Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Άνοδος για όλους

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Άνοδος για όλους
Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η άνοδος αφορούσε ένα πιο κλειστό κλαμπ εταιριών που προέρχονταν κυρίως από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση
Σχετικά Άρθρα
Σε νέα υψηλά 9 ετών βρέθηκε την εβδομάδα που πέρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών με την υποστήριξη μεγαλύτερου αριθμού εισηγμένων εταιριών από όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων.
Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η άνοδος αφορούσε ένα πιο κλειστό κλαμπ εταιριών που προέρχονταν κυρίως από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση και δευτερεύοντος από τα λεγόμενα «ποιοτικά μεσαία» χαρτιά της αγοράς.
Πλέον, η εικόνα των αποδόσεων έχει απλώσει σε μεγαλύτερο αριθμό εισηγμένων εταιριών και το φαινόμενο έχει δύο ερμηνείες: αφενός το «εύκολο κέρδος» έχει βγει από τις εισηγμένες που συμμετείχαν στο πρώτο σκέλος της ανόδου που έφερε την αγορά στις 1.200 μονάδες αφετέρου η διάρκεια του ανοδικού κύκλου και τα σημαντικά κέρδη που έχουν πραγματοποιηθεί δίνουν πλέον την δυνατότητα σε χαρτοφυλάκια να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο σε περιπτώσεις εταιριών που διαθέτουν μεν κάποια ποιοτικά δεδομένα στερούνταν, ωστόσο, μέχρι πρότινος ικανοποιητική ρευστότητα στην διαπραγμάτευση τους ή την απαραίτητη ευκρίνεια στην προοπτική τους.
Στην κινητικότητα περισσότερων χαρτιών έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι η αγορά πλέον κινείται με ηπιότερες ανοδικές κινήσεις ενώ οι διορθώσεις είναι είτε ιδιαίτερα ρηχές είτε περιορίζονται σε λίγες ώρες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Τα θετικά κλεισίματα με μικρή διακύμανση στο Γενικό Δείκτη συντηρούν το θετικό momentum και αποτρέπουν κάποιες βίαιες διορθώσεις από χαρτοφυλάκια με γρήγορα αντανακλαστικά, δίνοντας έτσι τον απαιτούμενο χρόνο σε πιο «δύσκολες» περιπτώσεις να βρουν ανοδικό βήμα και να χτίσουν ενδιαφέρον και συναλλαγές.
Πάντως και το εξωτερικό ήταν υποστηρικτικό στην διατήρηση του θετικού κλίματος.
Σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από τις κινήσεις και τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών για το μέλλον των βασικών επιτοκίων, οι οποίες δεν ήταν προς την ίδια κατεύθυνση (Ιαπωνία -0,25% ΗΠΑ και Κίνα μηδέν, Ευρώπη +0,25%) κινήθηκαν ανάλογα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.
Οι αγορές διέγνωσαν ότι κινούμαστε προς το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων και η προτεραιότητα πλέον δίνεται στο «μάζεμα» της ύφεσης που θα παράξει το αυξημένο κόστος δανεισμού όπως και η επίδραση που θα έχει σε πληθωρισμό και αγορά εργασίας.
Αν και η εικόνα παραμένει ακόμα εύθραυστη οι επενδυτές θεωρούν ότι η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών που παρατηρείται σε σχέση με πέρυσι θα περάσει σταδιακά στην οικονομία επαναφέροντας τα περιθώρια κέρδους στις επιχειρήσεις σε επίπεδα κανονικότητας.
Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα (22 Ιουνόυ) αναμένουμε επιτόκια και από τις κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και του Ην. Βασιλείου (Εκτ. 0,25%) οι οποίες θα κλείσουν τον κύκλο των παρεμβάσεων των Κεντρικών Τραπεζών του Ιουνίου.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα υψηλά του 2014 με τους αγοραστές να ελέγχουν την τάση σε κομβικές στιγμές της ημέρας και να κλείνουν την ψαλίδα με το ορόσημο των 1377 μονάδων.
Οι ταλαντωτές παραμένουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία κλεισίματα αφού οι διορθώσεις είναι εξαιρετικά μικρές σε μέγεθος και ακολουθούνται από μεγάλα σερί ημερήσια θετικών συνεδριάσεων. Από τις 2 Μαΐου ο Γενικός Δείκτης έχει δει μόλις εννέα αρνητικά πρόσημα σε ένα σύνολο 33 συνεδριάσεων διανύοντας μια απόσταση 190 μονάδων (~17%) με μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες το -1,12% στις 24 Μαΐου.
Μάλιστα σε μηνιαίο επίπεδο ο κινητός μέσος των 200 ημερών γύρισε ανοδικός για πρώτη φορά μετά το 2009 υποδηλώνοντας ότι μπαίνουμε πλέον στον πυρήνα της ανοδικής αγοράς.
Η πολύ φορτισμένη ανοδική εικόνα δικαιολογεί το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης η οποία ωστόσο μπορεί να εκφραστεί με την μορφή μιας πλάγιας συσσώρευσης τιμών.
Ο στόχος της προσέγγισης της ζώνης αντίστασης των 1.377 μονάδων παραμένει σε ισχύ, είναι το βασικό μεσοπρόθεσμο σενάριο της αγοράς, ωστόσο δεν θα αποκλείαμε μια βραχυπρόθεσμη εκτόνωση περιορισμένου καθοδικού βεληνεκούς που θα αποφόρτιζε την τεχνική εικόνα βραχυπρόθεσμης υπερβολής.
Η ΕΧΑΕ πραγματοποιεί παρουσίαση στην Ένωση θεσμικών την προσεχή Δευτέρα ενώ την Τετάρτη έχει προγραμματισμένη παρουσίαση και η ασφαλιστική Interlife.
Χωρίς το μέρισμα χρήσης διαπραγματεύονται οι Viohalco (19/06 €0,12), Cenergy (19/06 €0,05), ΑΒΑΞ (19/06 €0,07), ΟΠΑΠ Επ. Κεφαλαίου (19/06 €0,45), Quest (20/06 €0,20).
Τέλος, επισημαίνεται ότι την Δευτέρα οι αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης