Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πιο κοντά στην αναβάθμιση το Ελληνικό Χρηματιστήριο – Τον Ιούνιο αποφασίζει ο οίκος MSCI

Πιο κοντά στην αναβάθμιση το Ελληνικό Χρηματιστήριο – Τον Ιούνιο αποφασίζει ο οίκος MSCI
Υπάρχει μία απόκλιση στα παράγωγα και συγκεκριμένα στο δανεισμό τίτλων αλλά και η διασπορά της αγοράς θα πρέπει να βελτιωθεί
Σχετικά Άρθρα
Ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και δεν αποκλείεται να πάρει το πρώτο βάφτισμα σε «ώριμη» αγορά ακόμα και τον Ιούνιο από τον οίκο MSCI.
Στο πρόσφατο road show της Wood, ξένοι διαχειριστές έθεσαν το ερώτημα στον Γιάννο Κοντόπουλο, CEO της ΕΧΑΕ και έλαβαν την απάντηση πως ο ένας οίκος (MSCI) είναι κοντά και το θέμα θα είχε κλείσει αν είχε πάρει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα.
Το πότε θα τη λάβει είναι θέμα που συνδέεται και με το αποτέλεσμα των εκλογών την προσεχή Κυριακή.
Πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας είχε προσδιορίσει χρονικά την αναβάθμιση της χώρας με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει.
Τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για την αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου
Παράγοντες της αγοράς τονίζουν τη μεγάλη συνεργασία που έχει τους τελευταίους μήνες το Ελληνικό Χρηματιστήριο με τον MSCI.
Θυμίζουν την πρόσφατη παρουσίαση παραγώγου και δημιουργία δείκτη που ακολουθεί τις 10 μετοχές που περιλαμβάνονται στον MSCI Greece Standard, αν και το Χ.Α. δεν έχει δικαιώματα μετάδοσης του δείκτη real time.
Πάντως μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των ξένων για το νέο παράγωγο είναι περιορισμένο, αλλά δεν αποκλείεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται πως ο ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς είναι η βαθμίδα της χώρας και ο άλλος είναι να πληρούνται κάποια κριτήρια και η διοίκηση του Χ.Α. προσπαθεί με κινήσεις να καλύψει το κενό.
Όπως έχει σημειωθεί και στο παρελθόν υπάρχει μία απόκλιση στα παράγωγα και συγκεκριμένα στο δανεισμό τίτλων αλλά και η διασπορά.
Μία μεγάλη εισαγωγή όπως αυτή του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος θα βοηθούσε στη λύση του προβλήματος σε μεγάλο βαθμό, ενώ παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν πως ασκούνται πιέσεις σε βασικούς μετόχους μεγάλων εταιρειών (π.χ. Viohalco) για αύξηση της διασποράς.
Να σημειωθεί πως το Υπερταμείο, επίσης σχεδιάζει να διαθέσει το ποσοστό που κατέχει στις τράπεζες και ειδικά στην Εθνική που έχει 40% και στην Πειραιώς που έχει το 27%.
Αν επιβεβαιωθούν και οι πληροφορίες που θέλουν στην επόμενη αναδιάρθρωση του FTSE 25 να εισαχθεί η Cenergy, τότε ίσως και ένα placement στη συγκεκριμένη εταιρεία για να μειωθεί το ποσοστό, κάτι που ακούγεται τον τελευταίο καιρό, να βοηθήσει περαιτέρω.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης