Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι ζητάνε οι ξένοι επενδυτές από το ΤΧΣ – Γιατί συνεχίζεται η μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο και τις τράπεζες

Τι ζητάνε οι ξένοι επενδυτές από το ΤΧΣ – Γιατί συνεχίζεται η μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο και τις τράπεζες
Πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση από τη διοίκηση του Ταμείου και να δώσει πλάνο για τους επόμενους 12 ή ακόμα και 18 μήνες
Σχετικά Άρθρα
Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από τις πωλήσεις μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κάτι που δεν αρέσει στους ξένους επενδυτές.
Το Bankingnews από τις 20 Σεπτεμβρίου είχε αναφερθεί στο θέμα (δείτε εδώ https://www.bankingnews.gr/xrimatistirio/articles/697207/ti-efere-to-neo-sell-off-stis-trapezes-kai-se-epilegmenes-metoxes-tou-ftse-25) τονίζοντας πως η πρόθεση του ΤΧΣ να πουλήσει μέσω placement το 20% της Εθνικής Τράπεζας έφερε μαζικές πωλήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που θέλουν οι ξένοι είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δώσει ένα πλάνο το ταμείο για τις προθέσεις του τους επόμενους μήνες.
Επίσης η διάθεση του 20% στους επενδυτές χωρίς να υπάρχουν 2-3 μεγάλοι επενδυτές ως στρατηγικοί που θα απορροφούσαν το 10%, επίσης είναι ένα θέμα που σχολιάζεται καθώς αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των μετοχών που θα κυκλοφορούν στην αγορά.
Στελέχη της αγοράς αναφορικά με το θολό τοπίο επισημαίνουν πως για παράδειγμα ο ΟΔΔΗΧ, έχει δώσει το πλάνο δανεισμού της χώρας και όλοι γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει.
Σημειώνουν πως κάτι αντίστοιχο από το ΤΧΣ δεν υπάρχει.

Τη μία βγαίνει ότι θα πουλήσει το 20% της Εθνικής, μετά το 10% ή το 5%, ότι μετά το 20% δε θα πουλήσει άλλο, αλλά μπορεί να δώσει μετοχές της Πειραιώς κ.α.
Πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση από τη διοίκηση του Ταμείου και να δώσει πλάνο για τους επόμενους 12 ή ακόμα 18 μήνες.
Να ξέρουν οι επενδυτές αν θα πλημμυρίσει το ταμπλό με χαρτιά των τραπεζών ή όχι.
Οι ξένοι εξακολουθούν να βλέπουν με θετικό μάτι την Ελλάδα και πιστεύουν πως έχει καλύτερες προοπτικές σε σύγκριση με την Ευρώπη.
Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι που τους έχουν κάνει συνολικά πιο επιφυλακτικούς για τις αγορές.
Όμως αν υπήρχε ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο ίσως να μην είχαμε δει τέτοια αδυναμία το τελευταίο διάστημα.
Επιπλέον με την τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας κοντά στα 5 ευρώ, διατυπώνονται από χρηματιστηριακά στελέχη ανησυχίες αν θα μπορούσε να γίνει ένα placement τόσο χαμηλά.
Ένα discount στη διάθεση μετοχή για παράδειγμα θα έριχνε την τιμή κάτω από τα 5 ευρώ και τα έσοδα του Ταμείου θα ήταν μικρότερα.
Επιπλέον αν στη συνέχεια βελτιωνόταν το κλίμα και η μετοχή πήγαινε στα 7 ευρώ που οι περισσότεροι αναλυτές τοποθετούν τη δίκαιη τιμή η διοίκηση του Ταμείου θα ήταν έκθετη.
Ο τραπεζικός δείκτης από τα τέλη Αυγούστου έχει χάσει 16% και η Εθνική Τράπεζα 19%.
Από την αρχή του έτους η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται 35,5% έναντι ανόδου 39,5% του τραπεζικού δείκτη και 24% της αγοράς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης