Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Προς τέταρτη ανοδική και πιο κοντά στο στόχο των 1.500 μονάδων

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Προς τέταρτη ανοδική και πιο κοντά στο στόχο των 1.500 μονάδων
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με άνοδο ξεκίνησαν οι αγορές της Ευρώπης, όπως αναμενόταν από την εικόνα που έδειχναν τα παράγωγα, ακολουθεί και η δική μας αγορά. Οι επενδυτές αισιοδοξούν για την πορεία των επιτοκίων, ενώ στο εσωτερικό έχουμε και καλές ειδήσεις. Έτσι ο Γ.Δ. είναι σε νέα υψηλά 13 ετών και στις 1.485 μονάδες. Αν κλείσει και σήμερα με άνοδο συμπληρώνει 4 ανοδικές. Υπενθυμίζουμε πως η δημοσκόπηση που είχε κάνει η στήλη και τη δημοσιεύσαμε στο τέλος του 2023 έδινε στόχο για το 2024 σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τις 1.500 μονάδες. Πλέον είμαστε αρκετά κοντά σε αυτόν το στόχο. Στο άνοιγμα ξεχωρίζει η Τιτάν, η ΕΥΔΑΠ και η Ελλάκτωρ.

ΤΙΤΑΝ: Χθες βάλαμε μία εκτίμηση για το εκτιμώμενο EV/EBITDA που θα πρέπει να έχει η Titan America με βάση την έκθεση της Optima Bank και άρα πόσο πρέπει να πάει η μετοχή του ομίλου. Σήμερα η Eurobank Equities αναφέρει πως η συζήτηση για την τιμή της μετοχής πρέπει να πάει πάνω από τα 40 ευρώ, καθώς οι αποτιμήσεις στις ΗΠΑ με δείκτη EV/EBITDA είναι πάνω από 8 φορές και άρα η ανακοίνωση του ομίλου σταδιακά θα στρέψει την προσοχή στην αποτίμηση που θα πρέπει να έχει. Αντιστοίχως η Piraeus Securities αναφέρει πως θα αγόραζε τη μετοχή λόγω του re-rating μετά τις ανακοινώσεις της διοίκησης για εισαγωγή της θυγατρικής στο χρηματιστήριο.

Ο μέσος όρος EV/EBITDA για το 2024 στις ΗΠΑ είναι 15,1 φορές σύμφωνα με την Optima Bank. Ο καθαρός δανεισμός της Titan America είναι 400 εκατ. δολάρια, όπως είπε η διοίκηση και είχε EBITDA σχεδόν 320 εκατ. το 2023. Αν ήταν σήμερα στη Νέα Υόρκη και έπαιζε σε ένα υποθετικό σενάριο με μεγάλο discount και δείκτη 10 φορές για παράδειγμα θα είχε αποτίμηση 2,8 δισ. δολάρια. Στο Χ.Α. όλος ο όμιλος έχει αποτίμηση 2,44 δισ. ευρώ. Στα 32,20 ευρώ και στο +3,21%.

ΕΥΔΑΠ: Διαβάζουμε δημοσιεύματα για πρόσληψη συμβούλου προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου. Υπενθυμίζουμε πως το ΒΝ στην πρόσφατη ενημέρωση που έκανε η διοίκηση ήταν το μόνο μέσο που άσκησε έντονη κριτική στη διοίκηση για το μέρισμα και την επιστροφή κεφαλαίου, καθώς οι μέτοχοι δεν έχουν λάβει κάτι τα τελευταία χρόνια, η μετοχή βυθίζεται, το ταμείο είναι γεμάτο και ο κ.Σαχίνης υπερηφανευόταν για το ποσοστό ικανοποίησης πελατών. Τον ρωτήσαμε τότε γιατί δεν κάνει και μία επιστροφή κεφαλαίου να έχει και τους μετόχους ικανοποιημένους; Απέρριψε τότε το ενδεχόμενο επιστροφής. Και επειδή και στο παρελθόν είχε πει ότι θα δώσει μετρητά και δεν το έκανε, φοβούμενος τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κρατάμε μικρό καλάθι. Μακάρι βέβαια να άλλαξε γνώμη και να δώσει. Στα 5,88 ευρώ και στο +2,08%.

ΕΧΑΕ: Όπως τα γράφει ο συνάδελφος, Δημήτρης Παφίλας, είναι τα πράγματα. Σε απαξίωση η μετοχή διά χειρός διοίκησης. Στα 5,40 ευρώ και στο +1,50%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στα 2,66 ευρώ και στο +1,53%. Η αγορά περιμένει τη διανομή που θα κάνει μετά από πολλά χρόνια ο όμιλος στους μετόχους.

ΔΕΗ: Καλό και το δικό της ξεκίνημα και μετά τη χθεσινή κίνηση σήμερα ενισχύεται 1%.

JUMBO: Βγάζει αντίδραση σήμερα. Λογική εξέλιξη. Τα θεμελιώδη είναι ισχυρά. Η Piraeus Securities αναφέρει σήμερα πως θα αγόραζε τη μετοχή λόγω των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών. Στα 28,06 ευρώ και στο +0,94%.

PROFILE: Σε νέα ιστορικά υψηλά πλέον η μετοχή και στα 5 ευρώ λίγο μετά το άνοιγμα με καλό όγκο και άνοδο 3,63%.

DOTSOFT: Έχει συμπληρώσει πέντε ανοδικές και μάλιστα στο limit up με όγκο από 200 τεμάχια στην κάθε συνεδρίαση. Η αποτίμηση έφτασε στα 21 εκατ. ευρώ. Ωραίες καταστάσεις…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης