Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Καλές μερισματικές αποδόσεις αναμένονται και το 2024 – Ποιες εισηγμένες εταιρίες θα διανείμουν και πόσο;

Καλές μερισματικές αποδόσεις αναμένονται και το 2024 – Ποιες εισηγμένες εταιρίες θα διανείμουν και πόσο;
Αναμένεται να επιστρέψουν οι τράπεζες στις διανομές μερισμάτων όπως η ΔΕΗ και η Aegean Airlines
Χρονιά δυνατών μερισμάτων αναμένεται και η τρέχουσα, με τους αναλυτές να περιμένουν καλές διανομές από τα κέρδη της χρήσης 2023.
Προφανώς, εταιρείες που έχουν χρόνια να δώσουν μέρισμα, όπως οι τράπεζες είναι αυτές που τραβάνε τα βλέμματα των επενδυτών, αλλά αναμένεται και διατήρηση των υψηλών μερισμάτων από τις εταιρείες του Χ.Α., οι οποίες φημίζονται για τις μερισματικές τους αποδόσεις.
Αρχικά πρέπει να σημειωθεί πως 19 Μαρτίου οι μετοχές της Jumbo διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην έκτακτη διανομή ύψους 0,57 ευρώ (καθαρή μετά την αφαίρεση του φόρου) και οι αναλυτές περιμένουν γενναίες διανομές και στη συνέχεια.
Χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 2,20 ευρώ θα διαπραγματεύεται στις 26 Μαρτίου η μετοχή της Alpha Αστικά Ακίνητα η οποία αντιστοιχεί σε απόδοση 19,6%.

Επίσης με βάση τα ήδη δημοσιευμένα αποτελέσματα η Μυτιληναίος η οποία έχει ανακοινώσει μέρισμα 1,50 ευρώ ανά μετοχή, έχει μερισματική απόδοση 4,1%.
Η Coca Cola ανακοίνωσε μέρισμα 0,93 ευρώ ανά μετοχή ήταν απόδοση 3,2% και ο ΟΤΕ 0,71 ευρώ δηλαδή απόδοση 5,2%.
Τράπεζες και Aegean Airlines θα επιστρέψουν στην πολιτική διανομής μερισμάτων, με τις τράπεζες να περιμένουν το πράσινο φως από τον SSM και την Aegean να μπορεί πλέον μετά την αποπληρωμή των warrants.
Για την Alpha Bank αναμένεται μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι απόδοση 2,8%, για την Εθνική Τράπεζα από 0,26 ευρώ έως 0,29 ευρώ, ήτοι απόδοση 3,6%, για την Τράπεζα Πειραιώς 0,06 ευρώ ή απόδοση 1,55% και για τη Eurobank 0,07 ευρώ ή 3,70%.

Για την Aegean διίστανται οι απόψεις.
Η Eurobank Equities περιμένει 0,35 ευρώ, η Optima Bank 0,46 ευρώ και η Piraeus Sec. 0,68 ευρώ.
Στις διανομές μερισμάτων αναμένεται να επιστρέψει και η ΔΕΗ με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν μέρισμα από 0,19 ευρώ και πάνω, ή άνω του 2% απόδοση.
Το βλέμμα στρέφεται στην HelleniQ Energy, η οποία δημοσιεύει την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου αποτελέσματα και ήδη έχει δώσει προμέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή.
Αναλυτές περιμένουν συνολικό μέρισμα λίγο πάνω από 0,6 ευρώ δηλαδή μερισματική απόδοση 7,3%, ενώ σημειώνεται πως ήδη αναθεωρούν κάποια αναλυτές τις εκτιμήσεις τους για τη μετοχή (χθες η Optima Bank έδωσε τιμή-στόχο τα 10,7 ευρώ.
Η Motor Oil έχει δώσει προμέρισμα 0,40 ευρώ και οι αναλυτές περιμένουν πάνω από 1,50 ευρώ συνολικό μέρισμα ήτοι απόδοση 5,8% περίπου.
Ο ΟΠΑΠ θα είναι και πάλι μεταξύ των κορυφαίων σε απόδοση με τις εκτιμήσεις να είναι από 1,56 ευρώ έως 1,70 ευρώ δηλαδή πάνω από 9%.
Από την Autohellas αναμένεται μέρισμα 0,66 ευρώ ή 4,8% απόδοση, από την Quest 0,22 ευρώ ή 4,1%, από τη Sarantis 0,21 ευρώ ή 2,2%, από την Τέρνα Ενεργειακή 0,38 ευρώ ή 2,3%, από την Τιτάν αναμένεται μέρισμα πάνω από 0,75 ευρώ η ακόμα και 1 ευρώ που σημαίνει απόδοση πάνω από 3% και από εταιρείες εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης το ερώτημα είναι να θα αυξήσει το μέρισμα ο ΑΔΜΗΕ λόγω υψηλότερης κερδοφορίας.
Ο ΟΛΠ επίσης αναμένεται να δώσει καλό μέρισμα και η Πλαστικά Θράκης θα έχει απόδοση μάλλον άνω του 5%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης