Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα εννεαμήνου της ΕΥΔΑΠ – Πίεση λόγω ενεργειακού κόστους

tags :
Μια ματιά στα αποτελέσματα εννεαμήνου της ΕΥΔΑΠ – Πίεση λόγω ενεργειακού κόστους
Τα κέρδη προ φόρων από 57,7 εκατ. ευρώ υποχώρησαν στα 28,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο
Σχετικά Άρθρα
Η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ είναι μία από τις περιπτώσεις όπου φαίνεται η επίδραση του αυξημένου ενεργειακού κόστους στα κέρδη, καθώς η εταιρεία δεν μετακύλισε το αυξημένο αυτό έξοδο στους καταναλωτές.
Έτσι τα κέρδη είναι σημαντικά μειωμένα έναντι της περσινής περιόδου.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που «ομορφαίνουν» κάπως την εικόνα και δεν είναι τόσο αρνητική όπως για παράδειγμα της ΕΥΑΘ, που αντιμετώπισε το ίδιο θέμα με το κόστος και τη μη μετακύλιση.
Οι πωλήσεις εμφανίζονται λίγο αυξημένες και στα 261,6 εκατ. ευρώ από 257,5 εκατ. ευρώ, αλλά το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε μειώνοντας τα μικτά κέρδη στα 107,6 εκατ. ευρώ από 129,3 εκατ. ευρώ.
Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης αυξήθηκαν επίσης ενώ μία απομείωση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που στο εξάμηνο είχε ευνοήσει την εισηγμένη είχε στο τρίτο τρίμηνο ζημιά με αποτέλεσμα στο εννεάμηνο το όφελος να περιοριστεί στα 1,3 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων από 57,7 εκατ. ευρώ υποχώρησαν στα 28,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο αφού στο τρίτο τρίμηνο κατήλθαν στα 8,1 εκατ. ευρώ από 33,8 εκατ. ευρώ.
Πέρυσι ο φόρος ήταν αυξημένος στην ΕΥΔΑΠ (22,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο) και έτσι επειδή φέτος είναι μόλις 7,3 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη εμφανίζουν καλύτερη εικόνα (21,1 εκατ. ευρώ από 34,7 εκατ. ευρώ).
Από την άλλη κάποιες πληρωμές υποχρεώσεων προς τρίτους έχουν μειώσει στο εννεάμηνο τα ταμειακά διαθέσιμα.
Τα ίδια κεφάλαια υποχώρησαν στα 806,1 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 310 εκατ. ευρώ αλλά και πάλι είναι σε επίπεδο που δικαιολογούν μία έκτακτη διανομή που είχε προαναγγείλει η διοίκηση αλλά δεν έχει ενημερώσει ακόμα.
Ίσως την επόμενη εβδομάδα που έχει και ενημέρωση δημοσιογράφων προκύψουν περισσότερα.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης