Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Τζίρος 284 εκατ. ευρώ λόγω MSCI – Επιλεκτικά πάλι οι επενδυτές

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Τζίρος 284 εκατ. ευρώ λόγω MSCI – Επιλεκτικά πάλι οι επενδυτές
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Συσσωρευτικά και περιμένοντας τις κινήσεις των ξένων για το rebalancing των δεικτών MSCI και ό,τι άλλο κάνουν τέλος Νοεμβρίου τέλος πάντων με τα βιβλία τους. Έτσι κινήθηκε η συνεδρίαση με το τζίρο βέβαια να είναι αυξημένος έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τελικά ανήλθε στα 284 εκατ. ευρώ μαζί με 29 εκατ. ευρώ πακέτα περίπου. Πάνω από 106 εκατ. ευρώ έκανε η Τέρνα Ενεργειακή. Δυνατό κλείσιμο από ΕΤΕ, ΚΟΥΕΣ, ΜΠΕΛΑ και ΕΥΡΩΒ

DEALS: Αν ναυαγήσουν δύο σημαντικά deals, ίσως επηρεάσουν και την αγορά έστω και αν το ένα δεν αφορά εισηγμένη.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η υποχώρηση το Νοέμβριο. Αποκλιμακώθηκε στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο λόγω της υποχώρησης του ενεργειακού κόστους. Ίσως να δούμε και επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Στην Ελλάδα στο 9% από 9,5% τον Οκτώβριο.

VIOHALCO: Δυνατή κίνηση και βοήθησε την αγορά. Κυρίως όμως βοηθάει τον εαυτό της καθώς μειώνει τις απώλειες από την αρχή του έτους. Με τέτοιες θυγατρικές μάλλον η μετοχή ήταν υποτιμημένη και προσπαθεί τώρα να πλασαριστεί πιο ψηλά στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων. Εξαιρετικά υποτιμημένη η ΕΛΧΑ, ενώ εντυπωσιάζουν οι δουλειές που ανακοινώνει κάθε τόσο η Cenergy. Στα 4,25 ευρώ και στο +2,04%.

JUMBO: Δυνατό μάζεμα στη μετοχή. Στα 15,19 ευρώ και στο +1,47% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή και λόγω της εισόδου της στον MSCI και ίσως των δημοσιευμάτων που έχουν και το ένα σενάριο και το άλλο. Για να δούμε πιο θα επιβεβαιωθεί. Αργεί πάντως το deal. Συνολικά έκανε 5,4 εκατ. τεμάχια και 106 εκατ. ευρώ τζίρο ενώ έκλεισε με απώλειες 2,40%.

ΑΔΜΗΕ: Με υψηλό όγκο και πάλι η μετοχή από το ξεκίνημα. Πιο επιθετικός σήμερα ο πωλητής την πήγε αρκετά χαμηλά, αν και είχε ξεκινήσει καλά η μετοχή. Στα 1,73 ευρώ και στο -1,93% με 2,16 εκατ. τεμάχια όγκο εκ των οποίων 1,81 εκατ. τεμάχια έγινε μέσω πακέτου.

ΟΤΕ: Απίστευτος ο όγκος στη μετοχή. Δεν είχαν συμπληρωθεί τρεις ώρες συνεδρίασης και είχε φτάσει στις 880 χιλ. τεμάχια, με κάποια πακέτα βέβαια. Τελικά έκανε 2,6 εκατ. τεμάχια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η ΕΤΕ στο υψηλό ημέρας και στα 3,87 ευρώ με άνοδο 2,93%. H ΕΥΡΩΒ στο +1,21% και οι δύο άλλες συστημικές με απώλειες άνω του 1%.

ΕΧΑΕ: Όταν έχεις ένα μαγαζί που κάποτε ήταν γωνία στην Ερμού και τώρα στην Αθηνάς και μάλιστα χαμηλά, αλλά θέλεις να το ξαναπάς Ερμού, οφείλεις να κάνεις τα πάντα. Ο νέος CEO έχει δει πολλούς και νομίζουμε πως έχει όραμα και μακάρι να είμαστε και εμείς και αυτός καλά και κυρίως να είναι στη θέση του το 2030 για να μας πει αν αυτά που έχει βάλει στόχο τα πέτυχε. Είναι όμως λίγο μακριά το 2030.

Φυσικά και δεν είναι εύκολο να πας την αποτίμηση του Χ.Α. στο ύψος του ΑΕΠ σε ελάχιστο χρόνο. Ακόμα και στις καλές εποχές του Χρηματιστηρίου, θυμόμαστε τη Citigroup να γράφει στις εκθέσεις της πως το ΧΑ έχει τη χαμηλότερη σχέση αποτίμησης προς ΑΕΠ και είναι το φθηνότερο. Έτσι παραμένει και σήμερα η εικόνα. Όμως πρέπει να γίνει κάποια στιγμή μία βελτίωση αυτής της σχέσης με μεγάλες εταιρείες και με βελτίωση των αποτιμήσεων αυτών που έμειναν.

INTRALOT: Απογοήτευση από το ύψος της καθαρής θέσης. Περιμέναμε την τηλεδιάσκεψη μήπως πουν κάτι, γιατί είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες για έξοδο από επιτήρηση. Τα είπε κάπως μπερδεμένα η διοίκηση και στάθηκε αλλού σε σχετική ερώτηση, αλλά η ζημιά έχει να κάνει με την αποτίμηση στα βιβλία της και με το τίμημα εξαγοράς ή όπως είπαν «αγοράσαμε κάτι που ήδη ενοποιούσαμε». Αν δει κάποιος τις συσσωρευμένες ζημιές του ομίλου πριν τη συναλλαγή, μετά την αναδιάρθρωση και την πώληση του ποσοστού της αμερικανικής θυγατρικής και την επαναγορά του τώρα, βλέπει μεγάλες αυξομειώσεις στις συσσωρευμένες ζημιές. Τώρα επέστρεψαν εκεί που ήταν πριν. Όπως και να ‘χει με αυτήν την καθαρή θέση δε βγαίνει από επιτήρηση. Θα καθυστερήσει όπως καθυστερούν και τα σχέδια για είσοδο σε κεφαλαιαγορά στις ΗΠΑ, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά. Στο -9,40% η μετοχή και με όγκο 628 χιλ. τεμάχια. 

ΔΡΟΜΕΑΣ: Λες και προσβλήθηκαν από το χθεσινό μας σχόλιο και θέλησαν να μας διαψεύσουν. Ξαφνικά σήκωσε τζίρο και κατέγραψε άνοδο. Όμως ο πωλητής υπάρχει και ήταν γεμάτη η πλευρά των πωλητών από καλές εντολές. Στα 0,3020 ευρώ με 46 χιλ. τεμάχια, αλλά και υψηλό στα 0,3210 ευρώ.

REVOIL: Παρά τα ισχυρά μεγέθη υπάρχουν πωλητές.

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: Και με όγκο σήμερα και με μεγάλες εντολές αγοράς. Στο +12,38%.

ΑΚΡΙΤΑΣ: Αύξησε και αυτός όγκο! Στο +18,92%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης