Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Την Μεσόγειο θάλασσα επιλέγει για διακοπές η Ευρώπη

Την Μεσόγειο θάλασσα επιλέγει για διακοπές η Ευρώπη

Σκληρή «μάχη» για τα μάτια Γερμανών, Βρετανών και Γάλλων

Σχετικά Άρθρα
Την υψηλή θέση που κατέχει το brand Ελλάδα στις… καρδιές των επίδοξων ταξιδιωτών από τις δυνατές αγορές της Ευρώπης, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το υπουργείο Τουρισμού και έτσι, εντείνει την επιχείρηση αλίευσης επισκεπτών ενόψει της επανεκκίνησης στα μέσα Μαϊου.
Οι βασικές αγορές εισερχόμενου τουρισμού έχουν μπει στην ατζέντα των δια ζώσης επαφών του κ. Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος, μετά τις ΗΠΑ, ετοιμάζει βαλίτσες για Γερμανία που είναι πρώτη σε εισπράξεις στη χώρα μας, σε Ηνωμένο Βασίλειο που έρχεται δεύτερο και Γαλλία που ακολουθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το top 5 των στάσεων στον αγώνα ράλι του αρμόδιου υπουργού για την τόνωση του τουριστικού ρεύματος, αναμένεται να συμπληρώσουν η Πολωνία που αναδεικνύεται σε ανερχόμενη δύναμη, αλλά και η Ισπανία – «πρωταθλήτρια» του τουρισμού στη Μεσόγειο.
Σκληρή θα είναι η μάχη με τις ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Τουρκία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος αλλά και Κροατία) που και αυτές μπαίνουν στην «αρένα» της προσέλκυσης με «άγριες διαθέσεις», ώστε να μεγαλώσουν το κομμάτι τους στη φετινή «τουριστική» πίτα που έτσι κι αλλιώς, θα είναι μικρότερη του 2019, δηλαδή της προ πανδημίας εποχής. Μια χρονιά που είναι όμως για όλους σημείο αναφοράς, ώστε να μετρήσουν τις αντοχές και τις επιδόσεις τους στη δεύτερη σεζόν covid.

Δεν εμπιστεύονται την Τουρκία οι Γερμανοί

Στους αγαπημένους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι συγκαταλέγεται η Ελλάδα που φιλοδοξεί να κεφαλαιοποιήσει το «καλό όνομα» που απέκτησε από τη διαχείριση της πανδημίας πέρυσι και να «κλέψει» ένα βασικό μερίδιο της αγοράς από τους ανταγωνιστές της.
Κύρια αγωνία των Ελλήνων επιχειρηματιών είναι η διατήρηση του προορισμού στο «πράσινο» χρώμα του επιδημιολογικού χάρτη, χωρίς πισωγυρίσματα και μιας και χάνονται οι πρώτοι μήνες (Μάιος, Ιούνιος) - από την άποψη των καλύτερων πληροτήτων - φιλοδοξούν να εκμεταλλευτούν και το φθινόπωρο, αγαπημένη εποχή των Γερμανών για διακοπές.
Στο μεταξύ, με βάση το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό κολοσσό, την TUI, οι Γερμανοί αναμένεται να ταξιδεύουν από τον επόμενο μήνα σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα και Δυτική Πελοπόννησο, αφού τα μηνύματα από την πρόοδο του εμβολιασμού ανοίγουν την όρεξή τους για διακοπές στις παραλίες μας, σε αντίθεση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Τουρκίας το οποίο δείχνουν να μην εμπιστεύονται, παρά τα φθηνά καταλύματα και τις επιπλέον υπηρεσίες που δημιουργούν ένα ελκυστικό πακέτο.
Από την άλλη, η Ισπανία αναμένεται να αρχίσει να υποδέχεται τουρίστες από τον Ιούνιο, ενώ σκοπεύει να πραγματοποιήσει δοκιμές από το Μάιο, ελπίζοντας ότι έως τα τέλη καλοκαιριού το ποσοστό των εμβολιασμένων της θα πλησιάσει το 70% του πληθυσμού. Μάλιστα για τον αγαπημένο προορισμό των Γερμανών, τη Μαγιόρκα, μετά τις αποδράσεις του καθολικού Πάσχα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο τουριστικός κλάδος των Βαλεαρίδων ανησυχεί μήπως βγει χαμένος στην «κούρσα με την Κρήτη, την Τουρκία, την Κροατία ή άλλους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς» και ζητά να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά και να υπάρξει σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης.
Στο μεταξύ, ο Γερμανός τουρίστας, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ είχε το 2019, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ελλάδας την υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη (667 € έναντι 482 €), υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση (79 € έναντι 76 €) και υψηλότερη μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη (8,4 έναντι 6,3).

Φθινοπωρινές διακοπές κλείνουν οι Βρετανοί

Προβάδισμα για τους Βρετανούς θα έχουν οι προορισμοί που θα μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα σύμφωνα με την πράσινη λίστα που θα καθορίζει το Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO).
Την περασμένη εβδομάδα οι αναλυτές ενέταξαν στο «πράσινο» πέντε ελληνικά νησιά (Ρόδος, Κως, Κρήτη, Κέρκυρα και Ζάκυνθος), ενώ σε επίπεδο χωρών τη Μάλτα.
Εντός δεκαπέντε ημερών θα μάθουν ποιες χώρες θα μπορούν να επισκέπτονται χωρίς την υποχρέωση καραντίνας κατά την επιστροφή τους, με την Ελλάδα να ελπίζει να βγει από το πορτοκαλί όπου βρίσκεται για την ώρα και να εισέλθει στο πράσινο χρώμα.
Ελλάδα, αλλά και Μαλδίβες και Καραϊβική για τα πολυτελή ταξίδια, είναι ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς, σύμφωνα με το BBC, το οποίο ωστόσο αναφέρει, επικαλούμενο πηγές από tour operators, ότι αρκετοί Βρετανοί τουρίστες που θέλουν να προγραμματίσουν διακοπές, τις αναβάλλουν για αργότερα, ακόμα και εάν επιτραπούν επισήμως μετά τις 17 Μαϊου. Μάλιστα για την Thomas Cook, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος ευνοούν την Ελλάδα με τη Ρόδο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο να προπορεύονται σε ζήτηση και να ακολουθούν τα Κανάρια νησιά.
Οι Βρετανοί το 2019 ξόδεψαν 673€ ανά επίσκεψη, είχαν ημερήσια δαπάνη 84€ και μέση διάρκεια παραμονής 8,0 (πηγή: ΙΝΣΕΤΕ).

Σε στάση αναμονής οι Γάλλοι

Η γειτνίαση της Γαλλίας με Ισπανία και Πορτογαλία είναι ένα μείον σε σχέση με τη χώρα μας.
Οι προθέσεις των Γάλλων σε πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τουλάχιστον ένας στους δύο επιθυμεί διακοπές, ενώ εάν δεν αποφασίσει να πραγματοποιήσει πολύ μακρινά ταξίδια ή επιλέξει την πρόσβαση με το αυτοκίνητο λόγω ασφάλειας, τότε οι δύο ανταγωνιστές μας έχουν προβάδισμα.
Πάντως η χώρα μας, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τις προτιμήσεις τους για φέτος και αναμένεται να υποδεχθεί τουρίστες από τη χώρα αυτή, η οποία βρίσκεται για την ώρα υπό περιορισμούς με στόχο την ανάσχεση του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Και ο Γάλλος ξόδεψε περισσότερα από το μέσο όρο στην Ελλάδα το 2019 (πηγή: ΙΝΣΕΤΕ). Δαπάνησε ανά επίσκεψη 570 € , ανά διανυκτέρευση 84 € και είχε υψηλότερη μέση διάρκεια παραμονής (7,8 έναντι 6,3).

Με το κεφάλι ψηλά στον ανταγωνισμό η Ελλάδα

Η χώρα μας μπαίνει στο στίβο του ανταγωνισμού με το κεφάλι ψηλά, καθώς σύμφωνα με μελέτες, προσφέρει στους τουρίστες πολύ υψηλό βαθμό ικανοποίησης.
Η Ιταλία ετοιμάζεται να επανέλθει από τις 2 Ιουνίου αλλά με αργή ανάκαμψη, η Κύπρος ανακοίνωσε ότι από τις 10 Μαϊου θα διευκολύνει την είσοδο για τους ταξιδιώτες 65 χωρών, οι οποίοι θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό χωρίς καραντίνα, ενώ η Πορτογαλία αισιοδοξεί για σταδιακή επαναφορά της τουριστικής της αγοράς με «όπλα» το εμβολιαστικό πρόγραμμα και το αντίστοιχο πιστοποιητικό.
Στην Κροατία πάντως, όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα ήδη από τις αρχές Απριλίου.
Ωστόσο η σχέση ποιότητας – τιμής στα ξενοδοχεία που είναι χαμηλότερου βαθμού σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες χώρες, ίσως να μην τη βοηθήσει να προσελκύσει τους τουρίστες που επιθυμεί.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης