Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Βάζει πλώρη για έξοδο από την Επιτήρηση η Ακρίτας; - Διαγράφουν δάνεια 18 εκατ. ευρώ οι τράπεζες

Βάζει πλώρη για έξοδο από την Επιτήρηση η Ακρίτας; - Διαγράφουν δάνεια 18 εκατ. ευρώ οι τράπεζες
Από την κίνηση τα ίδια κεφάλαια θα ωφεληθούν κατά 18 εκατ. ευρώ και αν δεν υπάρξουν ζημιές θα γίνουν θετικά κατά περίπου 14 εκατ. ευρώ.
Σχετικά Άρθρα
Σε μία ακόμη κίνηση στήριξης της εισηγμένης Ακρίτας προχώρησαν οι τράπεζες, εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει σημαντικά την εικόνα του ισολογισμού της εταιρείας και να ανοίξει το δρόμο ακόμα και για έξοδο από την Επιτήρηση.
Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες έκδοση ομολογιακού δανείου 17,5 εκατ. ευρώ από την Optima Bank, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας.
Σημειώνει μάλιστα πως από την κίνηση θα προκύψει απομείωση του δανεισμού κατά περίπου 18 εκατ. ευρώ.
Η διαγραφή αυτής της υποχρέωσης αποτελεί κέρδος για την εισηγμένη και όπως έχουμε δει και σε άλλες εταιρείες επηρεάζει θετικά τα ίδια κεφάλαια κατά το ύψος της διαγραφής.
Στη χρήση 2022 η Ακρίτας είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 3,8 εκατ. ευρώ και τραπεζικές υποχρεώσεις 40,7 εκατ. ευρώ.
Επομένως, από την κίνηση τα ίδια κεφάλαια θα ωφεληθούν κατά 18 εκατ. ευρώ, άρα αν δεν υπάρξουν ζημιές θα γίνουν θετικά κατά περίπου 14 εκατ. ευρώ.
Στη χρήση 2022 είχε κέρδη 719 χιλ. ευρώ.
Άρα στο εξάμηνο θα μπορούσαμε να δούμε τη διαφορά στον ισολογισμό και αίτημα άρσης επιτήρησης.
Η ανακοίνωση της εταιρείας «φωτογραφίζει» την εξέλιξη χωρίς να το κάνει ξεκάθαρο, καθώς αναφέρει: «Με τη συγκεκριμένη έκδοση, ολοκληρώνεται μια μακροχρόνια διαδικασία διαπραγμάτευσης της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας, που συμβάλλει δραστικά στη βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή της πορεία, βελτιώνοντας την κεφαλαιακή της διάρθρωση και τον δείκτη των Ιδίων Κεφαλαίων».
Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο των κινήσεων μείωσης δανεισμού είχε πουλήσει στα τέλη του 2021 στην Πλαισίο ακίνητο έναντι 2,85 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται επίσης πως στο πλαίσιο προηγούμενης αναδιάρθρωσης είχαν εκδοθεί προνομιούχες μετοχές, οι οποίες ανέρχονται στα 20,39 εκατ. μετοχές, ενώ υπάρχουν και 13 εκατ. κοινές μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χ.Α.
Οι προνομιούχες έχουν δικαίωμα μετατροπής σε κοινές.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης