Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές με απώλειες άνω του 1%

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές με απώλειες άνω του 1%
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με απώλειες και γρήγορα ο DAX 40 έχανε άνω του 1% πλησιάζοντας και πάλι τις 14.000 μονάδες. Με σημαντικές απώλειες και κάτω από τις 880 μονάδες άνοιξε ο γενικός δείκτης. Πιέσεις και απώλειες άνω του 2% σε τράπεζες, Viohalco, Quest και Τιτάν. Τα όσα ανακοίνωσε η ΕΚΤ συνεχίζουν να δημιουργούν πιέσεις.

Η αύξηση των επιτοκίων βέβαια νομίζουμε πως σταδιακά θα επηρεάσει την ανάπτυξη. Επειδή ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει λόγω ενέργειας, νομίζουμε πως η αύξηση επιτοκίων δε θα ρίξει έτσι εύκολα το κόστος του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου. Άρα ο στασιμοπληθωρισμός ίσως να είναι πιο κοντά. Χρειάζονται πιο αποφασιστικές ενέργειες από την ΕΚΤ, η οποία όμως όπως είναι γνωστό αργεί να πάρει αποφάσεις. Το ζήσαμε και με την πανδημία. Στις ΗΠΑ τυπωνόταν χρήμα, στην Ευρώπη συσκέπτονταν.

Τεχνικά ο γενικός δείκτης μετά τη χθεσινή διάσπαση του εκθετικού των 200 ημερών σήμερα δείχνει σημαντική απομάκρυνση και μάλιστα με το τζίρο να είναι κάπως υψηλότερος από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

ΔΕΗ: Ανακοίνωσε την απόκτηση της Volterra και έχει ενδιαφέρον να μελετήσει κάποιος τον ισολογισμό της Volterra, τις συμμετοχές της και την εταιρική αξία που ανακοινώθηκε. Η ΔΕΗ είχε κάποια ποσοστά ήδη σε κάποιες θυγατρικές. Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες και ισολογισμό προκειμένου να έχουμε άποψη για το deal αλλά μία πρώτη εικόνα δείχνει πως η Άβαξ είναι κερδισμένη. Εκτιμώμενο EBITDA 12 εκατ. ευρώ αναφέρει κάποιος αναλυτής άρα ο δείκτης EV/EBITDA είναι πάνω από 10 φορές. Σε χαμηλά 19 μηνών η μετοχή της ΔΕΗ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Απώλειες άνω του 2% για όλες τις συστημικές. Προς τα 3,40 ευρώ η Εθνική και προς τα 0,91 ευρώ η ΑΛΦΑ. Προς τα 1,10 ευρώ κινείται η Πειραιώς ενώ η ΕΥΡΩΒ βλέπει τα 0,96 ευρώ.

ΕΛΠΕ: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο CEO τα λέει όπως είναι τα πράγματα. Με αυτά που ισχύουν είπε οι εταιρείες δεν μπορούν να κάνουν πολλά. Μικρό είναι το δικό τους μερίδιο στην τιμή. Οι φόροι και η τιμή του πετρελαίου είναι τα μεγαλύτερα. Άμα θέλει επομένως η κυβέρνηση να μη ξεφύγει η οικονομία και να πάμε σε ύφεση πρέπει να βοηθήσει στο να μαζευτούν οι τιμές. Δεν είναι εύκολο και δεν ξέρουμε αν έχει και τα περιθώρια να το κάνει. Στις 27 Ιουνίου κόβει καθαρό μέρισμα 0,095 ευρώ και οι μέτοχοι περιμένουν το έκτακτο από ΔΕΠΑ.

ΟΠΑΠ: Έρχεται και το δικό του μέρισμα και υπάρχει δικαίωμα επανεπένδυσης για τα 0,4750 ευρώ που είναι το καθαρό ποσό για το υπόλοιπο του μερίσματος. Στις 19/7 η αποκοπή. Υπάρχει και επιστροφή κεφαλαίου. Η απόδοση είναι λίγο πάνω από 10% συνολικά.

CENERGY: Στα 2,90 ευρώ άνοιξε η μετοχή και με απώλειες 3,33%.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (απάντηση): Επειδή λάβαμε κάποια ερωτήματα από αναγνώστες που αναφέρουν ότι η διοίκηση τους λέει για ξένους επενδυτές, αμερικανικό fund που θα μπει μέσω αύξησης κεφαλαίου κ.α., στο θέμα που δημοσιεύσαμε χθες αναφέραμε ότι η διοίκηση στη γενική συνέλευση θα εισηγηθεί πως δεν συντρέχουν λόγοι για αύξηση και πως βελτιώθηκαν τα ίδια (άλλωστε βγήκε από την επιτήρηση). Το αναφέρει στο σχέδιο αποφάσεων με τις προτάσεις του Δ.Σ. και είναι στο site της εταιρείας.

CENTRIC: Περιμένουμε πότε η επιτροπή συναλλαγών θα ελέγξει αυτές τις γελοιότητες. Εντολή πώλησης 35 χιλ. τεμαχίων στα 0,1935 ευρώ, δηλαδή στο -30% στην προσυνεδρίαση. Ακυρώθηκε δύο λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης και η μετοχή με 10 τεμάχια άνοιξε στο +8,70%. Υπάρχουν άραγε ελεγκτικές αρχές στο Χρηματιστήριο;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης