Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα μπες - βγες της Austria Cards στην Inform Λύκος και τα διδάγματα από τις προσπάθειες να εξαγοραστούν τσάμπα εταιρείες

Τα μπες - βγες της Austria Cards στην Inform Λύκος και τα διδάγματα από τις προσπάθειες να εξαγοραστούν τσάμπα εταιρείες
Με βάση την τιμή της Inform και την τιμή της Austria Cards υπάρχει σημαντικό περιθώριο καθώς δίνει τιμή πάνω από 2,90 ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Το ιστορικό των κινήσεων του βασικού μετόχου της Inform Λύκος, Νικολάου Λύκου, αναφορικά με την Austria Cards, έρχεται απλά να επιβεβαιώσει αυτό που με πολλά δημοσιεύματα για αρκετές εταιρείες έχει στηλιτεύσει το Bankingnews.
Ότι δηλαδή οι εταιρείες φεύγουν τσάμπα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο και κανείς δεν έχει κάνει τους κανόνες πιο δύσκολους ώστε να μην «αρπάζουν» τα περιουσιακά στοιχεία των μικρομετόχων.
Πρόσφατη η περίπτωση της Πλαίσιο όπου δόθηκε premium σχεδόν 50% αλλά η αξία παραμένει μεγαλύτερη την ώρα μάλιστα που υπάρχουν πληροφορίες για εξαγορά σε υψηλότερη τιμή.
Όμως και για άλλες περιπτώσεις έχουν υπάρξει εξευτελιστικά χαμηλές αποτιμήσεις και έξοδοι από το Χρηματιστήριο με τις ευλογίες χρηματιστηριακών εταιρειών που έβγαλαν αποτίμηση εξόφθαλμα χαμηλή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η FG Europe, όπου ο αποτιμητής είχε αποτιμήσει την RF Energy σε μία τιμή αλλά πουλήθηκε σημαντικά υψηλότερα και δεν υπήρξε αλλαγή τιμήματος.
Θέμα που το ΒΝ είχε αναδείξει εκείνη την περίοδο.
Η Austria Cards επιστρέφει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αυτή τη φορά με διασυνοριακή συγχώνευση και απορροφά την Inform Λύκος.

Το ιστορικό

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη των επενδυτών, η Inform Λύκος είχε αγοράσει το 2007 την Austria Cards (το 85%) και το 2011 απέκτησε τον πλήρη έλεγχο.
Το 2013 ο Νίκος Λύκος κάνει δημόσια πρόταση προς 1,50 ευρώ ανά μετοχή για την αγορά του συνόλου των μετοχών της Inform Λύκος.
Η πρόταση αποτυγχάνει αφού το τίμημα ήταν εξαιρετικά χαμηλό.
Το 2014 επανέρχεται για να εξαγοράσει την Austria Cards αλλά και πάλι υπάρχουν αντιδράσεις.
Τελικά η Austria Cards αγοράστηκε προς 40 εκατ. ευρώ από εταιρεία του Νίκου Λύκου και μάλιστα τα μισά από τα κεφάλαια που πήρε η Inform δόθηκαν στους μετόχους ως επιστροφή (δηλαδή τα περισσότερα στον βασικό μέτοχο).
Η Austria Cards είναι σήμερα η βασική μέτοχος της Lykos και επιστρέφει στο Χρηματιστήριο με διασυνοριακή συγχώνευση και παράλληλη εισαγωγή στο Χ.Α. και στο Χρηματιστήριο της Βιέννης.
Όμως αυτή τη φορά επιστρέφει με μία αξία πολλαπλάσια.
Αν πριν από 10 χρόνια περίπου άξιζε 40 εκατ. ευρώ, σήμερα οι μέτοχοι της Inform θα πάρουν μία μετοχή της Austria Cards για κάθε 4,57 μετοχές της Inform Λύκος που κατέχουν. Δηλαδή η αποτίμηση βγαίνει 4,5 φορές μεγαλύτερη ή 220 εκατ. ευρώ (47 εκατ. ευρώ αποτίμηση της Lykos επί 4,57 φορές σχέση ανταλλαγής).
Και τα μεγέθη είναι διαφορετικά: Με βάση το ενημερωτικό και τα αποτελέσματα 2021 η AustriaCard είχε πωλήσεις 177,9 εκατ. ευρώ, EBITDA 26,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 10,04 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ήταν στα 68,4 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 85 εκατ. ευρώ με το σύνολο του ενεργητικού στα 226,3 εκατ. ευρώ.
Η Λύκος το 2021 είχε πωλήσεις 75 εκατ. ευρώ, EBITDA 6,7 εκατ. ευρώ και ζημία 34 χιλ. ευρώ.
Σε επίπεδο πωλήσεων η Austria Cards είναι 2,4 φορές μεγαλύτερη και 4 φορές σε επίπεδο EBITDA.
Δηλαδή με βάση τις αποτιμήσεις μέσα σε 10 χρόνια η αξία της Austria Cards έγινε 4,5 φορές μεγαλύτερη.
Διόλου άσχημα για τον βασικό μέτοχο.

Η μετοχική σύνθεση πριν και μετά

Πριν τη διασυνοριακή συγχώνευση στην AustriaCard ο Νίκος Λύκος έχει το 83,28% και ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος το 1,21%. Η ελεύθερη διασπορά είναι 15,51%. Στην Inform Λύκος η AustriaCard έχει 70,79% και η Όλγα Λύκο 9,42%.
Η ελεύθερη διασπορά είναι 19,79%. Μετά τη συγχώνευση ο Νίκος Λύκος θα έχει το 77,25%, ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος το 1,48% και η ελεύθερη διασπορά θα είναι 21,27%.
Σήμερα, ένας μέτοχος της Λύκος με 1.000 μετοχές θα λάβει 218 μετοχές του νέου σχήματος.
Σήμερα η Austria Card έχει 16,86 εκατ. μετοχές, η Λύκος 20,57 εκατ. μετοχές και το νέο σχήμα θα έχει 18,17 εκατ. μετοχές.

Με 13,42 ευρώ η τιμή εκκίνησης

Η έναρξη διαπραγμάτευσης στο ΑΤΗΕΧ και το VSE όλων των Μετοχών (δηλαδή των Αρχικών Μετοχών και των Νέων Μετοχών που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της Διασυνοριακής Συγχώνευσης) αναμένεται να λάβει χώρα την ή περίπου την 27 Μαρτίου 2023.
Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης Μετοχών έχει οριστεί σε €13,42, σύμφωνα με την από Απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης της 17ης Ιανουαρίου 2023 με βάση την αποτίμηση που περιλαμβάνεται στο Fairness Opinion της PwC.
Με βάση την τιμή της Inform και την τιμή της Austria Cards υπάρχει σημαντικό περιθώριο καθώς δίνει τιμή πάνω από 2,93 ευρώ.
Η Σχέση Ανταλλαγής καθορίστηκε από το Συμβούλιο Διοίκησης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Απορροφώμενης Εταιρείας σε 4,57104863077406 μετοχές της Απορροφώμενης Εταιρείας για κάθε μία Νέα Μετοχή της Απορροφώσας Εταιρείας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης