Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Καμπανάκι μέσω Βελγίου για τα αποτελέσματα της Τράπεζας της Ελλάδος

Καμπανάκι μέσω Βελγίου για τα αποτελέσματα της Τράπεζας της Ελλάδος
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη νομισματική πολιτική και συγκεκριμένα οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επηρεάσουν αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος.
Σχετικά Άρθρα

Η αύξηση των επιτοκίων θα φέρει ζημιές στις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου σε ανακοίνωσή της, η οποία δημοσιεύτηκε χθες.
Σημειώνεται πως η τράπεζα του Βελγίου μαζί με την Ελληνική είναι οι μόνες κεντρικές τράπεζες εισηγμένες σε χρηματιστήρια.
Χθες η Τράπεζα Βελγίου τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης λόγω επικείμενης ανακοίνωσης και όταν επέστρεψε υποχώρησε 27,5% και στα 1.055 ευρώ.
Ο λόγος είναι όπως αναφέρει πως οι πρόσφατες εξελίξεις στη νομισματική πολιτική και συγκεκριμένα οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επηρεάσουν αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο η τράπεζα επιθυμεί να εστιάσει την προσοχή της στα καθήκοντά της ως κεντρική τράπεζα που είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.
Με βάση σενάρια κινδύνου που έχει αναπτύξει αναμένει ζημιές το 2022, οι οποίες μπορεί να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.
Αυτό έχει να κάνει και με την επανεκτίμηση επενδυτικών χαρτοφυλακίων, αλλά κυρίως είναι το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης της νομισματικής πολιτικής. Έχουν αυξηθεί οι δαπάνες σε τόκους των καταθέσεων έναντι χαμηλών αποδόσεων.
Τώρα δεν μπορεί να εκτιμήσει το ύψος της ζημιάς και το πόσο θα επηρεάσει το μέρισμα.
Να σημειωθεί πως η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας είχε μία ανάλογη ανακοίνωση.
Πως θα επηρεαστούν τα αποτελέσματα της Τράπεζας της Ελλάδος; Η Τράπεζα δεν έχει δημοσιεύσει στο Χρηματιστήριο κάποια ανάλογη εκτίμηση μέσω ανακοίνωσης. 
Η μετοχή έκλεισε χθες στα 16,50 ευρώ με μικρές απώλειες 0,90% και αποτίμηση 327 εκατ. ευρώ.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης