Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πτωτικά λόγω ΕΚΤ αλλά καλύτερα από τις ξένες αγορές

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πτωτικά λόγω ΕΚΤ αλλά καλύτερα από τις ξένες αγορές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Η απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων ήταν η αναμενόμενη, αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με τον ίδιο ρυθμό για περισσότερο χρόνο από ότι αρχικά αναμενόταν. Οι αγορές πιέστηκαν σημαντικά και ακολούθησε και η δική μας αλλά με μικρότερη ένταση. Καλύτερη η εικόνα σε επίπεδο δεικτών, αλλά νομίζουμε πως έχει να κάνει με τη βαρύτητα. Βρίσκει μια-δυο μετοχές και κάνει τη διαφορά, εδώ και κάποιες εβδομάδες. Υπάρχουν φυσικά και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις λόγω επικείμενων επιχειρηματικών συμφωνιών αλλά και κερδοφορίας. Ο Γ.Δ στο -0,71% και οι τράπεζες στο -1,18% με χαμηλό τζίρο 57,5 εκατ. ευρώ.

FTSE 25: Παίζουν με τις βαρύτητες των μετοχών. Κάποια στιγμή στις 15:00 είχαμε τρεις μετοχές από το δείκτη με άνοδο λίγο πάνω από 1%, 4 από την άλλη με πτώση λίγο πάνω από 1% και συνολικά 8 με άνοδο και 17 με πτώση. Ο δείκτης ήταν οριακά αρνητικός. Αργότερα όταν οι ξένες αγορές έχαναν πάνω από 2% και ο FTSE 25 μόλις 0,9% είχαμε 5 μετοχές με απώλειες άνω του 2% και άλλες 7 με απώλειες άνω του 1%. Ενισχύονταν μόλις 5 από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Τελικά στο κλείσιμο είχαμε 20 πτωτικές και 5 ανοδικές. Ο FTSE 25 υποχώρησε 0,73%. Οι 4 από τις 5 που ενισχύθηκαν διαμορφώνουν το δείκτη με ποσοστό 26%.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Περιμένουμε και τις τελευταίες να δημοσιεύσουν αλλά νομίζουμε πως η συνολική εικόνα είναι ενθαρρυντική. Βλέπουμε κάποια υποχώρηση στο growth στην πληροφορική, μία αξιόλογη επίδραση στον κλάδο των μετάλλων από την υποχώρηση των τιμών, πολλές εταιρείες να έχουν απαξιωθεί αλλά και αρκετές να είναι τσάμπα. Θα ξαναγράψουμε πως θεωρούμε ότι έγιναν μεγάλες ανατιμήσεις από πολλές εισηγμένες για να καλύψουν τα αυξημένα κόστη και όχι μόνο τα κάλυψαν αλλά έγραψαν και υπερκέρδη. Κάπως έτσι ξέφυγε και ο πληθωρισμός.

ΟΤΕ: Εταιρείες σαν και το συγκεκριμένο Οργανισμό δεν υπάρχουν. Που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια και έχουν ελάχιστο δανεισμό και που ανταμείβουν τους μετόχους τους γενναιόδωρα. Ωστόσο, μία τέτοια μηχανή παραγωγής χρήματος μπορεί να βάλει το βασικό μέτοχο σε σκέψεις να την αποσύρει από το Χ.Α. ή μπορεί να έχουν αλλάξει τα σχέδιά του συνολικά για τις χώρες που δραστηριοποιείται. Δε θέλουμε ως στήλη να αποχωρήσει ένας τέτοιος κολοσσός από το Χρηματιστήριο. Θα είναι τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία του. Στα 14,82 ευρώ και στο +0,82%.

ΔΕΗ: Το deal στη Ρουμανία μπορεί να είναι δυνατό, αλλά μία εταιρεία με τα δανεικά της ίσως να τη βαρύνει αρκετά. Δεν έχουμε εικόνα για τα νούμερα της ENEL επομένως απλά κάνουμε μία υπόθεση και δε παίρνουμε θέση προς το παρόν. Στα 6,59 ευρώ και στο -0,08%. Θα λέγαμε πως δεν ενθουσιάστηκε η αγορά.

ATTICA GROUP: Η συμπεριφορά της σήμερα στο ταμπλό δείχνει ότι πλέον οι περισσότεροι βλέπουν δημόσια πρόταση. Γι΄ αυτό και ο όγκος σήμερα ήταν μικρότερος από το χθεσινό. Σε νέα υψηλά 15 μηνών η μετοχή και στα 1,23 ευρώ.

ΑΝΕΚ: Για χάρη του βασιλικού ποτίζεται και η γλάστρα, λέει ο λαός. Εδώ βέβαια που είναι στην επιτήρηση μπορεί να κάνει +20%, αλλά η ΑΤΤΙΚΑ που είναι κύρια αγορά κάνει +10%. Επομένως πιο γρήγορα θα πάει η ΑΝΕΚ και θα μας δείξει που πρέπει να πάει και η ΑΤΤΙΚΑ αφού υπάρχει σχέση ανταλλαγής. Με βάση τη σχέση ανταλλαγής και αν υποθέσουμε ότι θα γίνει δημόσια πρόταση στα 2,50 ευρώ πρέπει να πάει στα 0,30 ευρώ, δηλαδή άλλο ένα 100% από εδώ. Στα 0,1530 ευρώ με άνοδο 20% και πολλά ανεκτέλεστα.

PREMIA: Η στήλη περίμενε πως η αποχώρηση γνωστού fund θα έφερνε αντίδραση από τα 1,05 ευρώ, αλλά στη συνέχεια προέκυψε και άλλος πωλητής. Σήμερα αλλά και χθες είδαμε βελτίωση της αποτίμησης. Ειδικά σήμερα είδαμε άνοδο με μικρότερο όγκο, άρα μπορεί να τελειώνει ο πωλητής και να βγάλει μία καλύτερη κίνηση. Στα 1,11 ευρώ και στο +3,26%.

LAVIPHARM: Την επόμενη εβδομάδα θα μάθουμε το ποσοστό της κάλυψης, αφού τώρα γίνεται η διάθεση των αδιάθετων βάσει των προεγγραφών. Δυνατός αγοραστής στα 0,42 ευρώ αλλά του έδωσαν εύκολα τα κομμάτια. Στο +2,44% με όγκο 121 χιλ. τεμάχια. Αν καλυφθεί πλήρως η αύξηση τότε η αποτίμηση θα λέει 78,8 εκατ. ευρώ.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Δεν ήταν καλά τα αποτελέσματα, αλλά χρειάζεται καιρός για να ανοίξεις άλλες αγορές και να μειώσεις την εξάρτησή σου από ένα μεγάλο πελάτη, όπως ήταν η Κίνα.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Στα περσινά επίπεδα οι πωλήσεις και στα 160,5 εκατ. ευρώ αλλά τα κέρδη προ φόρων και τόκων υποχώρησαν 26,3% και στα 13,01 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.

REDS: Η δημόσια πρόταση έχει τελειώσει εδώ και καιρό με το βασικό μέτοχο να δηλώνει από την αρχή πως δεν επιθυμεί να βγει η εταιρεία από το Χ.Α. Όμως καθημερινά υπάρχει εντολή αγοράς 3,5 εκατ. τεμαχίων στα 2,48 ευρώ.

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Βελτιωμένα τα νούμερα στο εννεάμηνο.

ΜΕΖΖ: Ωραία κίνηση από Galaxy και Sunrise.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης