Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αρχίζει σήμερα 25/1 η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή του Ελ.Βενιζέλος στο Χ.Α. – Η μεγαλύτερη των τελευταίων 10ετιών

Αρχίζει σήμερα 25/1 η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή του Ελ.Βενιζέλος στο Χ.Α. – Η μεγαλύτερη των τελευταίων 10ετιών
Η εισαγωγή αφορά συνολικά 300 εκατ. μετοχές και έχει δοθεί εύρος τιμής διάθεσης μεταξύ 7 ευρώ και 8,20 ευρώ που δίνει αποτίμηση από 2,1 δισ. ευρώ έως 2,46 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο Χ.Α.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισαγωγή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο εδώ και δεκαετίες και αποτελεί μία εμβληματική εισαγωγή, η οποία δίνει περισσότερες επιλογές στους επενδυτές και ενισχύει τον τουριστικό κλάδο του Χ.Α., ο οποίος αποτελεί και την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Η εισαγωγή αφορά συνολικά 300 εκατ. μετοχές και έχει δοθεί εύρος τιμής διάθεσης μεταξύ 7 ευρώ και 8,20 ευρώ που δίνει αποτίμηση από 2,1 δισ. ευρώ έως 2,46 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν την αποτίμηση πάνω από το όριο των 2,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η ανακοίνωση της τιμής διάθεσης θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου και η έναρξη διαπραγμάτευσης στις 7/2. 
Το ΤΑΙΠΕΔ θα πουλήσει 90 εκατ. μετοχές, εκ των οποίων 13,5 εκατ. μετοχές στην Ελλάδα σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτικές και 76,5 εκατ. μετοχές εκτός Ελλάδος μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.
Σημειώνεται πως στην Ελλάδα οι επενδυτές θα γράφονται στην υψηλότερη τιμή και στη συνέχεια θα πάρουν τις μετοχές στην τιμή που θα οριστεί.
Στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς, σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, ο Πωλητής Μέτοχος μπορεί να πωλήσει έως και 5.181.818 μετοχές επιπρόσθετης κατανομής.
Υπάρχει ήδη συμφωνία με τους μετόχους AviAlliance και οικογένεια Κοπελούζου για αγορά επιπλέον μετοχών με υπερτίμημα έναντι της τιμής διάθεσης.
Μετά τη διάθεση των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ και στην περίπτωση που δεν διατεθούν οι επιπλέον μετοχές, η AviAlliance θα αυξήσει το ποσοστό της από 40% σε 50%, το ΤΑΙΠΕΔ από 30% θα υποχωρήσει στο 1,72%, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας θα μείνει με 25% και η οικογένεια Κοπελούζου από 5% θα πάει στο 6%. Η ελεύθερη διασπορά θα είναι 17,27%.
Αν διατεθούν και οι επιπλέον μετοχές το ΤΑΙΠΕΔ θα πάει στο μηδέν και η διασπορά στο 19%. Τα υπόλοιπα ποσοστά παραμένουν όπως στο σενάριο της πρώτης κατανομής.

Διανομές μερισμάτων

Η διοίκηση του Αεροδρομίου αποφάσισε πριν την εισαγωγή να διανείμει: (α) μέρισμα ύψους 0,35 ευρώ ανά Κοινή Μετοχή (δηλ. 105 εκατ. ευρώ συνολικά) από τα κέρδη εις νέον προηγούμενων χρήσεων, το οποίο καταβλήθηκε στους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας στις 27 Δεκεμβρίου 2023, και (β) προ-μέρισμα που αφορά τη χρήση του 2023, ύψους 0,43 ευρώ ανά Κοινή Μετοχή (δηλ. 130 εκατ. Ευρώ συνολικά), πληρωτέο στους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας πριν την ολοκλήρωση της Συνδυασμένης Προσφοράς, σε δύο ισόποσες δόσεις(η πρώτη καταβληθείσα στις 16 Ιανουαρίου 2024 και η δεύτερη πληρωτέα από την Εταιρεία μέσω τραπέζης μετά την Εισαγωγή και αμέσως μετά την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2023).
Επομένως, οι επενδυτές που αποκτούν Κοινές Μετοχές θα δύνανται να συμμετάσχουν στα κέρδη της χρήσης 2023 μειωμένα κατά το ποσό του προσωρινού μερίσματος που περιγράφεται ανωτέρω, και εφεξής, υπό την προϋπόθεση λήψης των αναγκαίων εταιρικών εγκρίσεων και εφόσον η Εταιρεία διαθέτει επαρκή διανεμητέα αποθεματικά για την καταβολή των μερισμάτων.

Τα οικονομικά στοιχεία

Λόγω του μερίσματος τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν από 967,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022 στα 701,5 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023.
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές στο εννεάμηνο του 2023 πάντως ήταν υψηλές και ανήλθαν στα 262,8 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτώντας και τις επενδύσεις και τις διανομές.
Έτσι το καθαρό χρέος στο τέλος εννεαμήνου ήταν στα 405,9 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένο έναντι του 2022 που ήταν στα 390,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό το καθαρό χρέος αναμένεται να αυξηθεί λόγω των επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί. 
Τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 188,7 εκατ. ευρώ έναντι 168 εκατ. ευρώ που ήταν τα κέρδη όλης της χρήσης 2022 και 132 εκατ. ευρώ που ήταν στο εννεάμηνο του 2022.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης