Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Η ΕΚΤ έστειλε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τον εκθετικό των 200 ημερών

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Η ΕΚΤ έστειλε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τον εκθετικό των 200 ημερών
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Οι αποφάσεις της ΕΚΤ άλλαξαν το κλίμα στις αγορές και η δική μας αγορά ακολούθησε με το γνωστό χαμηλό τζίρο των τελευταίων ημερών. Προφανώς και η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Προφανώς και πρέπει να μαζευτεί αυτό που συμβαίνει, αλλά ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού ανεβαίνει. Το ζητούμενο είναι να πέσουν οι τιμές στην ενέργεια, όχι να είναι ψηλά οι τιμές σε όλα τα είδη και να μην καταναλώνει ο κόσμος. Δε βλέπουμε όμως να γίνεται άμεσα αυτό και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Επομένως ίσως τα σενάρια για εκλογές που ακούγονται να μην είναι τόσο μακρινά.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Το κλείσιμο είναι κάτω από τον εκθετικό κινητό των 200 ημερών και αν επιβεβαιωθεί η τάση γίνεται και πάλι πτωτική.

ΔΕΗ: Αποτυπώνει την ανησυχία των επενδυτών και το σενάριο των εκλογών. Νέο χαμηλό 19 μηνών έγραψε σήμερα στα 5,8150 ευρώ. Έκλεισε στα 5,8750 ευρώ με απώλειες 2,08% και υψηλό πάλι όγκο συναλλαγών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Προφανώς και εδώ οι εκλογές επηρεάζουν όπως βέβαια επηρεάζει και ο υψηλός πληθωρισμός τα δάνεια. Μεγάλες απώλειες σήμερα για όλες τις συστημικές.

FOURLIS: Όπως έχει γράψει το ΒΝ, η ΙΚΕΑ International έχει ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή και η τροφοδοσία αποκαθίσταται σταδιακά, αν και υπάρχει ένα θέμα με τα πλοία που είναι «κολλημένα» στα λιμάνια. Λογικά το επόμενο διάστημα αναμένεται και η απόφαση για την ΑΕΕΑΠ. Σήμερα είδαμε μεγάλο όγκο στη μετοχή και άνοδο, επομένως δεν αποκλείεται να τέλειωσε και ο πωλητής που ταλαιπώρησε τη μετοχή και την οδήγησε στα 3,20 ευρώ περίπου. Στα 3,27 ευρώ και στο +2,51% με όγκο 222 χιλ. τεμάχια και θα είχε πάει καλύτερα αν δεν χάλαγε το κλίμα.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Έχει δημοσιεύσει τρίμηνο μόνο στο site της η εταιρεία και όχι στο χρηματιστήριο. Ούτε ανακοίνωση, ούτε κάποια άλλη ενημέρωση. Τέτοιο ενδιαφέρον για το θεσμό! Χρηματιστηριακά όμως σήμερα, άρχισαν οι αγοραστές να μαζεύουν υψηλότερα και μάλιστα δεν είδαμε τον πωλητή στα 266 ευρώ. Ίσως και να τελείωσε. Ίδωμεν. Στα 270 ευρώ και στο +3,05% με όγκο 1036 τεμάχια.

Πωλήσεις 280,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο από 263,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 21,7 εκατ. ευρώ από 24 εκατ. ευρώ. Ταμειακά διαθέσιμα και επενδύσεις 564,2 εκατ. ευρώ. Στα 27,7 εκατ. ευρώ οι λειτουργικές ταμειακές ροές, στα 10,3 εκατ. ευρώ οι εκροές από επενδυτικές και έτσι το ταμείο αυξήθηκε κατά 17,3 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση των 745 εκατ. ευρώ είναι αστεία.

CENERGY: Κλείσιμο στα 3 ευρώ με απώλειες 3,69%.

ΕΥΔΑΠ Vs ΕΥΑΘ: Κοιτώντας ψυχρά τα νούμερα και αν αφήσουμε εκτός τις πληροφορίες για νέα επιστροφή κεφαλαίου από την ΕΥΔΑΠ, η οποία θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη, μία σύγκριση με την ΕΥΑΘ, δείχνει πως μάλλον η Θεσσαλονίκη έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με την Αθήνα. Το καθαρό ταμείο της ΕΥΑΘ αντιστοιχεί σε 2,52 ευρώ ανά μετοχή με την τιμή της μετοχής να είναι 4,5 ευρώ περίπου και της ΕΥΔΑΠ στα 3,47 ευρώ με την τιμή να είναι στα 7,90 ευρώ περίπου.

Τα κέρδη του 2021 δίνουν p/e 14,4 φορές στην ΕΥΑΘ και 27,5 φορές στην ΕΥΔΑΠ, ενώ και σε όρους P/BV η ΕΥΑΘ είναι στις 0,87 φορές και η ΕΥΔΑΠ στις 1,03 φορές. Τα μερίσματα που έχουν ανακοινώσει αντιστοιχούν σε απόδοση 4,8% για την ΕΥΑΘ και 3,5% για την ΕΥΔΑΠ. Η απόσταση μεταξύ των δύο ίσως θα πρέπει επομένως να αναζητηθεί στην πρόθεση για καλύτερες αποδόσεις στους μετόχους από την ΕΥΔΑΠ, ενώ η ΕΥΑΘ έχει αναφέρει πως δεν αισθάνεται «άσχημα» με τόσα μετρητά ειδικά τέτοιες εποχές.

ENTERSOFT: Με όγκο 10 χιλ. τεμάχια έχασε 4,56%.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Δυνατή και εδώ η πτώση αλλά με χαμηλό όγκο.

MEDICON: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα.

LAVIPHARM: Κινήσεις που μάλλον θα πρέπει να μεταφραστούν ως προσπάθειες να βελτιωθεί η διάρθρωση των ιδίων κεφαλαίων και να βγει από την επιτήρηση κάπου στο μέλλον δείχνει η ατζέντα της γενικής συνέλευσης. Αρχικά πάει σε αυξομείωση μετοχικού κεφαλαίου για τον συμψηφισμό ζημιών και μετά θα κάνει reverse split. Δεν θα αλλάξει το ύψος των ιδίων κεφαλαίων, αλλά είναι το πρώτο βήμα προς τη βελτίωση. Θέλει μετά ή αύξηση ή κάποια υπεραξία.

ΜERMEREN: Αξιοπρόσεκτη η ύπαρξη πωλητή με στημένες εντολές. Στα 54,50 ευρώ και στο -6,03%.

ΙΛΥΔΑ: Πιέστηκε και η συγκεκριμένη και έχασε πάνω από 6%.

ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: Καθημερινά «σπάνε» κι άλλοι. Πολλοί έχουν μείνει με μεγάλη ρευστότητα ή ακόμα και χωρίς μετοχές, γιατί φοβούνται ότι θα έρθει μεγάλη πτώση. Φυσικά και δεν βλέπουμε τα πράγματα με μεγάλη αισιοδοξία, αλλά υπάρχουν μετοχές φθηνές που ίσως δεν αξίζει να τις πουλάει κάποιος σε αυτές τις τιμές. Όπως και να έχει χρειάζεται προσοχή και επιλεκτικές κινήσεις με τοποθετήσεις σε καλά χαρτιά που δίνουν μέρισμα και δεν έχουν μεγάλα δάνεια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης