Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Παραμένει επιφυλακτικό το κλίμα – Προσπάθεια συσσώρευσης

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Παραμένει επιφυλακτικό το κλίμα – Προσπάθεια συσσώρευσης
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Σταθεροποιητικό το άνοιγμα, με την Ευρώπη να έχει ωστόσο απώλειες, αν και νωρίτερα τα ευρωπαϊκά παράγωγα κατέγραφαν άνοδο. Το επιφυλακτικό κλίμα επομένως διατηρείται και αναμένεται να μας επηρεάσει. Στήριξη θα μπορούσαμε να βρούμε στα εταιρικά αποτελέσματα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Γρήγορα έκανε 1 εκατ. τεμάχια όγκο η ΑΛΦΑ, τα μισά σε πακέτο. Έχει πωλητή και υποχωρεί περίπου 1%. Λίγο καλύτερη εικόνα της ΕΤΕ από τις συστημικές.

ΕΥΔΑΠ: Ο τζίρος είναι αυξημένος αλλά και τα κόστη. Τα κέρδη προ φόρων είναι μειωμένα αλλά τα καθαρά σημαντικά υψηλότερα λόγω χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή. Τα καθαρά ανήλθαν στα 16,6 εκατ. ευρώ από 9,6 εκατ. ευρώ. Πλέον έχει γίνει η πληρωμή στο δημόσιο και το ταμείο είναι στα 281,5 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει γίνει η πληρωμή του μερίσματος, που έγινε μετά το εξάμηνο. Το ποσό της εκροής είναι μεγαλύτερο και έχει να κάνει με κάποια έξοδα που αφορούσαν το 2021, συν ΦΠΑ, παρακρατήσεις και άλλα που συνδέονται με τη συμφωνία.

Η διοίκηση πριν λίγο στην τηλεδιάσκεψη επανέλαβε πως το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα της επιστροφής κεφαλαίου. Τεράστιο το κόστος ενέργειας πλέον, αλλά έχουμε και νέα αύξηση στο μισθολογικό. Παρά την αύξηση στα κόστη το EBITDA ήταν σχεδόν σταθερό λόγω και αντιστροφής προβλέψεων αφού κέρδισε κάποιες δικαστικές υποθέσεις, αλλά και της βελτίωσης που καταγράφεται στην είσπραξη των απαιτήσεων. Οριακά υψηλότερα κινείται η μετοχή.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μεγάλη θα λέγαμε πως ήταν η συμμετοχή στην πρόταση εξαγοράς του ομολόγου και προχωρά στην αποπληρωμή 497 εκατ. ευρώ. Γίνεται σημαντική εξοικονόμηση τόκων και ουσιαστικά αντισταθμίζεται έτσι η απώλεια που έχει σε κέρδη και έσοδα από την πώληση της δραστηριότητας ΑΠΕ. Καμιά φορά για να απομοχλευθείς πρέπει να δώσεις κάποιο περιουσιακό στοιχεία και να ξαναρχίσεις…

ΑS COMPANY: Λογικά η τελική γραμμή θα φέρει πίεση στη μετοχή, αλλά η υποχώρηση των κερδών οφείλεται στην υποαξία από την αποτίμηση ομολόγων, η οποία στο τέλος Αυγούστου έχει μειωθεί σημαντικά. Όπως και να έχει στεκόμαστε στη σημαντική αύξηση του τζίρου και στο διπλασιασμό του EBITDA, αλλά κυρίως στα περίπου 16 εκατ. ευρώ που είναι το καθαρό ταμείο και δίνουν ουσιαστικά αποτίμηση μόλις 11 εκατ. ευρώ στην εισηγμένη.

Σημειώνουμε επίσης πως τα αποθέματα στο εξάμηνο είναι αυξημένα σημαντικά και συγκεκριμένα στα 10,6 εκατ. ευρώ από 4,5 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021, ενώ οι απαιτήσεις από πελάτες είναι σημαντικά μειωμένες στα 6,77 εκατ. ευρώ από 10,9 εκατ. ευρώ. Πραγματικά τσάμπα η μετοχή.

BYTE: Ισχυρό και εδώ το εξάμηνο με αύξηση πωλήσεων στα 23,4 εκατ. ευρώ από 18,88 εκατ. ευρώ και αύξηση κερδοφορίας στα 1,61 εκατ. ευρώ από 1,16 εκατ. ευρώ.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Τελειώνει μία υπόθεση που τράβηξε πολλά χρόνια και ουσιαστικά φέρει και ένα μέρος της ευθύνης για τις μετοχικές αλλαγές που έγιναν αλλά και την παύση της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Πιο παλιά είχαν γίνει συζητήσεις και ήταν κοντά στην απόκτηση του συγκεκριμένου, εξαιρετικού, ξενοδοχείου που είχε ανακαινίσει στις Σπέτσες, προκειμένου να σβηστεί η απαίτηση αλλά και να αναλάβει τα άλλα χρέη που είχε το ξενοδοχείο, σε συνεννόηση με την τράπεζα.

Τελικά, ανακοινώθηκε πως εισπράττει 2 εκατ. ευρώ ενώ η απαίτηση που έχει αναγνωριστεί αρχικά ήταν 10 εκατ. ευρώ. Πάντως είχε πάρει πρόβλεψη μεγαλύτερη η εταιρεία και υπολόγιζε ποσό μικρότερο από αυτό που τελικά λαμβάνει.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης