Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Διατηρείται το ανοδικό momentum – Επηρεάζει η αποκοπή του μερίσματος των ΕΛΠΕ

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Διατηρείται το ανοδικό momentum – Επηρεάζει η αποκοπή του μερίσματος των ΕΛΠΕ
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με ισχυρή άνοδο άνω του 1% άνοιξαν οι κυριότερες αγορές της Ευρώπης και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά τον εκπληκτικό Οκτώβριο, ακολουθεί. Έχει βέβαια το μέρισμα των ΕΛΠΕ που επηρεάζει και μειώνει τα κέρδη. Κινείται πάνω από τις 875 μονάδες με μέτριες συναλλαγές.

ΠΟΡΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ: Ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει κάτι, ούτε με την πρόσφατη άνοδο, ούτε με την προηγούμενη υποχώρηση. Παραμένει εντός της συσσώρευσης και παίζει μεταξύ 780-900 μονάδες. Δε θεωρούμε πιθανή μία διάσπαση στην παρούσα χρονική περίοδο και μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Μάλλον το σενάριο της συνέχισης της συσσώρευσης είναι το πιθανότερο. Αυτό μας μεταφέρουν και κάποια στελέχη της αγοράς.

ΕΛΠΕ: Διαπραγματεύεται χωρίς το έκτακτο μέρισμα των 0,40 ευρώ ανά μετοχή από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Η μερισματική απόδοση είναι μεγάλη και επηρεάζει την πορεία της μετοχής και των δεικτών που συμμετέχει. Στα 6,58 ευρώ και στο -4,78% στο ξεκίνημα. Σημειώνουμε τη σημερινή αναφορά της Piraeus Securities: «θα παραμέναμε αγοραστές στα διυλιστήρια, λόγω των ισχυρών προοπτικών των περιθωρίων διύλισης στο πετρέλαιο».

ΑΔΜΗΕ (απάντηση): Είναι πραγματικά εξοργιστική η συμπεριφορά της μετοχής στο ταμπλό, καθώς συνεχίζει να βαδίζει στο δρόμο της αδιαφορίας και της απαξίωσης. Μας κάνει εντύπωση που κανείς αναλυτής δεν ασχολείται, που εδώ και μήνες δεν έχουμε εντοπίσει αγοραστικό ενδιαφέρον, που δε βλέπουμε και κάποιον από την εταιρεία ή το βασικό μέτοχο να ασχολείται. Δυστυχώς, στο Χ.Α, σε αυτό το μικρό χρηματιστήριο, οι μετοχές θέλουν και κάποιο σπρώξιμο για να ανέβουν. Μόνες τους δεν πάνε ακόμα και αν είναι βαριά χαρτιά. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ναι, πλέον είναι η μετοχή με τη μικρότερη αποτίμηση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και υπάρχουν άλλες υποψήφιες.

ΔΕΗ: Παραμένει στο επίκεντρο και συνεχίζει ανοδικά. Στα 6,4250 ευρώ με καλό όγκο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με άνοδο 0,6% ο τραπεζικός δείκτης και πάνω από τις 605 μονάδες. Ξεχωρίζει στο άνοιγμα η Alpha Bank, η οποία πάλι έχει μείνει πίσω. Για να δούμε θα μπορέσει να πιάσει ξανά το 1 ευρώ;

PREMIA: Με το άνοιγμα έκανε όγκο 50 χιλ. τεμάχια και πήγε στο +2,82%,

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: Αποτελέσματα χρήσης έχουμε εδώ και είναι πάλι αρνητικά με αποτέλεσμα να γύρισε σε αρνητική και η καθαρή θέση. Το θέμα εδώ είναι πως έχει μεγάλες αποσβέσεις ο όμιλος και υψηλούς τόκους και τα EBITDA που δημιουργεί δε φτάνουν. Είχε πωλήσεις 30,8 εκατ. ευρώ από 28,4 εκατ. ευρώ και ζημία 1,7 εκατ. ευρώ από 439 χιλ. ευρώ. Μειώθηκε λίγο ο καθαρός δανεισμός αλλά και πάλι είναι στα 60 εκατ. ευρώ με τα ίδια να είναι στις -388 χιλ. ευρώ. Επιπλέον υπήρχαν ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 1,8 εκατ. ευρώ.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ: Από τις αγαπημένες μικρές της στήλης, καθώς τα τελευταία χρόνια εκτός από την άνοδο της μετοχής έχει σταθερά και υψηλά μερίσματα. Λίγο μειωμένο θα είναι το φετινό στα 0,10 ευρώ, ενώ δεν υπάρχει κάποια αναφορά για επιστροφή κεφαλαίου. Μειώθηκαν οι ελεύθερες ταμειακές ροές και ίσως θα πρέπει να τις βελτιώσει. Τα καθαρά κέρδη είναι μειωμένα παρά την αύξηση των πωλήσεων καθώς δεν υπήρχαν οι κρατικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού. Οι πωλήσεις στα 22 εκατ. ευρώ από 19,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 779 χιλ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ.

Δεν έχουμε καλό p/e αλλά έχουμε αποτίμηση χαμηλότερη από τα ίδια κεφάλαια. Έχουμε επίσης υψηλά αποθέματα 10,4 εκατ. ευρώ, που αν μειωθούν θα βελτιώσουν τα ταμειακά και θα γυρίσει ξανά σε αρνητικό καθαρό δανεισμό. Έχει καλή ακίνητη περιουσία σε σύγκριση με την αποτίμηση. Παραμένει επομένως φθηνή παρά τη μείωση των κερδών. Το μέρισμα στα 0,10 ευρώ.

CPI: Πωλήσεις 18 εκατ. ευρώ στη χρήση που έληξε 30/6/22 από 16,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 207 χιλ. ευρώ από 114 χιλ. ευρώ. Ίδια κεφάλαια 1,5 εκατ. ευρώ με αποτίμηση 6,1 εκατ. ευρώ. Θα λέγαμε πως είναι κάπως φτωχά τα μεγέθη σε σύγκριση με την αποτίμηση.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Τέτοια άνοδο κατέγραψε η αγορά και αυτή… ακούνητη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης