Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά από τέτοια bull market στο Χρηματιστήριο, περίπου 40 εισηγμένες έχουν ακόμη χαμηλό P/BV, οι κίνδυνοι

Μετά από τέτοια bull market στο Χρηματιστήριο, περίπου 40 εισηγμένες έχουν ακόμη χαμηλό P/BV, οι κίνδυνοι
Με βάση τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2023 παρατηρούμε ότι κάπου 40 εταιρείες έχουν ακόμα πολύ χαμηλό δείκτη
Σχετικά Άρθρα
Παρά το ισχυρό ράλι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο το 2023 αλλά και στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς έχει καταγράψει άνοδο 52% συνολικά, υπάρχουν ακόμα δεκάδες φθηνές μετοχές.
Παρά τα υψηλά 13 ετών αλλά και τη βελτίωση των αποτιμήσεων από τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι σήμερα, υπάρχουν ακόμα μετοχές που διαπραγματεύονται κάτω από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων.
Σε περιόδους bull market είναι λογικό αυτό; Σίγουρα δεν είναι αφού πλέον έχουν απομακρυνθεί δεκάδες κίνδυνοι από την αγορά, όπως ο κίνδυνος χρεοκοπίας, αναδιάρθρωσης δανείων και πολλά άλλα που απασχολούσαν παλιά τους επενδυτές και οδηγούσαν τις μετοχές χαμηλότερα και με πολύ χαμηλό δείκτη p/bv.

Όμως κοιτώντας τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2023, παρατηρούμε ότι κάπου 40 εταιρείες έχουν πολύ χαμηλό δείκτη.
Κάποιες δεν έχουν τα θεμελιώδη που θα ήθελε κάποιος επενδυτής για να βάλει τα κεφάλαιά του αλλά ακόμα και αν εξαιρέσουμε τις μετοχές αυτών των εταιρειών πάλι ο αριθμός είναι μεγάλος.
Για παράδειγμα η Δρομέας παρά τα δάνεια και τα αδύναμα μεγέθη δεν μπορεί να παίζει 0,45 φορές τα ίδια κεφάλαια.
Οι Μύλοι Λούλη δεν μπορεί να είναι στις 0,51 φορές, όταν και κέρδη βγάζει και υψηλό τζίρο κάνει και τα δάνεια εξυπηρετούνται.
Η Κορδέλλου και η Έλαστρον δεν μπορεί στις 0,58 φορές. Είναι πλέον από τις πιο φθηνές εταιρείες.
Ο ΑΔΜΗΕ δεν μπορεί να είναι στις 0,66 φορές όταν μάλιστα είχε και τέτοια κέρδη λόγω της βελτίωσης του WACC από τη ρυθμιστική αρχή.
Η ΕΥΑΘ δεν μπορεί να είναι στις 0,67 φορές και να πληρώνει ακόμα την ενεργειακή κρίση η οποία έχει τελειώσει.

Η Τεχνική Ολυμπιακή με υψηλή ρευστότητα και μεγάλα κέρδη από τα καράβια δεν μπορεί να είναι στις 0,68 φορές.
Εισηγμένες από τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ παίζουν με 0,70 και 0,71 δείκτη (Premia και BriQ αντίστοιχα). Το discount δεν δικαιολογείται γιατί η Ελλάδα δεν είναι μία φούσκα ακινήτων όπως ίσως άλλες χώρες. Μέχρι πρόσφατα οι τιμές ήταν στα Τάρταρα.
Η ΕΥΔΑΠ παρά τα λάθη της διοίκησης δεν μπορεί να είναι στις 0,72 φορές, ούτε η Πλαστικά Θράκης στις 0,73 φορές, όταν έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.
Ελινόιλ, Μύλοι Κεπενού, Medicon, Βογιατζόγλου, Μουζάκης, Έλτον, Flexopack, ΕΛΠΕ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ παίζουν με δείκτη έως 0,92 φορές, δηλαδή εξαιρετικά χαμηλό.
Κτήμα Λαζαρίδη, Intracom, Logismos και Viohalco φτάνουν στη μία φορά το δείκτη.
Εύκολα θα μπορούσε κάποιες να υποστηρίξει ότι βιομηχανίες όπως η Πλαστικά Κρήτης, ή η ΔΕΗ όπως έχει εξελιχθεί σήμερα δεν μπορεί να είναι μόλις μία φορά η αποτίμηση τα ίδια κεφάλαια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης