Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πώς σχολιάζουν τις εξελίξεις στη ΔΕΗ οι αναλυτές – Σε ποιο ύψος θα μπορούσε να διαμορφωθεί το πρόστιμο

Πώς σχολιάζουν τις εξελίξεις στη ΔΕΗ οι αναλυτές – Σε ποιο ύψος θα μπορούσε να διαμορφωθεί το πρόστιμο
Έκτακτη και μη επαναλαμβανόμενη επιβάρυνση θα είναι στον ισολογισμό και δεν διαταράσσει τις προοπτικές και τις επενδύσεις
Σχετικά Άρθρα
Δεν ανησυχούν οι αναλυτές από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία κατηγορεί τη ΔΕΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης την περίοδο 2013-19 και περιμένουν μικρό πρόστιμο το οποίο δεν αλλάζει την πορεία που έχει χαράξει η ΔΕΗ, ούτε τη μερισματική πολιτική.
Η Piraeus Securities επισημαίνει 4 σημεία και επαναλαμβάνει σύσταση υπεραπόδοσης και διατηρεί τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές. Αναφέρει επίσης πως το πρόστιμο θα μπορούσε να είναι μεταξύ 80-160 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά αναφέρει πως: α) Η οριστική διευθέτηση της νομικής υπόθεσης είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετά χρόνια, δεδομένης της πολύπλοκης και χρονοβόρας διαδικασίας, η οποία θα μπορούσε να παραταθεί περαιτέρω μέσω προσφυγών κατά της απόφασης της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιες επιπτώσεις στις ταμειακές ροές θα θεωρηθούν μακροπρόθεσμα ότι δεν θα έχουν καμία επίδραση στην υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και στη γενική μερισματική πολιτική τουλάχιστον μέχρι το 2026.
β) Το ύψος του προστίμου, με την προϋπόθεση ότι η τελική απόφαση θα είναι αρνητική, θα κυμανθεί πιθανότατα στο χαμηλό άκρο του εύρους (ενδεχομένως 1-2% των συνολικών εσόδων του προηγούμενου έτους του τελικού διακανονισμού), με βάση τις στατιστικές της ΕΕ για τα καρτέλ. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τη μεσοπρόθεσμη εκτίμησή της για τα έσοδα περίπου 8 δισ. ευρώ, το τεκμαιρόμενο πρόστιμο κυμαίνεται μεταξύ 80-160 εκατ. ευρώ.
Η άποψη αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η υπό εξέταση περίοδος (2013-2019) ήταν πριν από τη θέσπιση του Target Model, συνεπώς η ΔΕΗ θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι λειτουργούσε σύμφωνα με τους κανόνες που όριζε το μοντέλο λειτουργίας της Ελλάδας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εκείνη την περίοδο.
Επιπλέον, η ΔΕΗ έχει ήδη διευθετήσει την υπόθεση με την ΕΕ για το μονοπώλιο του λιγνίτη. Τέλος, η ΔΕΗ λειτουργεί σήμερα σύμφωνα με το Target Model με μερίδιο λιανικής αγοράς που τείνει κάτω από το 50%, υποστηρίζοντας την υπόθεση ότι η ΔΕΗ συμμορφώνεται σήμερα πλήρως με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.
γ) Παρόλο που η ΔΕΗ ενδέχεται να λάβει πρόβλεψη στα αποτελέσματα του 2023 (που δημοσιεύονται στις 9 Απριλίου), πιστεύει ότι δεν θα αλλάξει τις τρέχουσες μερισματικές προβλέψεις (0,18 ευρώ για τη χρήση 20223), καθώς πρόκειται για εφάπαξ επιβάρυνση χωρίς επίδραση στις ταμειακές ροές στο ορατό μέλλον.
δ) Αποτίμηση: Η παραπάνω περίπτωση υπενθυμίζει ότι οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και οι εταιρείες ενέργειας εν γένει υπόκεινται σε ρυθμιστικούς κινδύνους. Για το λόγο αυτό, στην τρέχουσα αποτίμηση της SOPT ( τιμή στόχος 18,50 ευρώ/μετοχή), έχει συμπεριλάβει μια έκπτωση 10% (ή 2 ευρώ/μετοχή) για να λάβει υπόψη αυτού του είδους τους κινδύνους και η οποία καλύπτει εύκολα την παραπάνω συγκεκριμένη υπόθεση της ΕΕ και τυχόν άλλα συναφή νομικά ζητήματα.
Εν κατακλείδι, πιστεύει ότι η υπόθεση της ΕΕ δεν μεταβάλλει ουσιωδώς την ελκυστική επενδυτική υπόθεση της ΔΕΗ, επαναλαμβάνοντας τη σύσταση Outperform για τη μετοχή, την οποία διατηρεί στη λίστα με τις κορυφαίες της επιλογές.
Η Optima Bank αναφέρει πως η χθεσινή απότομη πτώση της μετοχής είναι υπερβολική α) λαμβάνοντας υπόψη ότι η εν λόγω έρευνα αναφέρεται στο παρελθόν χωρίς αντίκτυπο στο επιχειρηματικό μοντέλο και το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, β) λαμβάνοντας υπόψη ότι η εν λόγω έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία επτά χρόνια, χωρίς να αναμένονται οριστικά συμπεράσματα βραχυπρόθεσμα και γ) πιθανότατα, ακόμη και αν η Ε.Ε. επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία, οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι πιθανότατα μικρές. Τούτων λεχθέντων, και λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι η ΔΕΗ εμφανίζεται βαθιά υποτιμημένη σε EV/EBITDA 2024-25 (διαπραγματεύεται με έκπτωση περίπου 29-39%), επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή, με τιμή στόχο τα 17,40 ευρώ (45% περιθώριο ανόδου). Το πρόστιμο έχει αρκετές πιθανότητες να είναι κάτω από 100 εκατ. ευρώ ή μικρότερο από 0,26 ευρώ ανά μετοχή.
Στην ανάλυση που κάνει αναφέρει πως υπάρχει 5% πιθανότητα να είναι το μέγιστο ποσό του προστίμου το 10% των εσόδων και 64% πιθανότητα να είναι μικρότερο του 1%. Με βάση τον προβλεπόμενο κύκλο εργασιών 2024-25 που είναι περίπου 10 δισ. ευρώ υπάρχει 64% πιθανότητα να είναι κάτω των 100 εκατ. ευρώ.
Η Euroxx σημειώνει πως μετά τη χθεσινή πτώση η αγορά έχει ήδη αφομοιώσει την είδηση και αναμένει ότι οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στα θεμελιώδη μεγέθη της ΔΕΗ, καθώς πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός.
Οι στατιστικές πιθανότητες για παλαιότερες υποθέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδεικνύουν μονοψήφια πιθανότητα για την πιθανή εφαρμογή προστίμου 10%, εάν βέβαια η τελική απόφαση είναι υπέρ των ισχυρισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημαντικά υψηλότερο πρόστιμο προβλέπει η Beta η οποία αναφέρει πως εάν οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθείς, η ΔΕΗ ενδέχεται να της επιβληθεί πρόστιμο ύψους έως και 525 εκατ. ευρώ για την περίοδο που ερευνάται.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης