Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ακίνητα, μέταλλα, πλαστικά και νερά μεταξύ των κλάδων που δεν λένε να ξεκολλήσουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ακίνητα, μέταλλα, πλαστικά και νερά μεταξύ των κλάδων που δεν λένε να ξεκολλήσουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Με μεγάλο discount διαπραγματεύονται οι εταιρείες ΑΕΕΑΠ, απογοητευτική η εικόνα στις εταιρείες ύδρευσης
Σχετικά Άρθρα
Αν και η αγορά καταγράφει μία φυσιολογική διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά 13 ετών δεν είναι λίγες εκείνες οι μετοχές που όχι μόνο δεν ακολούθησαν την άνοδο, αλλά είναι πρώτες στην πτώση, προκαλώντας τον εκνευρισμό των μετόχων τους.
Οι μικρομέτοχοι ρίχνουν το φταίξιμο στις διοικήσεις, καθώς εκτιμούν πως η αδιαφορία τους αποτυπώνεται στην πορεία της μετοχής.
Δυστυχώς, η πορεία των μετοχών του Χ.Α. δείχνει πως το ράλι δεν είναι γενικευμένο και δεν έχουν ακολουθήσει όλες οι μετοχές.
Πολλές μάλιστα είναι οι περιπτώσεις, όπου τα θεμελιώδη είναι υποστηρικτικά, αλλά οι επενδυτές δεν τοποθετούνται όπως σε άλλες περιπτώσεις εταιρειών.
Μάλιστα ολόκληροι κλάδοι συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που υποαποδίδουν.
Πρώτος και καλύτερος μάλλον ο κλάδος των ακινήτων.
Οι τιμές ανεβαίνουν, η ζήτηση είναι ισχυρή, οι εταιρείες καταγράφουν μεγάλες υπεραξίες από την αποτίμηση των ακινήτων, αλλά οι μετοχές διαπραγματεύονται με μεγάλο discount έναντι τις εσωτερικής λογιστικής αξίας.
BriQ Properties, Premia Properties, Trade Estates αλλά ακόμη και η Lamda Development είναι μεταξύ των εταιρειών που διαπραγματεύονται με σημαντική έκπτωση.
Ο κλάδος των μετάλλων δεν έχει ξεκινήσει με το δεξί το 2024, ενώ πολλές εταιρείες έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά που είχαν γράψει το 2023, λόγω της υποχώρησης των τιμών των μετάλλων.
Τα αποτελέσματα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έφεραν μεγάλη πίεση στη μετοχή, η οποία είχε ξεκινήσει εντυπωσιακά τη νέα χρονιά, λόγω της μεγάλης υστέρησης που είχε η απόδοση της μετοχής το 2023 έναντι της πορείας της αγοράς.
Τα αποτελέσματα μάλλον έδειξαν και την πορεία που θα ακολουθήσουν και άλλες, μικρότερες εισηγμένες, του κλάδου με αποτέλεσμα ούτε αυτές να έχουν κάνει κάποια κίνηση.
Αφοί Κορδέλλου, Τζιρακιάν, Έλαστρον και άλλες έχουν παρόμοια εικόνα, ήτοι ενώ η αγορά έχει σημαντική άνοδο, αυτές έχουν είτε οριακή άνοδο (Κορδέλλου), είτε αξιόλογη πτώση (Τζιρακιάν, Έλαστρον), από την αρχή του έτους.
Παραιτημένος και ο κλάδος των πλαστικών, όπως ήταν και το 2023.
Αν και οι εταιρείες Πλαστικά Κρήτης και Πλαστικά Θράκης, έχουν εξαιρετικούς ισολογισμούς, η πορεία των μετοχών είναι απογοητευτική.
Ο Γ.Δ. βρέθηκε να έχει άνοδο 10% από την αρχή του έτους και οι παραπάνω μετοχές είναι αμετάβλητες σχεδόν ή έχουν και απώλειες.
Τέλος ο κλάδος των εταιρειών ύδρευσης έχει επίσης απογοητευτική εικόνα.
Ειδικά η εικόνα της ΕΥΔΑΠ προκαλεί εύλογα ερωτήματα αφού η μετοχή φέτος υποχωρεί 5% και το 2022 πάλι δεν είχε ακολουθήσει την αγορά.
Η δήλωση της διοίκησης ότι είναι ευχαριστημένη με τα χαμηλά τιμολόγια έχει επηρεάσει την πορεία της μετοχής. Μικρή ανάκαμψη είχε μετά από δημοσίευμα του ΒΝ για το placement.
Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα της ΕΥΑΘ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης