Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.350 μονάδων – Το business plan της ΔΕΗ στο επίκεντρο

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.350 μονάδων – Το business plan της ΔΕΗ στο επίκεντρο
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Σταθεροποιητικό το άνοιγμα και ήπια οριακά κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αν και υπήρχε η εκτίμηση ότι θα κινηθούν υψηλότερα. Έχουν δώσει καλή κίνηση πάντως και δικαιολογούν μία ήπια υποχώρηση. Το ίδιο ισχύει και για τη δική μας αγορά. Ξεχωρίζει και πάλι η Πειραιώς και η ΔΕΗ. Από μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχωρίζει η Austriacard και η ΕΚΤΕΡ.

ΔΕΗ: Πάνω της είναι τα βλέμματα σήμερα, καθώς το μεσημέρι παρουσιάζει το επικαιροποιημένο επενδυτικό της πλάνο στο Λονδίνο. Λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδος θα μάθουμε λεπτομέρειες. Στα 12,32 ευρώ και στο +0,6%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Πειραιώς με άνοδο άνω του 1% και καλό όγκο. Ήπια η άνοδος για την Alpha Bank και οριακά κάτω οι άλλες δύο συστημικές.

ΟΤΕ: Αν δει κάποιος τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη της χρήσης 2024 μάλλον θα πει πως η μετοχή διαπραγματεύεται με ελκυστικούς δείκτες και ανάλογους, για να μην πούμε πιο ελκυστικούς, με άλλες εισηγμένες, για τις οποίες οι αναλυτές έχουν καλύτερη άποψη. Θεωρούμε πως αδικείται από την εικόνα που έχει στο ταμπλό αυτός ο όμιλος και κάτω από τα 13 ευρώ, ένα χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να έχει έστω και μία μικρή έκθεση.

ΑΕΕΑΠ: Παρατηρούμε πως γίνονται μεγάλες αγορές από βασικούς μετόχους σε συγκεκριμένες του κλάδου με αποτέλεσμα να περιορίζεται η διασπορά και άρα τα όποια οφέλη να τα καρπώνονται λίγοι. Εδώ μάλλον η νομοθεσία δεν προέβλεψε σωστά ή ο νομοθέτης δεν ήθελε. Δεν μπορεί να βάζεις κριτήριο εισόδου και να μην έχεις κριτήριο διασποράς για τη συνέχεια, όταν υπάρχουν τέτοια φορολογικά οφέλη. Με την άνοδο βέβαια των επιτοκίων έχουν μειωθεί, αλλά αυτό υπάρχει και σε άλλες εταιρείες που έχουν δάνεια.

INTRALOT: Παρουσιάζεται η εταιρεία στο εξωτερικό σε επενδυτές και συγκεκριμένα γίνονται παρουσιάσεις για το ομόλογο, προκειμένου να γίνει η έκδοση τον επόμενο μήνα. Παράλληλα κυκλοφορούν και φήμες για τη μετοχική της σύνθεση, τις οποίες προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε και μετά να τις μεταφέρουμε. Στο ταμπλό πάντως τα πάει εξαιρετικά και έχει δώσει μεγάλα κέρδη σε όσους μπήκαν στην αύξηση. Έκανε γρήγορα 100 χιλ. τεμάχια όγκο και ενισχύεται 1%.

ΜΕΖΖ (απάντηση): Αναγνωρίζουμε πως κάποιοι επενδυτές έχουν συνασπιστεί σε συγκεκριμένη μετοχή, αλλά δε νομίζουμε πως αυτό οδηγεί υψηλότερα. Προφανώς αυτοί που αγοράζουν ειδικά μετοχές με υψηλή εμπορευσιμότητα, ξέρουν κάτι παραπάνω, ή έχουν ενημερωθεί για τις προοπτικές. Από την αρχή γνωρίζουμε πως η πορεία τους εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας και πως αν αυτή πηγαίνει καλά, πηγαίνουν και αυτοί που χρωστάνε δάνεια, άρα αυξάνεται ο ρυθμός εξυπηρέτησης και τα ομόλογα έχουν καταβολές. Οι παρουσιάσεις επίσης βοηθούν και υποστηρίζουν το ανοδικό σενάριο. Η στήλη παρακολουθεί συγκεκριμένη μετοχή της κατηγορίας (Phoenix) και την έχει στις επιλογές της εδώ και καιρό. Δύο επιστροφές με απόδοση άνω του 20% έχει δώσει και μπορεί και τρίτη. Αυτό σημαίνει πως όποιος την έχει καιρό, έχει κέρδος και μάλιστα σημαντικό. Το πότε θα πάρει το κέρδος του, είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο εκάστοτε επενδυτής βάσει του προφίλ του.

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Δημοσίευσε ενημέρωση για τις πωλήσεις του 2023 και αυτές μειώθηκαν 12% και στα 62,3 εκατ. ευρώ. Όμως η εταιρεία όπως έχει ξαναπεί περιμένει βελτίωση κερδοφορίας έναντι του 2022 καθώς το τελευταίο τρίμηνο πήγε καλά και είχε κέρδη σε σύγκριση με του 2022 που είχε ζημία. Κοντά σε συμφωνία με πολυεθνική όπως έχει ξαναπεί που θα δώσει 6 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις.

ΚΛ.ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Μπορεί το επόμενο διάστημα να έχουμε θετική εξέλιξη και να δούμε να βελτιώνεται το ενδιαφέρον για τη μετοχή από τη διοίκηση. Χρηματιστηριακά κινείται εδώ και μήνες κάτω από τη ζώνη της απαξίωσης και της αδιαφορίας. Είναι καιρός να ασχοληθεί λίγο η διοίκηση και ο βασικός μέτοχος.

ΕΚΤΕΡ: Στα 4,38 ευρώ και στο +2,10%. Τα κέρδη είναι τεράστια αλλά διαγραμματικά μας δείχνει πως μπορεί ακόμα πιο ψηλά. Τα κέρδη του 2023 θα υποστηρίξουν υψηλότερα επίπεδα τιμών.

AUSTRIACARD: Έχει κουράσει η αδιαφορία της στο ταμπλό. Σήμερα ενισχύεται 1,6% και είναι στα 6,20 ευρώ με μέτριες συναλλαγές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης