Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι μας έδειξε το πρώτο εξάμηνο των εταιρειών πληροφορικής – Crash test στις μετοχές του κλάδου

Τι μας έδειξε το πρώτο εξάμηνο των εταιρειών πληροφορικής – Crash test στις μετοχές του κλάδου
Πτωτικά κινούνται οι μετοχές του κλάδου το τελευταίο διάστημα με τους επενδυτές να επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους όπως κάνουν συνολικά στο Χ.Α.
Σχετικά Άρθρα
Φτωχά, χαρακτηρίζονται με μία λέξη τα αποτελέσματα του κλάδου της πληροφορικής για το πρώτο εξάμηνο.
Οι αποτιμήσεις οι οποίες είχαν αυξηθεί τους προηγούμενους μήνες, λόγω των ισχυρών προοπτικών του κλάδου, δεν δείχνουν δίκαιες με βάση τα κέρδη εξαμήνου.
Αν και πολλές εισηγμένες έχουν αυξήσει εντυπωσιακά τους τζίρους και κάποιες πάνω από 30%, λίγες έχουν σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας, η οποία θα μπορούσε να δώσει χαμηλό p/e όταν δημοσιευτούν και τα κέρδη δευτέρου εξαμήνου.
Για κάποιες το p/e θα είναι πολύ μεγάλο ακόμα και με τα κέρδη αυτά, όσο καλά και να είναι.
Το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της γενικότερης υποχώρησης των μετοχών και οι μετοχές του κλάδου της πληροφορικής έχουν υποχωρήσει με τους επενδυτές να δείχνουν ότι επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους.
Τα αυξημένα επιτόκια επηρέασαν κάποιες εταιρείες του κλάδου ειδικά εκείνες που έχουν υψηλό καθαρό δανεισμό, όπως για παράδειγμα τη Space Hellas.
Έτσι ενώ αύξησε 123% τα EBITDA τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 17,5%.
Ομοίως, η Ίλυδα αν και αύξησε έστω και οριακά τα EBITDA μείωσε 46% τα καθαρά κέρδη.
Καλό είναι το growth της Real Cons. και δείχνει ότι μπορεί να ξεπεράσει τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση (EBITDA 5 εκατ. ευρώ) λόγω και των εξαγορών.
Στην Performance το growth δεν πέρασε ούτε στα EBITDA ούτε στα καθαρά κέρδη.
Η διόρθωση της Epsilon Net και της Entersoft θα δώσουν χαμηλότερα p/e, αλλά και πάλι άλλες του κλάδου είναι σε καλύτερη θέση.
Η διόρθωση επίσης της Quest την ανεβάζει στον πίνακα ελκυστικότητας, αν και έχει και άλλες δραστηριότητες ο όμιλος.
Ανάλογη και η περίπτωση της Ideal. 

πληροφορικη_1.JPG

Με βάση καθαρά την κερδοφορία και το p/e που πάει να δημιουργηθεί, η Ίλυδα είναι πιο ελκυστική και αν έχει ανάλογη πορεία στο δεύτερο εξάμηνο θα έχει μονοψήφιο p/e.
Αμέσως μετά ακολουθεί η Αustriacard με τη διοίκηση να έχει δώσει εκτίμηση για καθαρά κέρδη από 14,1 εκατ. ευρώ έως 18,1 εκατ. ευρώ και στο εξάμηνο είχε 12,3 εκατ. ευρώ.
Η Space Hellas ακολουθεί αν και είχε μείωση κερδών λόγω των τόκων, αλλά όπως φαίνεται η πτώση της μετοχής είναι πιο απότομη από την πτώση των κερδών.
Μετά έρχεται η Quest και στη συνέχεια η Performance η οποία είχε σταθερά κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ παρά την αύξηση κατά 40% του τζίρου.
Σημειώνεται, πως αρνητικό καθαρό δανεισμό έχουν η Epsilon Net, αλλά μαζί με την Profile μάλλον θα έχουν το υψηλότερο p/e στον κλάδο, η Performance και η Profile.
Σε όρους p/bv το χαμηλότερο δείκτη έχει η ο Logismos και ακολουθούν, Ίλυδα, Space Hellas, Austriacard και Quest.
Η πορεία των μετοχών από την αρχή του έτους είναι η εξής:

Ideal +51%
Entersoft +43%
Epsilon Net +43%
Profile +39%
Space Hellas +22%
Performance +12%
Real Cons. +12%
Quest +12%
Ίλυδα 0%
Austriacard -12%

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης