Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Με αξιόλογες απώλειες λόγω των διεθνών αγορών – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Με αξιόλογες απώλειες λόγω των διεθνών αγορών – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν
Ο κανονισμός-έκτρωμα του Κοντόπουλου που στέλνει εκτός Χρηματιστηρίου δεκάδες εταιρείες τιμωρώντας τους μετόχους μειοψηφίας δεν πρέπει να περάσει
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Η χθεσινή πτώση στη Wall Street επηρεάζει τις ευρωπαϊκές αγορές. Με απώλειες άνω του 1% κινούνται λίγο μετά το ξεκίνημα. Το θέμα των επιτοκίων συνεχίζει να επηρεάζει τους επενδυτές. Μια έχουμε καλές δηλώσεις για τα αμερικανικά επιτόκια και πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις και την άλλη έχουμε αρνητικές δηλώσεις. Με αξιόλογες απώλειες και το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς.

MOTOR OIL: Δεν είχε κάτι το σημαντικό η τηλεδιάσκεψη χθες πέραν των γνωστών πάνω-κάτω των περιθωρίων διύλισης, λόγω προμήθειας πετρελαίου και φυσικά ζήτησης. Πάντως, παρά την πτώση τους στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 παραμένουν σε καλά επίπεδα, είπε η διοίκηση. Τα αποτελέσματα ήταν τα δεύτερα καλύτερα στην ιστορία της και οι ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές κατάφεραν και τις επενδύσεις να καλύψουν και τον καθαρό δανεισμό να μειώσουν και φυσικά να δώσουν μέρισμα. Το σημαντικό που ειπώθηκε είναι πως η νέα μονάδα νάφθας ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και δημιούργησε 200 εκατ. ευρώ περίπου EBITDA όταν η διοίκηση περίμενε 60-90 εκατ. ευρώ.

CENERGY: Στα 11 ευρώ από 8 ευρώ αύξησε την τιμή στόχο η Euroxx και εκτιμά πως παίζει με δείκτη EV/EBITDA 7,3 φορές που αντιστοιχεί σε discount 25 έναντι των ομοειδών. Αυτός ο δείκτης είναι ελκυστικός λέει η χρηματιστηριακή λόγω της ισχυρής ανάπτυξης που αναμένεται και του ανεκτέλεστου των 3 δισ. ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με απώλειες άνω του 1% Eurobank και Alpha Bank. Λίγο μικρότερες οι απώλειες των δύο άλλων συστημικών στο ξεκίνημα.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Δυνατή υποχώρηση της μετοχής από τα υψηλά της. Είχε κοντέψει να γράψει 40 ευρώ και σήμερα είναι στα 33,70 ευρώ.

ΟΤΕ: Η μόνη μετοχής τον FTSE 25 που άνοιξε με άνοδο έστω και οριακή.

ATTICA GROUP: Τα αποτελέσματα είναι βελτιωμένα, αλλά υπάρχουν και αρκετά έκτακτα. Αρχικά θα πούμε πως μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι από την απόκτηση της χρεοκοπημένης ΑΝΕΚ είχε κέρδος 22,8 εκατ. ευρώ. Μετά θα σχολιάσουμε πως η ΑΝΕΚ περιλαμβάνεται στον όμιλο από 4/12 άρα με μικρή συνεισφορά. Τα καθαρά κέρδη ήταν 61,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 22,8 εκατ. ευρώ έκτακτο κέρδος από τη διαφορά τιμής και εύλογης αξίας. Αν τώρα είχε την ΑΝΕΚ από την αρχή του έτους θα έγραφε ζημιά 11,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη θα ήταν 49,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 22,8 εκατ. ευρώ έκτακτα. Κοιτάζοντας απλά την αποτίμηση με τα δημοσιευμένα κέρδη βλέπουμε μονοψήφιο p/e, αλλά αν βάλουμε και τις άλλες παραμέτρους δεν είναι χαμηλό. Με απώλειες και μικρό όγκο το άνοιγμα της μετοχής.

QUEST: Σε κάθε τρίμηνο σχεδόν, ακούμε ότι έχει χρήματα για εξαγορές, αλλά δεν έχουμε δει κάποια μεγάλη. Και το 2024 ο στόχος παραμένει, ενώ σημειώνουμε πως για τις ΑΠΕ είπε η διοίκηση πως αργεί σημαντικά η διασύνδεση των φωτοβολταϊκών με το σύστημα. Μήπως πρέπει λίγο οι αρμόδιοι να τρέξουν και να βοηθήσουν; Γιατί προφανώς δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία. Ακούμε πως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και στο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη», το οποίο είναι επιδοτούμενο αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ καθυστερεί υπερβολικά και ενώ είναι έτοιμα πολλά έργα δεν μπορούν να πάρουν τα κεφάλαια οι επενδυτές.

ΕΥΑΘ: Το Δ.Σ. προτείνει μέρισμα 0,0276 ευρώ ανά μετοχή. Μικρά κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ δημοσίευσε η εισηγμένη με το ταμείο να ανέρχεται στα 65,9 εκατ. ευρώ. Βελτιωμένες οι λειτουργικές ταμειακές ροές αλλά δεν κάλυψαν τις επενδύσεις που αφορούσαν κυρίως το νέο κτήριο της εταιρείας. Νομίζουμε πως θα μπορούσε εύκολα να δώσει μία επιστροφή κεφαλαίου 0,10 ευρώ ή 3,6 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δείξει η διοίκηση ότι κοιτάζει και το συμφέρον των μετόχων. Δυστυχώς η ενημέρωση των αναλυτών θα γίνει στο κτήριο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, άρα δεν μπορεί να πάει εύκολα κάποιος και να κάνει ερωτήσεις. Άνοιξε με καλό όγκο η μετοχή και με μικρή άνοδο 0,29%.

LAVIPHARM: Στον FTSE Mid Cap από τη Δευτέρα λόγω αφαίρεσης της Entersoft.

CPI: Βουτιά 4% στα πρώτα λεπτά. Μεγάλη η μεταβλητότητα στη μετοχή και πολλά ακούγονται. Πάντως το εξάμηνο που δημοσίευσε είχε ζημιές. Θέλει να κάνει εξαγορές, αλλά θα πρέπει να βελτιώσει λίγο και το ταμειακό της για να τα καταφέρει.

ΕΧΑΕ: Απογοητευτική η εικόνα της μετοχής και προφανώς όλη αυτή η αρνητική ειδησεογραφία που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ο κ.Κοντόπουλος με τις επιλογές του έχουν επηρεάσει τη μετοχή. Στα 5,16 ευρώ και στο -1,53% με την αποτίμηση στα 311 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης