Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Νέες προειδοποιήσεις και απειλές για κυρώσεις για τους F-influencers από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Νέες προειδοποιήσεις και απειλές για κυρώσεις για τους F-influencers από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Κατά την δημοσίευση επενδυτικών συστάσεων μέσω κοινωνικών δικτύων πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις όπως προβλέπονται από το νόμο
Σχετικά Άρθρα
Ο όρος τους F-influencer χρησιμοποιείται το τελευταίο διάστημα για να ξεχωρίσει τους influencers που παράγουν περιεχόμενο για ταξίδια, φαγητά, γυμναστική κ.α. από αυτούς που παράγουν περιεχόμενο για μετοχές, χρηματιστήρια, οικονομία, κρύπτο κ.α.
Από τη λέξη Finance ή Financial προέρχεται το F και πλέον το διαδίκτυο έχει κατακλιστεί από άτομα που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως ειδικούς και προτείνουν επενδύσεις σε κρύπτο κ.α.
Ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή μας έχει κατακλίσει τους τελευταίους μήνες με προειδοποιήσεις για πλατφόρμες που δεν έχουν άδεια και για πρόσωπα που προτείνουν χωρίς να έχουν πιστοποιημένη γνώση και χωρίς να τηρούν τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη νομοθεσία.
Μία ακόμη ανακοίνωσε εξέδωσε και αναφέρει: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφιστά την προσοχή των επενδυτών και των χρηστών των κοινωνικών δικτύων σχετικά με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία για την κατάχρηση της αγοράς σε σχέση με τις επενδυτικές συστάσεις που λαμβάνουν χώρα στα κοινωνικά δίκτυα.
Βάσει του νομικού πλαισίου για την κατάχρηση της αγοράς οποιασδήποτε μορφής ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε λοιπούς διαύλους επικοινωνίας η οποία περιλαμβάνει κάθε πληροφορία που συνιστά ή προτείνει μία επενδυτική στρατηγική, ρητά ή έμμεσα, όσον αφορά ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα ή τους εκδότες, συμπεριλαμβανομένης κάθε γνώμης όσον αφορά την παρούσα ή μελλοντική αξία ή τιμή των μέσων αυτών, μπορεί να συνιστά επενδυτική σύσταση.
Επισημαίνεται, ότι κατά την δημοσίευση επενδυτικών συστάσεων μέσω κοινωνικών δικτύων πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις όπως προβλέπονται από το νόμο και οι οποίες εξαρτώνται από την ιδιότητα του προσώπου που τις παράγει.
Οι εν λόγω υποχρεώσεις αφορούν στην αντικειμενική παρουσίαση συστάσεων, στη δημοσίευση συμφερόντων ή συγκρούσεων συμφερόντων.
Η διάδοση επενδυτικών συστάσεων στα κοινωνικά δίκτυα ενέχει κινδύνους κατάχρησης της ακεραιότητας της αγοράς η οποία περιλαμβάνει τις παράνομες πρακτικές χειραγώγησης, κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας καθώς και ανακοίνωσης προνομιακής πληροφορίας.
Οι παραπάνω πρακτικές συνιστούν αδίκημα και επισύρουν σοβαρές ποινικές κυρώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και οι Εποπτικές Αρχές των Κρατών Μελών δημοσίευσαν σχετική προειδοποίηση και οπτικοακουστικό υλικό τα οποία είναι διαθέσιμα στους ακόλουθους συνδέσμους:

https://www.youtube.com/watch?v=rDOACFwb1rw&t=1s

https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/2024-02/ESMA74-1103241886-912_Warnings_on_Social_Media_and_Investment_Recommendations.pdf

Γ.Κ.
w
ww.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης