Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Στο +30% η Attica Bank, ενισχύεται για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση – Οι λόγοι της ανόδου

Στο +30% η Attica Bank, ενισχύεται για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση – Οι λόγοι της ανόδου
Όπως είχε γράψει πρόσφατα το ΒΝ γίνονται διερευνητικές επαφές ώστε να βρεθούν και νέοι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου καθώς το υπάρχον σχήμα ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington δεν μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες
Σχετικά Άρθρα

Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση ενισχύθηκε η μετοχή της Τράπεζας Αττικής κλείνοντας στα 0,1154 ευρώ, κλειδωμένη στο +29,81% και όγκο 1,12 εκατ. τεμάχια με την κίνηση να αποδίδεται σε κινήσεις ωραιοποίησης ενόψει της νέας αναπροσαρμογής που θα υπάρξει λόγω ενεργοποίησης του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ύψους 22,8 εκατ ευρώ καταγράφονται στην μετοχή της Attica bank.
Μάχη με τον χρόνο φαίνεται πάντως ότι δίνει η Attica bank, μάχη για να διασωθεί καθώς η κατάσταση παραμένει θολή.
Ωστόσο οι βασικοί μέτοχοι δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την Attica bank «ανεξαρτήτως ζημιών».
Οι βασικοί μέτοχοι είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχοντας επενδύσει 153,76 εκατ και κατέχοντας σχεδόν το 62% της Attica bank και το 24,57% κατέχουν η RINOA μια κυπριακή εταιρία αναφερόμενη ως εταιρία συμφερόντων της Ellington και το ΤΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών.
Η RΙΝΟΑ κατέχει το 9,87% της Attica bank.
Ταυτόχρονα στο παρασκήνιο έχουν υπάρξει και διερευνητικές επαφές και με άλλους ενδιαφερόμενους αλλά δεν υπάρχει ακόμη αποκρυσταλλωμένη εικόνα…

Τι σημαίνει «ανεξαρτήτως ζημιών»

Με βάση πηγές προσκείμενες στους βασικούς μετόχους αναφέρεται ότι «υπάρχει συμφωνία μετόχων και θα τηρηθεί ανεξαρτήτως ζημιών, θα στηρίξουμε την Attica bank»
Σε ερώτηση το ανεξαρτήτως ζημιών είναι η πιο ουσιώδης παράμετρος.
«Ναι υπάρχει συμφωνία μετόχων για να ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica bank και προφανώς οι ιδιώτες μέτοχοι το Ellington και το ΤΜΕΔΕ θα στηρίξουν εφόσον δεν υπαναχωρήσει από την συμφωνία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας»

Παρέμβαση SSM θέτει όρους για την συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank

Το bankingnews σε ερώτηση που έθεσε στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών και υπάγεται στην ΕΚΤ ανέφερε στο bankingnews ότι ο νόμος που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ξεκάθαρα αναφέρει ότι το ΤΧΣ μπορεί να επενδύσει σε μια μη συστημική τράπεζα εφόσον κριθεί ότι είναι βιώσιμη και συμφέρουσα η επένδυση.
Θα αξιολογηθεί λοιπόν η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank με κριτήριο την βιωσιμότητας της επένδυσης.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.

Το BN είχε επίσης μεταδώσει 

Όπως είχε γράψει πρόσφατα το ΒΝ γίνονται διερευνητικές επαφές ώστε να βρεθούν και νέοι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου καθώς το υπάρχον σχήμα ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington δεν μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες.
Η νέα εξέλιξη, άπαξ και οι κεφαλαιακές ανάγκες ξεπεράσουν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις, είναι ότι δεν αρκεί η συμφωνία των τριών βασικών μετόχων, αλλά απαιτούνται και νέοι επενδυτές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κεφαλαιακές προκλήσεις.
Από τις διερευνητικές επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κάτι καινούργιο, ωστόσο υποδηλώνεται η πρόθεση της τράπεζας να παραμείνει αυτόνομη και να μη σπάσει σε good και bad bank.

Οι βασικοί λόγοι των νέων επαφών είναι:

1) Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με ποσοστό περίπου 62% και έχοντας επενδύσει 153,76 εκατ. ευρώ, θα πρέπει στην νέα ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank να δικαιολογήσει γιατί τα νέα κεφάλαια που θα εισφέρει καθιστούν βιώσιμη την επένδυσή του. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος το ΤΧΣ να υποστεί μεγάλη ζημιά, και ο SSM, ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών, να μην επιτρέψει τη συμμετοχή του. Ούτως ή άλλως, ο νόμος που διέπει το Ταμείο ορίζει με σαφή τρόπο ότι άπαξ και η Attica Bank, η οποία δεν είναι συστημική τράπεζα, μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ υπό τον όρο πως η επένδυση θα είναι βιώσιμη και δικαιογήσιμη.
2) Το ΤΜΕΔΕ έχει επενδύσει ήδη πάρα πολλά κεφάλαια, σωρευτικά 1 δισ. ευρώ, όλα αυτά τα χρόνια, οπότε οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα δημιουργήσουν μια δυσκολία στη διοίκηση του Ταμείου να πάρει εγκρίσεις αν δεν υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών μετόχων.
3) Το Ellington συμμετέχει –αν συμμετέχει– με ποσοστό 9,87% στην Attica Bank μέσω της κυπριακής RINOA. Προφανώς το Ellington δεν επιθυμεί να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Attica Bank, καθώς η τρέχουσα αποτίμηση της τράπεζας διαμορφώνει το P/BV μεταξύ 1,5 και 2, καθιστώντας παντελώς ασύμφορη την όλη επένδυση.

www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης