Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι είδαμε στο α’ εξάμηνο 2023 από τις εισηγμένες και η επικαιροποίηση των επιλογών της στήλης

Τι είδαμε στο α’ εξάμηνο 2023 από τις εισηγμένες και η επικαιροποίηση των επιλογών της στήλης
Οι νέες επιλογές της στήλης είναι για 39 μετοχές του Χ.Α.
Σχετικά Άρθρα
Η εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνου έδειξε αντοχές, αφού τα καθαρά κέρδη ήταν κοντά στα περσινά που ήταν μία χρονιά που δεν είναι εύκολο να επαναληφθεί.
Υπήρξε πίεση λόγω της αύξησης των επιτοκίων, με αποτέλεσμα όσες έχουν δάνεια και ειδικά αυτές που έχουν πολλά, να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν όπως θα ήθελαν, ενώ δεν αποκλείεται η πίεση να ενταθεί στο δεύτερο εξάμηνο.
Πολλοί εισηγμένοι σημειώνουν την υποχώρηση της ζήτησης, τις ανησυχίες για ύφεση και μείωση της κατανάλωσης, άρα θα πρέπει οι επενδυτές να υπολογίσουν και αυτή πιθανότητα για την πορεία των αποτελεσμάτων στη συνέχεια.
Οι αναλυτές συστήνουν στροφή στις μετοχές αξίας και σε εκείνες που έχουν χαμηλή μόχλευση και καλά θεμελιώδη.
Τα συγκεκριμένα κριτήρια ήταν πάντα στην κορυφή των κριτηρίων της στήλης.
Σε αυτή τη δύσκολη χρονικά συγκυρία με την αγορά να είναι σε χαμηλό πέντε μηνών και το κλίμα και στο εξωτερικό να μην είναι υποστηρικτικό θα προχωρήσουμε σε επικαιροποίηση των επιλογών της στήλης «Παρασκήνιο της Αγοράς».
Ξεκινώντας αλφαβητικά, στην πρώτη θέση βρίσκουμε την Aegean που έχει υποχωρήσει στα 10,16 ευρώ και είναι σε χαμηλό 4 μηνών, έχοντας χάσει ένα μεγάλο μέρος από το ράλι που είχε ξεκινήσει στις αρχές της χρονιάς ή από τα τέλη της προηγούμενης αν προτιμάτε.
Εξαιρετικό εξάμηνο, ιστορικά υψηλό και αναμένεται ισχυρή κερδοφορία στο σύνολο της χρήσης, άρα δεν μπορούμε παρά να τη διατηρήσουμε στις επιλογές μας.
Διατηρούμε επίσης την Alpha Αστικά Ακίνητα, ελπίζοντας σε αύξηση της διασποράς, ενώ περιμένουμε διανομή μετρητών, αφού το ταμείο των 56,8 εκατ. ευρώ δεν το χρειάζεται.
Δίνει τα ακίνητα και επικεντρώνεται στην παροχή υπηρεσιών από την οποία περιμένουν σημαντικά κέρδη κάθε χρόνο.
Προφανώς και διατηρούμε την AS Company στις επιλογές μας λόγω ρευστότητας και καλής κερδοφορίας σε σύγκριση με την αποτίμηση.
Η πρόσφατη διόρθωση της Austriacard σε συνδυασμό με τα πολύ καλά αποτελέσματα μας κάνει να επαναφέρουμε και τη συγκεκριμένη στις επιλογές μας.
Τη θεωρούμε μάλλον από τις φθηνότερες αν όχι η φθηνότερη του κλάδου και η τιμή είναι αρκετά ελκυστική πλέον.
Θα αφαιρέσουμε τη BriQ Properties από τις επιλογές καθώς έχει δρόμο η υπόθεση της συγχώνευσης με την Intercontinental και θα αυξήσει το δανεισμό. Επιπλέον ο κλάδος έχει discount, αλλά τα επιτόκια επηρεάζουν και ρίχνουν την απόδοση.
Διατηρούμε τη Flexopack, καθώς εμφανίζει καλή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και έχει καλή κερδοφορία. Έχει επίσης κάνει επενδύσεις χωρίς να έχει αυξήσει το δανεισμό της.
Αναμένουμε και φέτος μονοψήφιο p/e ενώ έχει και χαμηλό p/bv.
Βάζουμε την Intracom στις επιλογές μας καθώς θεωρούμε πως έχει χαμηλή αποτίμηση σε σύγκριση με το ταμείο και τα ακίνητα που διαθέτει. Θεωρούμε επίσης καλή την επένδυση που θα κάνει στην Intralot και πως αγόρασε χαμηλά την Κλουκίνας-Λάππας.
Επαναφέρουμε τη Jumbo στις επιλογές μας καθώς περιμένουμε υψηλότερα κέρδη από αυτά που περιμένει η διοίκηση και έχει μπροστά της μέρισμα 1,47 ευρώ.
Επίσης πιστεύουμε πως και το 2024 θα δώσει 2 ευρώ εύκολα συνολικό μέρισμα. Είναι επίσης κοντά στην τιμή που είχαμε δώσει στόχο, αλλά χωρίς να ξέρουμε τα έκτακτα μερίσματα και την υψηλή κερδοφορία, παρά τη μείωση των τιμών.
Κρατάμε Lavipharm γιατί πιστεύουμε στο στόρι και στην ανάπτυξη που θα έχει τα επόμενα χρόνια.
Κρατάμε τη Medicon, για την οποία είχαμε γράψει κάποια πράγματα πάνω από τα 4 ευρώ και μας κατηγόρησαν κάποιοι αναγνώστες, αλλά η πορεία της τώρα δείχνει πως μάλλον είχε δίκιο η στήλη. Στα 3,11 ευρώ είναι ελκυστικότατη.
Κρατάμε και τη Mevaco καθώς είχε πολύ καλό εξάμηνο και έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό.
Κρατάμε τη Moda Bagno αν και μας έχει δώσει καλή απόδοση, γιατί το εξάμηνό της ήταν εξαιρετικό.
Κρατάμε την Performance αν και δε μας έχει δώσει κάποια καλή κίνηση, αλλά βλέπουμε ότι ο κλάδος μπορεί να τα πάει καλύτερα και έχει κάνει μία καλή διόρθωση.
Κρατάμε τη Phoenix Vega Mexx, λόγω επιστροφής κεφαλαίου και πάλι υψηλής, αλλά και γιατί νομίζουμε πως είναι η καλύτερη στον κλάδο.
Κρατάμε επίσης Quest, λόγω και της πρόσφατης μεγάλης διόρθωσης, κρατάμε Revoil αν και το εξάμηνο δεν ήταν καλό, αλλά αναμένεται βελτίωση στο δεύτερο, εννοείται κρατάμε Τιτάν μετά και τις εκτιμήσεις που έδωσε η διοίκηση για κέρδη ανά μετοχή 3 ευρώ μέχρι το 2026, κρατάμε ΑΔΜΗΕ αν και μας έχει απογοητεύσει η πορεία του αλλά η βελτίωση των αποτελεσμάτων είναι εξαιρετική, κρατάμε Κορδέλλου, γιατί παρά την πίεση στις τιμές και στα κέρδη ήταν από τα καλύτερα στον κλάδο τα δικά της αποτελέσματα, κρατάμε ΓΕΒΚΑ λόγω αποτελεσμάτων, επαναφέρουμε την ΕΚΤΕΡ λόγω αποτελεσμάτων, κρατάμε Έλαστρον, αφαιρούμε την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αν και είναι εξαιρετικά φθηνή, κρατάμε την Έλτον παρά την πίεση στα αποτελέσματα και την ΕΥΑΘ παρά το κάψιμο ρευστού και την πίεση στα αποτελέσματα. Περιμένουμε όμως κάποια στιγμή να αυξηθούν τα τιμολόγια.
Αφαιρούμε την ΕΥΔΑΠ λόγω αποτελεσμάτων, αλλά κυρίως λόγω δηλώσεων διοίκησης, αν και θεωρούμε πως η πρόσφατη πτώση την έχει κάνει εξαιρετικά φθηνή. Όμως δεν μπορούμε να προτείνουμε εταιρείες που οι διοικήσεις δε θέλουν αυξήσεις τιμολογίων και προτιμούν να καίνε ρευστότητα.
Κρατάμε ΕΧΑΕ γιατί περιμένουμε καλύτερη πορεία, αλλά περιμένουμε και λίγο να σταματήσει η διοίκηση να αυξάνει τα έξοδα.
Κρατάμε την Καρέλιας γιατί θεωρούμε πως αξίζει τα διπλά και ελπίζουμε κάποια στιγμή να το καταλάβουν και να κάνουν αυτό που πρέπει.
Κρατάμε Κτήμα Λαζαρίδη, λόγω αποτελεσμάτων, για τον ίδιο λόγο κρατάμε Μοτοδυναμική, και Μύλοι Λούλη.
Αφαιρούμε τον ΟΛΘ από τις επιλογές, λόγω αποτελεσμάτων και επένδυσης στο λιμάνι του Βόλου και κρατάμε τον ΟΛΠ καθώς τα δικά του αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.
Προφανώς κρατάμε ΟΠΑΠ, λόγω αποτελεσμάτων και μερίσματος.
Κρατάμε ΟΤΕ, Πετρόπουλο, Πλαστικά Θράκης και Πλαστικά Κρήτης. Θα σημειώσουμε πως η σύγκριση ΠΛΑΚΡ με ΠΛΑΘ βγάζει την κρητική εταιρεία με διαφορά καλύτερη.
Κρατάμε Τεχνική Ολυμπιακή, γιατί πλέον έχουμε αποτελέσματα καλά από τις επενδύσεις που έγιναν, κρατάμε Φίλιππο Νάκα (περιμένουμε τα ετήσια αποτελέσματα), γιατί η επιλογή έρχεται από παλιά και είναι ομόλογο στην απόδοση προς τους μετόχους, ενώ έχει ενισχυθεί και η τιμή και κρατάμε και Φουρλή περιμένοντας την είσοδο της Trade Estates, μήπως και δούμε την αξία της και στο ταμπλό.
Τέλος από τις τράπεζες κρατάμε την Alpha Bank, αλλά επαναφέρουμε και την Εθνική την οποία είχαμε αφαιρέσει λίγο πιο κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα, αλλά τώρα έχει βελτιωθεί ο ισολογισμός και οι προοπτικές της.
Συνολικά είναι 39 επιλογές.
Έχουμε επίσης τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όπου έχει επιστρέψει εκεί που την είχαμε αφήσει και προσφέρει καλό σημείο εισόδου, αλλά θα περιμένουμε λίγο ακόμη πριν την εντάξουμε και αυτή.

Δείτε τις επιλογές και τα αποτελέσματα εξαμήνου στο παρακάτω αρχείο
εξάμηνο_2023_επιλογές_2.xls

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης