Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Άγνωστες οι προθέσεις των ομολογιούχων της Frigoglass – O Δαυίδ στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας

Άγνωστες οι προθέσεις των ομολογιούχων της Frigoglass – O Δαυίδ στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας
Πανδημία, πυρκαγιά στο εργοστάσιο στη Ρουμανία και πόλεμος στην Ουκρανία, δημιούργησαν πίεση στη ρευστότητα της εταιρείας
Σχετικά Άρθρα
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία ερωτήσεων από μετόχους στη χθεσινή 28/3/2023 έκτακτη γενική συνέλευση της Frigoglass, η οποία αποφάσισε τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων σε νέα εταιρεία η οποία θα ελέγχεται κατά 85% από τους ομολογιούχους.
Η έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και όταν η διοίκηση έδωσε το λόγο στους μετόχους για ερωτήσεις, δεν υπήρξε ούτε μία τοποθέτηση, αν και στο παρελθόν σε συνελεύσεις άλλων εισηγμένων και για λιγότερο σοβαρά θέματα, έχουν γίνει πολλές τοποθετήσεις και ερωτήσεις.

Η Frigoglass μένει πλέον με 15% των δραστηριοτήτων της, ενώ η διοίκηση θα μεταφερθεί στην νέα εταιρεία και θα είναι υπό τις εντολές των ομολογιούχων.
«Καμία επιλογή και καμία απόφαση δεν ήταν εύκολη για εμάς που επενδύσαμε και πιστέψαμε στην εταιρεία.
Η λύση είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να βρεθεί και προσφέρουν μία βιώσιμη προοπτική για τα επόμενα χρόνια», σχολίασε ο πρόεδρος της εισηγμένης και βασικός μέτοχος, Χαράλαμπος Δαυίδ.
Ο κ.Δαυίδ αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην απώλεια των περιουσιακών στοιχεία σημειώνοντας πως μία σειρά πρωτόγνωρων γεγονότων τα τελευταία τρία χρόνια δεν επέτρεψαν στον όμιλο να πετύχει το επιχειρηματικό του σχέδιο παρά τις καλές συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί από την επιτυχημένη αναδιάρθρωση του 2017.
Πανδημία, πυρκαγιά στο εργοστάσιο στη Ρουμανία και πόλεμος στην Ουκρανία, δημιούργησαν πίεση στη ρευστότητα της εταιρείας με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Οι ομολογιούχοι πλέον μέσω μίας νέας εταιρείας που ιδρύεται στην Αγγλία θα έχουν πλέον το 85% της δραστηριότητας και οι μέτοχοι της Frigoglass μένουν με το 15%.
Η Frigoglass θα εκπροσωπείται με μία θέση στο Δ.Σ. της νέας εταιρείας, με τον κ.Δαυίδ να έχει τη θέση αυτή, ενώ το management θα μεταφερθεί στη νέα εταιρεία και ο κ.Μαμουλής θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος.
Σε ερώτηση του ΒΝ για το αν υπάρχει κάποια συμφωνία ώστε να μην πουληθεί η δραστηριότητα από τους ομολογιούχους ή αν γνωρίζουν τα σχέδια, η διοίκηση απάντησε πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία, ούτε γνωρίζουν τα σχέδια των ομολογιούχων.

Το μόνο που ξέρουν είναι πως θέλησαν να βοηθήσουν και κατάφερε η εταιρεία να σωθεί με τα χρήματα που έβαλαν και έτσι δεν χρεοκόπησε.
Σημείωσαν επίσης πως αναγνωρίζουν ότι υπάρχει αξία στην εταιρεία, αλλά δεν γνωρίζουν τις προθέσεις τους.
Η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 13 Απριλίου.
Υπενθυμίζεται πως βάσει της συμφωνίας έγινε έκδοση νέων ομολογιών πρώτης τάξης και προνομιακής εξασφάλισης ποσού μέχρι 75 εκατ. ευρώ από την Frigo DebtCo Plc, τα έσοδα από την οποία, μεταξύ άλλων, θα χρησιμοποιηθούν τελικώς, από τον εκπρόσωπο των Ομολογιούχων για την αναχρηματοδότηση των Ενδιάμεσων Ομολογιών, την κάλυψη εξόδων σχετιζόμενων με τη Συναλλαγή καθώς και γενικών εταιρικών σκοπών.
Οι Νέες Ομολογίες Προνομιακής Εξασφάλισης θα λήξουν εντός τριών ετών από την Ημερομηνία Υλοποίησης.
Επίσης γίνεται αναδιάρθρωση των Ομολογιών Λήξεως 2025 ως εξής: 150 εκατ. θα αναδιαρθρωθούν μέσω της έκδοσης νέων ομολογιών δεύτερης τάξης και προνομιακής εξασφάλισης από την Frigo DebtCo Plc.
Οι Αναδιαρθρωμένες Ομολογίες θα λήξουν σε πέντε έτη από την Ημερομηνία Υλοποίησης, και το υπόλοιπο των Ομολογιών Λήξεως 2025 (110 εκατ. ευρώ) θα ανταλλαγεί με το 85% του pro forma κεφαλαίου της Frigo DebtCo Plc.
Κατόπιν της ολοκλήρωσης των ανωτέρω, το βασικό περιουσιακό στοιχείο της εισηγμένης θα είναι η συμμετοχή της κατά 15% στην Frigo DebtCo Plc, η οποία και θα είναι ενεχυριασμένη.
Τέλος, τονίστηκε πως η ανακατασκευή του εργοστασίου στη Ρουμανία προχωράει σύμφωνα με το πλάνο και αναμένεται να λειτουργήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης