Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Δεκάδες εταιρείες «απειλούνται» από τον νέο κανονισμό Κοντόπουλου για τη διασπορά μετοχών – Παραδείγματα

Δεκάδες εταιρείες «απειλούνται» από τον νέο κανονισμό Κοντόπουλου για τη διασπορά μετοχών – Παραδείγματα
Ακόμα δεν υπάρχει απόφαση, λένε πηγές από την ΕΧΑΕ, αλλά προτεραιότητα είναι η προστασία των επενδυτών
Σχετικά Άρθρα
«Καμπανάκι» με πολλούς αποδέκτες χτύπησε πριν λίγες μέρες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, λέγοντας «τέρμα τα αστεία με τη διασπορά».
Ο νέος κανονισμός είναι σε διαβούλευση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αναμένεται να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα πιέσει τις εισηγμένες η ΕΧΑΕ, ώστε να βελτιώσουν τη διασπορά τους.
Ακόμα δεν υπάρχει απόφαση, λένε πηγές από την ΕΧΑΕ, αλλά προτεραιότητα είναι η προστασία των επενδυτών και όποια κίνηση γίνει θα είναι προς το συμφέρον τους.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το θέμα της διασποράς δεν είναι καινούριο και ούτε έχει τεθεί για πρώτη φορά από τις αρχές.

Στο παρελθόν υπήρξε κατηγορία χαμηλής διασποράς και είχε δοθεί περιθώριο βελτίωσης της διασποράς προς τις εισηγμένες χωρίς όμως να δούμε θετικά αποτελέσματα.
Η ειδική κατηγορία που είχε δημιουργηθεί ωστόσο, είχε τα χαρακτηριστικά της Επιτήρησης, δηλαδή οι μετοχές είναι ίδιες δημοπρασίες και είχε δημιουργηθεί σύγχυση στους επενδυτές, θεωρώντας τις εισηγμένες εταιρείες με χαμηλή διασπορά, προβληματικές.
Αργότερα η κατηγορία καταργήθηκε και πέρασαν οι εταιρείες σε κανονική διαπραγμάτευση με περιορισμούς στη μέγιστη και ελάχιστη επιτρεπτή κίνηση βάσει εμπορευσιμότητας ή ύπαρξης ειδικού διαπραγματευτή.

Δεν αποκλείεται να επιστρέψουμε σε μία τέτοια κατηγορία διαπραγμάτευσης που καλό θα ήταν να μην έχει πάλι τα κοινά χαρακτηριστικά με την κατηγορία της επιτήρησης.
Ερώτημα είναι αν στην περίπτωση που δούμε μία ειδική κατηγορία αν θα υπάρχει και συνέχεια, δηλαδή αν για παράδειγμα θα μπορούσε η είσοδος σε μία ειδική κατηγορία να έχει περιορισμένο χρόνο παραμονής και μετά να δούμε αναστολή διαπραγμάτευσης αν δε βελτιωθεί η διασπορά, ως μέσο πίεσης από την πλευρά της ΕΧΑΕ.
Πάντως, από την ΕΧΑΕ ξεκαθαρίζεται πως ακόμα είναι νωρίς, αφού ο νέος κανονισμός θα ισχύσει από το νέο έτος και θα υπάρξει και περίοδος προσαρμογής, δηλαδή θα δοθεί χρόνος στις εταιρείες να προσαρμοστούν.
Γι΄αυτό και μάλλον δεν ισχύουν διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά και αποδίδουν την άνοδο κάποιων μετοχών στην προσπάθεια βελτίωσης της διασποράς από τον εκάστοτε βασικό μέτοχο.

Ποιες εταιρείες αφορά η αλλαγή

Δεκάδες είναι οι εταιρείες που «εμπλέκονται» καθώς ο κ.Κοντόπουλος έθεσε όριο το 25% για όσες εταιρείες έχουν κάτω από 200 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση και το 15% για όσες έχουν πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
Ακόμη μικρότερη ανοχή θα δείξει η ΕΧΑΕ σε εταιρείες με διασπορά κάτω από 10%.

Ξεκινώντας από τις εταιρείες με διασπορά κάτω από 10%, ξεχωρίζουν οι: Alpha Αστικά Ακίνητα (91,53% η Alpha Bank), Attica Group (92.5% η Strix), Trastor (98,3% η Τράπεζα Πειραιώς), ΒΙΣ (91,35% ΗQ Foods), AVE (4 μέτοχοι έχουν συνολικά 90,13%), Καρέλιας (5 μέτοχοι έχουν 94,4%) και REDS (94,2% η Ελλάκτωρ).

Κάτω από 200 εκατ. ευρώ υπάρχουν δεκάδες εταιρείες με διασπορά μικρότερη του 25%, ενώ και πάνω από 200 εκατ. ευρώ δεν είναι λίγες αυτές που είτε είναι στο όριο είτε έχουν μικρότερη διασπορά.
Κάποιες έχουν εκφράσει διάθεση για αύξηση διασποράς όπως π.χ. Austiacard ή Prodea, ενώ στο παρελθόν έχουν ακουστεί πληροφορίες για πρόθεση αύξησης διασποράς από Viohalco, Cenergy.
Σε κάθε περίπτωση επειδή οι εταιρείες είναι πολλές θα πρέπει να γίνουν πολλά placements προκειμένου να μην υπάρξει επίπτωση από την απόφαση της διοίκησης της ΕΧΑΕ, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο.

Με μία πρόχειρη ανάγνωση των δημοσιευμένων βασικών μετόχων χρειάζονται βελτίωση διασποράς ή είναι στο όριο οι εταιρείες: Λούλης, Premia, Ακρίτας, Αλουμύλ (στο όριο), Βογιατζόγλου, Δάιος, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (κοντά στο όριο), ΕΛΒΕ, Μύλοι Κεπενού, Moda Bagno, Ελλάκτωρ, Έλτον, Κλουκίνας-Λάππας, Ιατρικό Αθηνών, Καρέλιας, ΛΑΜΨΑ, Μαθιός κ.α.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης