Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μείωση δανεισμού κατά 1,2 δισ. ευρώ στο Q4 για τη ΔΕΗ – Πως είδαν οι αναλυτές την εξαγορά της Enel Romania

tags :
Μείωση δανεισμού κατά 1,2 δισ. ευρώ στο Q4 για τη ΔΕΗ – Πως είδαν οι αναλυτές την εξαγορά της Enel Romania
H διοίκηση επανέλαβε την πρόθεση διανομής μερίσματος των 35-55% των κερδών την περίοδο 2024-26.
Σχετικά Άρθρα
Σημαντικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, έβγαλε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αναλυτές στα πρωινά τους σχόλια.
Εκτός από το γεγονός ότι η εξαγορά έγινε με καλούς όρους για τη ΔΕΗ και χαρακτηρίζεται φθηνή από τους αναλυτές, η προσθήκη των 300 εκατ. ευρώ στα EBITDA αναμένεται να αυξήσουν τα pro forma EBITDA του 2022 στα 1,2 δισ. ευρώ όπως είπε στην παρουσίαση, ο CEO Γιώργος Στάσσης, δηλαδή το 2022 πέτυχε 900 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ που είναι λίγο υψηλότερο από την εκτίμηση που έχει δώσει, λέει η Euroxx.
Η Euroxx σημειώνει πως η διοίκηση ανέφερε ότι στο τέταρτο τρίμηνο πέτυχε μείωση δανεισμού κατά 1,2 δισ. ευρώ λόγω της πτώσης της τιμής του αερίου και της απελευθέρωσης κεφαλαίων που είχε ως αντιστάθμιση.
Έτσι ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 1,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2 δισ. ευρώ. Επομένως, μετά την εξαγορά αναμένεται να είναι ο δείκτης net debt/EBITDA (pro forma) στις 2,4 φορές και στα επόμενα χρόνια θα παραμείνει κάτω από το στόχο που είναι οι 3,5 φορές.
Χωρίς την εξαγορά στο τέταρτο τρίμηνο ο δείκτης είναι στις 1,4 φορές.
Επιπλέον η διοίκηση επανέλαβε την πρόθεση διανομής μερίσματος των 35-55% των κερδών την περίοδο 2024-26.
Η επίπτωση στο δανεισμό από την εξαγορά της ENEL Romania είναι 1,66 δισ. ευρώ δηλαδή θα πάει στα 3 δισ. ευρώ ο δανεισμός.
Η Optima Bank σε έκθεσή της διατηρεί τη σύσταση αγοράς και την τιμή στόχο των 12,20 ευρώ, σημειώνοντας και αυτή την υποχώρηση του δανεισμού καθώς και την εγκατεστημένη ισχύ 535MW σε ΑΠΕ που έχει η ENEL ενώ αναφέρει πως αναμένεται να προσθέσει ακόμα 370MW στους επόμενους 12-18 μήνες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης