Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Προς αναζήτηση κατεύθυνσης με το βλέμμα σε Πειραιώς και ξένες αγορές

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Προς αναζήτηση κατεύθυνσης με το βλέμμα σε Πειραιώς και ξένες αγορές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Στις ξένες αγορές παραμένει το βλέμμα αλλά και στις εξελίξεις που έχουμε στο εσωτερικό. Κυριαρχεί η πώληση του πακέτου που κατέχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς και κάνει αυτή η εξέλιξη τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής. Στην Ευρώπη κυριαρχούν σταθεροποιητικές προς ήπια ανοδικές τάσεις. Οριακά χαμηλότερα το δικό μας άνοιγμα. Ήπια υποχώρηση για Πειραιώς και οριακή άνοδο για Alpha Bank. Δεν ξεχωρίζουν πολλές μετοχές στα πρώτα λεπτά και ο τζίρος είναι χαμηλός.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ: Φουντώνει η φημολογία για επιχειρηματικές συμφωνίες, διαθέσεις μετοχών, εξαγορές, συγχωνεύσεις και άλλα. Πολλές διαψεύδονται, αλλά όπως καταλαβαίνετε για να ακούγονται τόσες πληροφορίες, υπάρχει βάση. Και φυσικά υπάρχει βάση, γιατί οι διοικήσεις πολλών εταιρειών αναζητούν growth και για να υπάρξει δε φτάνει μόνο η οργανική ανάπτυξη.

ΔΕΗ: Νομίζουμε πως μέρος της αδυναμίας ίσως πρέπει να αποδοθεί στις φήμες για εξαγορά της NOVA. Η στήλη όπως έχει ξαναγράψει, δε θεωρεί καλή εξέλιξη ένα τέτοιο deal, γιατί δε μας αρέσει ο ισολογισμός της Nova και το τίμημα που ακούγεται ότι ζητάει το θεωρούμε εξωπραγματικό. Μάλλον όμως και αρκετοί επενδυτές έχουν την ίδια άποψη με μας και αποτυπώνεται στην πορεία της μετοχής. Με μικρές απώλειες στο ξεκίνημα.

ΟΤΕ: Και ερχόμαστε ξανά στη συγκεκριμένη. Δείτε τι EBITDA είχε το 2022 η Nova, τι υποχρεώσεις και τζίρο και βγάλτε μία αποτίμηση για τον ΟΤΕ. Αν δηλαδή η Nova πωλείται 1,5-2 δισ. ευρώ, τότε ο ΟΤΕ που έχει πολλαπλάσια EBITDA, χαμηλότερο δανεισμό, τρομερές ελεύθερες ταμειακές ροές κ.α. πόσο πρέπει να κάνει; Στα 13,53 ευρώ και στο +0,15% με την αποτίμηση να λέει 5,6 δισ. ευρώ.

ΑΔΜΗΕ: Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη διάθεση του 20% της Αριάδνη που είναι ο φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης Αττικής- Κρήτης.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Διατηρεί την καλή της συμπεριφορά η μετοχή και είναι συνέχεια σε νέα υψηλά. Αναμένεται εξαιρετική κερδοφορία, σύμφωνα με την εκτίμηση που έχει δώσει η διοίκηση. Στα 10,90 ευρώ και στο +0,93%.

MIG: Καθάρισε ο ισολογισμός και πλέον τα περιουσιακά στοιχεία είναι διπλάσια των δανείων σε επίπεδο ομίλου. Όμως δεν αποδίδουν. Αν βάλουμε στην άκρη τα έκτακτα έχουμε λειτουργικές ζημιές, άρα πρέπει να δει τι θα κάνει η διοίκηση. Έχει στόχο να κοιτάξει πιο προσεκτικά τα ακίνητα και να βελτιώσει τα έσοδα. Η αλήθεια είναι πως με ακίνητα αξίας 204 εκατ. ευρώ και έχοντας και δάνεια κάπου 90 εκατ. ευρώ, θα θέλαμε καλύτερη απόδοση. Η αποτίμηση στα 137 εκατ. ευρώ.

LAVIPHARM: Αύριο δημοσιεύει ενημέρωση για τα αποτελέσματα και θα δούμε πολύ καλή πορεία στο EBITDA, ενώ έχουν ήδη καταλάβει οι επενδυτές ότι η πορεία της είναι ανοδική μετά και τις τελευταίες συμφωνίες και ανακοινώσεις.

PREMIA: Δημοσίευσε αποτελέσματα χρήσης 2022. Η εσωτερική λογιστική αξία ανά μετοχή είναι 1,71 ευρώ με τη μετοχή να διαπραγματεύεται στα 1,17 ευρώ και με μεγάλο discount. Βγαίνουν όμως μεγάλοι πωλητές. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 154,6 εκατ. ευρώ και οι συνολικές επενδύσεις ανέρχονται στα 307,2 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 12,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 7,2 εκατ. ευρώ από 15,9 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης