Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επέστρεψαν οι αγοραστές στις τράπεζες – Τα αποτελέσματα στο επίκεντρο

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επέστρεψαν οι αγοραστές στις τράπεζες – Τα αποτελέσματα στο επίκεντρο
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Από τη μία οι ανησυχίες για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και οι νεότερες εκτιμήσεις για μη είσοδο της Πειραιώς στον MSCI και από την άλλη η ανάλυση της UBS κυρίως για τις τράπεζες, ουσιαστικά έφεραν μία ισορροπία σήμερα. Ο Γενικός Δείκτης αν και άνοιξε με απώλειες κατάφερε όχι μόνο να τις μηδενίσει αλλά και να γυρίσει θετικός, την ώρα που διατηρούνταν οι απώλειες στις αγορές της Ευρώπης. Με τις τράπεζες πέτυχε να κλείσει και σε υψηλό ημέρας.

Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα δίνουν μία βάση και προσφέρουν στήριξη, αν και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις η αδιαφορία μάλλον είναι κυρίαρχη. Βλέπετε και οι μικροεπενδυτές κυνηγάνε αυτά που κυνηγάνε και οι ξένοι λες και έχουν τα ίδια κριτήρια και πορτοφόλια. Αντί να αγοράσουν μερικές μετοχές με μονοψήφιο p/e, χαμηλό p/bv και καλή μερισματική απόδοση, κυνηγάνε τα turnaround stories και τις μεγάλες εμπορευσιμότητες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μεγάλος ο όγκος στο ΣΜΕ της Πειραιώς αλλά και της Alpha Bank στο χρηματιστήριο παραγώγων, σε σύγκριση με το τζίρο στη spot αγορά. Εξαιρετική η συμπεριφορά της Εθνικής και αντέδρασε ξανά αφού έγραψε τιμές κάτω από τα 4,50 ευρώ. Βοήθησε η ανάλυση της UBS αναφορικά με την επίσκεψη των στελεχών της. Κλείσιμο σε υψηλό ημέρας για όλες πλην Eurobank. Με άνοδο 3,65% η Εθνική, 2,88% για Alpha Bank, 1,88% για Πειραιώς και 1,06% για Eurobank.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Καλή άνοδος 2,33% για Aegean και 2,01% για Ελλάκτωρ, ενώ η Motor Oil επιτέλους έκλεισε με άνοδο 1,65%. Στον αντίποδα Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Jumbo υποχώρησαν άνω του 1%.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Στεκόμαστε λίγο στην αναφορά της UBS, η οποία στην έκθεσή της λέει για θετικό κλίμα στην Αθήνα που δύσκολα το προσπερνάς. Αναφέρεται σε γεμάτο αεροδρόμιο και σε γεμάτα ξενοδοχεία, κρουαζιέρες και γενικότερα περιγράφει με θετικά λόγια την πορεία της χώρας στο τουριστικό κομμάτι. Η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός και η στήλη θεωρεί πως έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης, αρκεί να γίνουν κάποια μεγάλα έργα υποδομών.

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Μέρισμα 0,26 ευρώ ανά μετοχή και καθαρά κέρδη 5 εκατ. ευρώ.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ανέκαμψε η μετοχή αλλά είναι γνωστά τα προβλήματα στο ταμπλό. Τα θεμελιώδη βέβαια είναι απίστευτα και εδώ δε χρειαζόμαστε ετήσια αποτελέσματα για να εκπλαγούμε. Από το εννεάμηνο ξέρουμε πως το ταμείο είναι τεράστιο και τα κέρδη εκπληκτικά. Η στήλη θεωρεί πως η τρέχουσα τιμή είναι χαμηλή και μία δίκαιη θα είναι κοντά στα 600 ευρώ, αλλά θα πρέπει λίγο οι βασικοί μέτοχοι να ασχοληθούν. Λίγο, γιατί αν ασχοληθούν αρκετά θα πάει αλλού η δίκαιη τιμή.

FOURLIS: Σχεδόν δωρεάν μας λέει η Eurobank Equities πως προσφέρεται η επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς η αποτίμηση της Trade Estates είναι στα 3,4 ευρώ με την τρέχουσα τιμή να είναι στα 3,8950 ευρώ (+2,50%). Διατηρεί την τιμή στόχο των 5,20 ευρώ και τη σύσταση αγοράς και σημειώνει πως πλησιάζει η ώρα εισόδου της ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α. που θα είναι ο καταλύτης για τη μετοχή. Αναμένει 525,6 εκατ. ευρώ τζίρο το 2023 και απογείωση στα 622,7 εκατ. ευρώ το 2025.

ΑΒΑΞ: Η αναφορά στο οικονομικό ημερολόγιο για μέρισμα έδωσε άνοδο στη μετοχή. Έχουν περάσει 12 χρήσεις από τότε που έδωσε για τελευταία φορά. Στα 0,07 ευρώ το μέρισμα που αντιστοιχεί σε υψηλή μερισματική απόδοση. Αρκετά τα έκτακτα κέρδη. Ο τζίρος στα 402,7 εκατ. ευρώ από 592,2 εκατ. ευρώ και το μικτό στα 20,8 εκατ. ευρώ από 31,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη στα 38,1 εκατ. ευρώ από ζημία 14 εκατ. ευρώ. Υπάρχει βελτίωση των ιδίων κεφαλαίων στα 154 εκατ. ευρώ, μείωση υποχρεώσεων λόγω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Στα 0,8470 ευρώ και στο +3,29%.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Συνεχίζει ανοδικά και προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ η αποτίμησή της.

ΕΛΤΟΝ: Έκανε πακέτο 50 χιλ. μετοχών και έκλεισε στα 2,49 ευρώ με άνοδο 4,18%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς. 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης