Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πού αποδίδεται το «σκούπισμα» στην Alpha Bank – Η φθηνότερη πλέον του κλάδου λένε οι αναλυτές

Πού αποδίδεται το «σκούπισμα» στην Alpha Bank – Η φθηνότερη πλέον του κλάδου λένε οι αναλυτές
H Alpha Bank είναι ακόμη χαμηλότερα από τα επίπεδα που ήταν πριν εκδηλωθεί η πανδημία
Σχετικά Άρθρα
Επενδυτική στροφή και στη μετοχή της Alpha Bank παρατηρείται στις τελευταίες συνεδριάσεις με τους επενδυτές, ειδικά χθες να τοποθετούνται μαζικά και… επιτέλους να τη στέλνουν σε νέο υψηλό σχεδόν 4 ετών.
Η μετοχή έχει μείνει σημαντικά πίσω έναντι των άλλων συστημικών παρατηρούν στελέχη της αγοράς και εδώ και πολλούς μήνες έχει απόδοση χαμηλότερη έναντι των άλλων 3 τραπεζών.
Ενώ όλες οι άλλες έχουν καταγράψει νέο υψηλό αρκετών ετών και βρίσκονται σε τιμές που είχαν στα τέλη του 2015, η Alpha Bank είναι ακόμη χαμηλότερα από τα επίπεδα που ήταν πριν εκδηλωθεί η πανδημία (Covid-19).
Και τον Ιανουάριο συνεχίστηκε η υποαπόδοση αφού η ΑΛΦΑ είχε άνοδο 7,2%, έναντι 17,2% της Πειραιώς, 11% της Eurobank και 11,8% της Εθνικής.
Αν δούμε και από τις αρχές του 2023, η εικόνα είναι ίδια με την Alpha Bank στο +65%, την Εθνική στο +89,5%, την Eurobank στο +70,8% και στην Πειραιώς να είναι η μεγάλη κερδισμένη με άνοδο 167%.
Οι τελευταίες αναλύσεις που έχουν δημοσιευτεί πιστοποιούν πως πλέον είναι η φθηνότερη.
Η Optima Bank στην έκθεση στρατηγικής για το 2024 αναφέρει πως διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV για το 2024 0,56 φορές και τονίζει πως είναι σε μεγάλο discount 47% έναντι των ομοειδών της Ευρώπης.
Στη σύγκριση των 4 τραπεζών η Alpha σε όρους P/TBV είναι στις 0,56 φορές όταν η Πειραιώς είναι στις 0,61 φορές, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα στις 0,84 φορές και η Optima Bank στις 0,96 φορές.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι στις 1,07 φορές.
Επομένως, το περιθώριο ανόδου είναι σημαντικό και οι επενδυτές σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη διαφορά που υπάρχει.
optima_1.JPG
Σε μία άλλη τώρα ανάλυση, αυτή της Piraeus Securities η Alpha Bank, εκτιμάται από την χρηματιστηριακή ότι ο δείκτης αποτίμησης προς ενσώματα ίδια κεφάλαια (P/TBV) για το 2024 είναι στις 0,56 φορές έναντι 0,80 της Eurobank και 0,84 φορές της Εθνικής.
Και σε όρους όμως p/e φαίνεται πως κερδίζει τον ανταγωνισμό αφού είναι στις 4,93 φορές με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2024, έναντι 5,3 φορών της Eurobank και 5,82 της Εθνικής.
Επίσης η Piraeus Securities σημειώνει πως η Alpha Bank θα μπορούσε να υπεραποδόσει στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων λόγω της μικρότερης ρευστότητας και τις πιο δαπανηρής δομής του ισολογισμού, εξέλιξη που μπορεί να φέρει καλύτερα έσοδα από τόκους, ενώ θα υπάρξει και όφελος από τη συνεργασία με την UniCredit.
Επίσης αναφέρει πως ο στόχος για τον δείκτη P/TBV είναι στις 0,88 φορές ή τιμή για τη μετοχή 2,55 ευρώ. H Optima Bank έχει χαμηλότερη τιμή στόχο στα 2,10 ευρώ.

piraieus.JPG

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης