Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Τα 3 χαρτιά από Μ που ξεχώρισαν και έφεραν άνοδο του Γ.Δ.

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Τα 3 χαρτιά από Μ που ξεχώρισαν και έφεραν άνοδο του Γ.Δ.
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Τρία χαρτιά από Μ ξεχώρισαν σήμερα. Τρομερή κίνηση από ΜΠΕΛΑ. Συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και σήμερα ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ. Θα προσθέταμε και τη ΜΙΓ που έκανε τρομερό όγκο και διακύμανση αλλά δεν επηρεάζει δείκτες. Κατά τα λοιπά το Χρηματιστήριο και σήμερα έδειξε πως έχει δυνάμεις και μπορεί και ακόμα πιο ψηλά. Γίνονται κινήσεις ωραιοποίησης αποτιμήσεων αλλά υπάρχουν και νέα που βοηθούν στη βελτίωση των αποτιμήσεων.

ΦΘΗΝΑ ΧΑΡΤΙΑ: Δεκάδες τα τσάμπα χαρτιά. Πολλά τα υποτιμημένα, αλλά δεν παίρνουν αυτό που αξίζουν λόγω έλλειψης επενδυτών. Εμείς θα σημειώσουμε και το γεγονός ότι κάποιοι κυνηγούν και την τύχη τους με κάποια άλλα χαρτιά, τα οποία επί χρόνια οι επιχειρηματίες τα διέλυσαν, αλλά τώρα θα μετατρέψουν τις εταιρείες σε κολοσσούς. ΘΑ κάνουν και ΘΑ δείξουν. Αφήστε τα αυτά και κοιτάτε θεμελιώδη. Από τα ΘΑ ένα βγαίνει και δέκα όχι.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μια χαρά και με ευκολία δημοσιεύουν μία-μία οι εισηγμένες αποτελέσματα για τους 9 μήνες. Μάλιστα κάποιες δίνουν και καθαρά κέρδη αν και δεν είναι υποχρεωμένες. Και μη μας πείτε ότι δεν τα έχουν έτσι κι αλλιώς και ότι λόγω της υποχρέωσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δημοσίευσαν. Οι διοικήσεις τα ξέρουν. Ας τα δίνουν λοιπόν και στους μετόχους, έστω και χωρίς λογιστική κατάσταση. Βοηθάει στη διαφάνεια και στην αξιοπιστία συνολικά της αγοράς. Μεγάλος ο όγκος δουλειάς αυτές τις ημέρες και μπορεί να μας ξεφύγει και κάτι… Δύο μάτια έχουμε που να τα προλάβουμε όλα.

JUMBO: Επιτέλους! Η διοίκηση αύξησε επιτέλους την εκτίμηση για το τζίρο του 2022 και τώρα περιμένει αύξηση πωλήσεων 13%. Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν 2-5% αλλά εδώ και μήνες φαινόταν ότι είχε βάλει χαμηλά τον πήχη. Τώρα οι αναλυτές περιμένουν κέρδη 220 εκατ. ευρώ με πωλήσεις 940 εκατ. ευρώ. Η μετοχή ξέφυγε ανοδικά αλλά νομίζουμε πως ο σωστός επενδυτής είχε τοποθετηθεί ήδη και δεν περίμενε τη διοίκηση να του πει ότι θα πάνε πάνω από +10% οι πωλήσεις. Φαινόταν μήνες τώρα. Στα 16 ευρώ και στο +6,24%. Βάλτε και το τελευταίο μέρισμα που έκοψε πριν λίγες μέρες.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Οριακά κάτω από τα 20 ευρώ το σημερινό νέο ιστορικό υψηλό και υψηλό ημέρας. Έγινε παρουσίαση του εταιρικού μετασχηματισμού και ουσιαστικά γίνεται spin off στη ΜΕΤΚΑ και γίνεται και μία άλλη εταιρεία παραχωρήσεων. Συνήθως spin off κάνεις για να ξεχωρίσεις δραστηριότητες ή και για είσοδο στο χρηματιστήριο.

MOTOR OIL: Οι νέες εκτιμήσεις της Eurobank Equities κάνουν λόγο για καθαρά κέρδη 857,1 εκατ. ευρώ το 2022, και 388,9 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ περιμένει μέρισμα 1,54 ευρώ ανά μετοχή το 2022 και 1,32 ευρώ το 2023. Στα 21,14 ευρώ και στο +2,52% με όγκο 164 χιλ. τεμάχια.

MIG (απάντηση): Με αποτίμηση 220 εκατ. ευρώ χθες η Attica Group, ανακοινώνεται συμφωνία πώλησης με τίμημα που δίνει 560 εκατ. ευρώ. Όχι; Δεν είναι mega deal; Φανταστείτε να την έδινε στα 220 εκατ. ευρώ και να έμεναν και 200 εκατ. δάνεια και κάτι ψιλά. Επίσης αυτή η συμφωνία έστειλε σήμερα ΑΤΤΙΚΑ και ΑΝΕΚ στο limit up και με πολλά ανεκτέλεστα… Η MIG από -30% βρέθηκε ακόμα και θετική και έκλεισε με μικρές απώλειες.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Είχε κάνει μία προειδοποίηση η διοίκηση και φαίνεται η υποχώρηση στο τρίτο τρίμηνο, αλλά και πάλι τσάμπα είναι η μετοχή. Στο εννεάμηνο τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν στα 51,9 εκατ. ευρώ από 57,2 εκατ. ευρώ. Περίπου 11 εκατ. ευρώ λιγότερα ήταν τα φετινά κέρδη προ φόρων του τρίτου τριμήνου έναντι του περσινού. Αξίζει να κάνουμε μία σύγκριση με την Πλαστικά Θράκης, όπου η αποτίμηση της Κρήτης είναι πάνω από διπλάσια, αλλά τα μεγέθη δεν είναι διπλάσια. Και οι δύο βαθιά υποτιμημένες. Το -6,59% σήμερα στα ΠΛΑΚΡ μάλλον έγινε από κάποιον που δε βλέπει την αποτίμηση (427 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με τα κέρδη.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Επιβεβαιώνεται αυτό που πιστεύει η στήλη για τις εταιρείες του κλάδου, ότι δηλαδή τα πολύ χαμηλά p/e δικαιολογούνται καθώς έχουμε να κάνουμε με αποθέματα κτλ. Μέχρι ένα βαθμό βέβαια, γιατί στη συγκεκριμένη αλλά συνολικά στον κλάδο είχαν κατέβει υπερβολικά χαμηλά τα p/e. Το τρίτο τρίμηνο δεν ήταν καλό και είχε μειωμένα EBITDA και κέρδη προ φόρων και τόκων. Ωστόσο στο εννεάμηνο τα κέρδη προ φόρων και τόκων υποχώρησαν στα 16,8 εκατ. ευρώ από 17,8 εκατ. ευρώ.

ΕΛΒΕ: Το τρίτο τρίμηνο έχει σημαντική βελτίωση αλλά το πρώτο εξάμηνο δεν ήταν καλό και έτσι συνολικά στο εννεάμηνο τα EBITDA μειώθηκαν στα 3,065 εκατ. ευρώ από 3,78 εκατ. ευρώ.

CENTRIC: Με καθαρό ταμείο 17,8 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο και βελτιωμένο τζίρο και EBITDA. Όμως είναι φτωχά τα αποτελέσματα και ή πρέπει να δούμε καλύτερο growth ή να επιστρέψει κάτι στους μετόχους από το ρευστό που κουβαλάει εδώ και χρόνια.

MEDICON: Αν και μειωμένα τα νούμερα είναι εξαιρετικά και φυσικά πρέπει να θυμίσουμε ότι πέρυσι ωφελήθηκε από τα προϊόντα Covid. Τώρα όμως με κέρδη προ φόρων κάτι λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ και αποτίμηση στα 13,5 εκατ. ευρώ μάλλον θα πρέπει να την ξαναδούν οι επενδυτές. Έκανε όγκο πάντως και ενισχύθηκε 3,3%.

ΚΡΕΚΑ: Φτωχά και έντονα αρνητικά τα αποτελέσματα. Το ενδιαφέρον εδώ είναι στο «κούρεμα» αλλά η εταιρεία αναφέρει πως δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με το αίτημά της να τα βρει με το do Value.

LAVIPHARM: Στο +13,89%. Τέλος το δικαίωμα αρχίζει η προσπάθεια να καλυφθούν τα αδιάθετα που θα υπάρξουν.

ΛΥΚΟΣ: Στο +6,12% λόγω εννεαμήνου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης