Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Το Χρηματιστήριο Αθηνών «ανακάμπτει» αλλά αυτές οι μετοχές έχουν μείνει δραματικά πίσω σε απόδοση - Τι συμβαίνει;

Το Χρηματιστήριο Αθηνών «ανακάμπτει» αλλά αυτές οι μετοχές έχουν μείνει δραματικά πίσω σε απόδοση - Τι συμβαίνει;
Πολλές οι μετοχές που έχουν μείνει πίσω και περιμένουν τη μετακύλιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για να δουν βελτίωση της τιμής τους
Σχετικά Άρθρα
Απλόχερα μοιράζει κέρδη η αγορά σε όσους έχουν τοποθετηθεί εγκαίρως και ακολουθούν το ράλι τιμών.
Ο Γενικός Δείκτης έπιασε τιμές που δεν είχε δει εδώ και 8 χρόνια αλλά και πολλές μετοχές έχουν καταγράψει ιστορικά ή πολυετή υψηλά (Μυτιληναίος, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και πολλές ακόμα).
Ήδη κάποιοι αναλυτές βλέπουν διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μετοχές με καλά θεμελιώδη που έχουν μείνει πίσω και ήδη πολλές μετοχές ακολουθούν το ράλι τιμών.
Παρατηρούνται τοποθετήσεις τόσο στα μικρομεσαία όσο και σε βαριά χαρτιά που έχουν μείνει πίσω.
Δηλαδή ενώ για παράδειγμα η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται 26% από την αρχή του έτους ο ΟΤΕ είναι αμετάβλητος όπως και ο ΟΠΑΠ.
Από την άλλη, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν μετοχές που ενώ σήμερα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν προ πανδημίας, δηλαδή στον Φεβρουάριο του 2020.

Τις μεγαλύτερες απώλειες (36%) εξακολουθεί να έχει από το Φεβρουάριο του 2020 η Fourlis.
Η εισηγμένη αντιμετώπισε ελλείψεις προϊόντων, αλλά στηρίχθηκε από τις μεγάλες πολυεθνικές που αντιπροσωπεύει και δεν χειροτέρευσε η εικόνα του ισολογισμού στο θέμα του δανεισμού.
Επιπλέον, προχωράει η διαδικασία εισαγωγής της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο όπου αναμένεται να φανεί η αξία της Fourlis, ειδικά στο κομμάτι του δανεισμού και προχωράει και το επενδυτικό πρόγραμμα. Η διοίκηση έχει κάνει αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία των πωλήσεων τα επόμενα χρόνια. Έχει πει πως περιμένει 750 εκατ. ευρώ πωλήσεις το 2025 με βελτίωση του περιθωρίου προ φόρων και τόκων στο 7-8%.
Η Coca Cola έχει επίσης απώλειες 35% αλλά μεσολάβησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα μέτρα στη Ρωσία με αποτέλεσμα να χάσει ένα μέρος της δραστηριότητας εκεί.
Οι τράπεζες παρά το ράλι έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν, αφού η Πειραιώς λόγω της ανακεφαλαιοποίησης είναι στο -96% και η Alpha Bank στο -35%.

Πλέον όμως ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης έχει απομακρυνθεί, οι τράπεζες παράγουν ισχυρά κέρδη από βασικές δραστηριότητες και οι ισολογισμοί έχουν καθαρίσει.
Η Lamda είναι στο -30% από το Φεβρουάριο του 2020 και λόγω του πολέμου βλέπει τις τιμές των πρώτων υλών να είναι σε υψηλά επίπεδα και να κάνουν το κόστος κατασκευής του Ελληνικού πιο ακριβό.
Ο ΑΔΜΗΕ χάνει 28% και έχει καταθέσει αίτημα βελτίωσης του WACC στη ΡΑΕ ενώ έχει σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ.

Ο ΟΛΠ χάνει 21% παρά το γεγονός ότι έχει δημοσιεύσει εξαιρετικά αποτελέσματα για το εννεάμηνο.
Η μετοχή είχε υποχωρήσει λόγω της απόφασης του ΣτΕ για την κατασκευή νέας προβλήτας κρουαζιέρας, εξέλιξη που είχε επηρεάσει όλα τα λιμάνια της χώρας και απαιτούσε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και επικαιροποίηση master plan.

Η Τιτάν είναι πίσω 20% καθώς η αγορά ανησυχούσε για τις επιπτώσεις της αύξησης του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους, αλλά τα αποτελέσματα χρήσης 2022 του ομίλου (πάνω από 330 εκατ. ευρώ EBITDA) απέδειξαν ότι οι ανατιμήσεις που έγιναν οδήγησαν σε βελτίωση αλλά και ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή.
Η ΕΧΑΕ έχει καταγράψει άνοδο το τελευταίο διάστημα καθώς η επενδυτική βαθμίδα θα ευνοήσει και το χρηματιστήριο, αλλά είναι πίσω 19% από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η Σαράντης είναι 15% χαμηλότερα, η Jumbo παρά τα εξαιρετικά νούμερα είναι 12% χαμηλότερα, η ΕΥΔΑΠ 10% αλλά επηρεάστηκε από το ενεργειακό κόστος και τα ΕΛΠΕ 8% την ώρα που η Motor Oil έχει καταγράψει σημαντικά μεγαλύτερο ράλι ανόδου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης