Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Η προσοχή στις ταμειακές ροές – Μειώθηκαν οι επενδύσεις και ο τραπεζικός δανεισμός

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Η προσοχή στις ταμειακές ροές – Μειώθηκαν οι επενδύσεις και ο τραπεζικός δανεισμός

Το 55% των δανείων είναι με σταθερό επιτόκιο, ενώ από το σύνολο των δανείων 177 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμα

Σχετικά Άρθρα

Μειωμένα ήταν τα λειτουργικά κέρδη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έναντι του περσινού εννεαμήνου αλλά υψηλότερα έναντι όλου του 2021, σημείωσε η διοίκηση της εταιρείας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών. 
Η διοίκηση εστίασε στην προσεκτική διαχείριση του κεφαλαίου στην περίοδο των 9 μηνών, κοιτάζοντας περισσότερο τις ταμειακές ροές μιας και η ζήτηση ήταν χαμηλή. 
Έτσι κατάφερε να βελτιώσει το κεφάλαιο και να μειώσει τον καθαρό δανεισμό. 
Μείωσε επενδύσεις, καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη βελτίωσης της παραγωγικής δυναμικότητας, ενώ χαμηλότερη ήταν η ανάγκη για κεφάλαιο κίνησης και επιθυμεί να μειώσει περαιτέρω την εν λόγω ανάγκη. 
Οι τόκοι ήταν υψηλοί και επηρέασαν τα αποτελέσματα.
Να σημειωθεί πως έναντι του 2021 οι τόκοι έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. 
Το 55% των δανείων είναι με σταθερό επιτόκιο, ενώ από το σύνολο των δανείων 177 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμα. 
Σημειώνεται επίσης πως ο καθαρός δανεισμός είναι 3,7 φορές τα EBITDA. 
Όπως σημείωσε ο κ.Κοκκόλης, οικονομικός διευθυντής του ομίλου, στο εννεάμηνο οι επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν στα 70 εκατ. ευρώ από 172 εκατ. ευρώ το 2022 και 145 εκατ. ευρώ το 2021 και δεν χρειάζονται παραπάνω μέχρι να φανεί ξανά αύξηση της ζήτησης.
Οι επενδύσεις που γίνονται είναι στοχευμένες και αφορούν στη βελτίωση της δυναμικότητας και στη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας. 
Αναφορικά με τα κόστη, ειπώθηκε πως έχει μειωθεί η τιμή του αερίου αλλά και πάλι είναι υψηλή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει σταθεροποίηση των επιτοκίων αλλά σε υψηλά επίπεδα και αναμένεται από το 2024
μία υποχώρηση, ενώ η μειωμένη ζήτηση επηρεάζει τις τιμές των μετάλλων και φυσικά την αποτίμηση των αποθεμάτων. Μειωμένο είναι και το μεταφορικό κόστος. 
Στο εννεάμηνο τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA υποχώρησαν στα 189,6 εκατ. ευρώ από 230,7 εκατ. ευρώ και τα δημοσιευμένα στα 144,8 εκατ. ευρώ από 294,7 εκατ. ευρώ. 
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 33,7 εκατ. ευρώ από 162,7 εκατ. ευρώ. 
Ο όμιλος είχε στο τέλος Σεπτεμβρίου αποθέματα 825,3 εκατ. ευρώ, απαιτήσεις από πελάτες 337 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 1,51 δισ. ευρώ.


Γιώργος Κατικάς

george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης