθρωπο».
Ο Χολιγουντιανός σταρ θα καταλύσει σε ξενοδοχείο της πόλης και οι κάτοικοί της ελπίζουν πολύ σύντομα η Θεσσαλονίκη να προσελκύσει και «άλλες αντίστοιχες παραγωγές» κάτι που μάλλον δεν απέχει και πολύ χρονικά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η έλευση και δεύτερου αστέρα της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας «επίκειται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».
Η παραγωγή είναι ύψους είκοσι εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα γυρίσματα θα γίνουν σε περιοχές όπως η Θέρμη, το Δέλτα του Αξιού και η «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.
Σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής των γυρισμάτων, παράγοντας της πόλης θωρεί ότι παρόλο που οι σκηνές θα είναι σαν να έχουν γυριστεί στη Φλόριντα, είναι «μια καλή ευκαιρία να αναδείξουμε τις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης και όλα τα ελκυστικά της κομμάτια που μπορούν ακόμη να συγκριθούν και με το Μαϊάμι – γιατί όχι; - ώστε να καταφέρουμε να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες στην περιοχή μας».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης